Att det är näringslivet och dess produktion, främst exporten, som är grunden till medborgarnas välfärd är en grundläggande uppfattning för de borgerliga partierna, inklusive Ny Demokrati.
De socialdemokratiska regeringarna genomförde en politik där ett högt skattetryck skulle vara garantin för välfärden här i landet. En politik som bland annat tvingat ut de stora företagens investeringar utomlands (bara under en treårsperiod under 80-talet skapade svensk industri över 100 000 sysselsättningstillfällen utomlands). Småindustrin hade inte denna möjlighet utan måste leva med de förutsättningar som politiken skapade. Det vill säga i ett företagsklimat som präglades av åtgärder som undan för undan hämmade nyföretagande och etablerad småföretagsverksamhet -- och därmed även hela sysselsättningen i landet (som kompenserades av en alltmer utbyggd offentlig sektor).
Att den nya regeringen med kraft driver en systemförändring innebär för näringslivet klart positiva möjligheter. Man inser att det bara är genom att stimulera företagen och nyföretagandet som vi kan slå vakt om och utveckla välfärden. Vi ansluter oss också huvudsakligen till de riktlinjer som presenterades i regeringsförklaringen och det näringspolitiska program som presenterats i årets budgetproposition. Men vi finner en del förslag till åtgärder som otillfredsställande eller för långsiktiga, när det gäller att få fart på näringslivet -- och därmed skapa förutsättningar för ökad syselsättning och en mer balanserad ekonomi. Speciellt gäller detta åtgärder för Sveriges 400 000 småföretagare. Konsekvenserna eller möjligheterna som hör samman med vår EG-anpassning är ett annat område där tillräcklig information saknas -- främst för småföretagare.
För småföretagarna är den ekonomiska utvecklingen mycket oroande. Förutom lågkonjukturen i allmänhet drabbas småföretagen av bankernas allt hårdare kreditpolitik. För att kompensera sina stora kreditförluster på fastighetsmarknaden synes bankerna bland annat kompensera sig via de 100 000-tals småföretagarna, något som speglas av ett snabbt stigande antal konkurser. Till detta kommer osäkerheten om riskkapitalförsörjningen i samband med de förändrade förutsättningarna för utvecklingsfondernas och riskkapitalbolagens fortsatta verksamhet.
För att bland annat tillgodose småföretagens behov av riskvilligt kapital kommer utvecklingsfonderna och riskkapitalbolagen under året att erhålla ett kapitaltillskott som skulle kunna tillgodose en del av småföretagens kapitalbehov. Samtidigt har regeringen aviserat om en ny form av villkorslån enligt den tyska EKH-modellen. Detta för att skapa utrymme för ett ökat nyföretagande.
Vi tror att lösningen för att få fram riskvilligt kapital också bör kopplas samman med löntagarfonden genom den investeringsbank Ny Demokrati föreslagit.
För att snabbt skapa motivation och möjligheter till att starta nya -- och utveckla befintliga -- småföretag, föreslår vi även ett antal ändringar i skattelagstiftningen.
Ett alldeles speciellt näringslivsområde som måste uppmärksammas är turism. En av landets största industrier med en omsättning på över 100 miljarder. En näring som 1991 ger ett underskott i turistbalansen på över 30 miljarder och har över 20.000 arbetslösa. I detta läge vill regeringen avveckla sitt statliga engagemang i turistrådet utan några konstruktiva förslag till en fortsatt marknadsföring av turism till och inom landet. Till detta kommer den oförändrat höga momsen, som konserverar det höga kostnadsläget här i landet. Istället bör det här satsas ännu mer för att förbättra bytesbalansen. I turism har Sverige en industri, lönsam att satsa på, utveckla och exportera (enligt separat motion).
Arbetsmarknaden
För att lösa några av arbetsmarknadsproblemen bör man bland annat omgående besluta om möjligheten till 18 månaders provanställning med ungdomslön. Beslutet att upphäva det statliga monopolet för arbetsförmedling inklusive liberalare regler för uthyrning av arbetskraft får inte dröja. Uppsägningen av ILO-konventionen bör ske omgående, senast 1 mars.
Flyktingar och invandrare bör också snarast få möjligheter till temporära arbetstillfällen genom en omgående lagstiftning.
En särskilt för småföretagaren troligen kostsam reform är den nya sjukförsäkringen, där arbetsgivaren svarar för en 14-dagarsperiod. Den av riksdagen beslutade sänkningen av arbetsgivaravgiften -- i kombination med en möjlig försäkring för de mindre företagen -- kan komma att ge företagen en ökad kostnad för sjukfrånvaron. Vi ser det som mycket angeläget att regeringen uppfyller sitt åtagande att noggrant följa utvecklingen av dessa kostnader, speciellt för småföretagen, och snabbt föreslå erforderliga ändringar av arbetsgivaravgiften och sjukförsäkringen.
Bland de arbetsmarknadsaktuella åtgärderna saknar vi även information om Öresundsbroprojektet. Hur kommer detta projekt att kunna påverka sysselsättningen och arbetstillfällena under de närmaste 2 och 3 åren?
Skatter/finansiering
För att medverka i och stimulera till ytterligare långsiktiga satsningar har nyd föreslagit åtgärder som skapar utrymme för ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifter, vilket positivt kan förbättra företagens konkurrensförmåga.
Industrins möjligheter till en ökad export sammanhänger även med kostnaderna för energi och transporter. Vi vill genomföra en sänkning av skatterna på elenergi och ta bort eller reducera kilometerskatten för tunga fordon -- en anpassning till EG (i separat motion).
Vi har tidigare berört småföretagens behov av riskvilligt kapital. De åtgärder som föreslås genomförda framgår i separata motioner. De avser bland annat avdragsrätten i privatdeklarationen, kvittningsrätt för näringsidkare, nyvärdesavskrivning och obeskattad avsättning av vinstmedel. Det är åtgärder som snabbt skulle ge småföretagarna ''råg i ryggen'' och skapa motivation för ett ökat nyföretagande.
Konkurrenslagstiftningen
Vi ser det som angeläget att konkurrensutredningens förslag till en förstärkt konkurrensmyndighet snarast genomförs av regeringen genom en sammanslagning av SPK och NO. Samtidigt som det organisatoriska arbetet genomförs ser vi det som angeläget att konkurrenslagstiftningen gällande livsmedelshandeln och dess olika parter, tillverkare, grossister och butiker, övervakas och tillämpas (EG-anpassning 1 januari 1993).
Det är viktigt att bestämmelserna i den nya PBL om den fria etableringsrätten blir känd av alla inblandade parter. Detta bör bland annat ske genom en riktad informationkampanj till berörda intressegrupper.
Energi
För att minska beroendet av fossila bränslen, förbättra miljön och tillförsäkra industrin elenergi till låg kostnad ser vi det som angeläget att bygga ut våra kärnkraftsresurser. Samtidigt bör de orealistiska satsningarna på vindkraften upphöra.
EG
Företagens roll i det nya Europa och EG-marknaden kräver en omfattande kunskap och därför också rättidig information. Självklart är det främst en uppgift för näringslivets organisationer. Men mot bakgrund av EG- komplexets storhet -- och behoven av snabba kunskaper -- behöver främst småindustrins alla företag och organisationer en statlig uppbackning, kanske i form av en informationsaktiv statlig EG-grupp med naturlig anknytning till det blivande EG-utskottet.
Miljö
När det gäller förbättringar som positivt påverkar miljön skall självklart näringslivet göra en aktiv insats. Samtidigt får inte miljökraven innebära att industrin drabbas av miljöavgifter som avsevärt försämrar dess internationella konkurrenskraft. Detta innebär bland annat att nuvarande och framtida miljöavgifter skall utformas och anpassas till de regler som gäller inom EG-marknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen senast den 1 mars 1992 bör säga upp ILO-konventionen för att upphäva det statliga monopolet för arbetsförmedling,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om möjligheter till 18 månaders provanställning,
3. att riksdagen hos regeringen begär utredning om former för speciella ungdomslöner,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utan tidspillan starta upp Öresundsbroprojektet med tidsplan för projektets genomförande,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den allmänna näringspolitiken.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Bengt Dalström (nyd) 1 Yrkande 4 hänvisat till TU