Sammanfattning
Vänsterpartiet presenterar i motionen en rad förslag till förändringar i arbetsmiljön. Huvudpunkterna är:Stärkta fackliga rättigheterFörbjud individuella ackord Premiera de bra arbetsmiljöerna. Straffa de dåligaFler yrkesinspektörerUtökade resurser till arbetsmiljöinstitutetLägg ner Arbetslivscentrum -- stärk kvinnoforskningenFörändra arbetsorganisationen så att kvinnor får makt och inflytande över sin arbetssituation Uppvärdera kvinnors kunskaper och färdigheter Betrakta sexuella trakasserier som ett allvarligt arbetsmiljöproblemFertila kvinnor skall ha rätt till omplacering om det finns minsta risk för att arbetsmiljön kan vara skadlig för fostret
Arbetsmiljön -- en fråga om makt
Arbetsmiljön är en grundläggande miljöfråga. Problem i den yttre miljön har samband med problem i arbetsmiljön. Därför kommer arbetsmiljöförbättrande åtgärder också att positivt bidra till en bättre miljö i stort. De anställda och deras organisationer har god kännedom om råvarors och processers miljöpåverkan, både när det gäller arbetsmiljön och den yttre miljön. Därför är det allvarligt att arbetsmiljöproblemen och därmed följande arbetsskador och sjukdomar inte åtgärdas.
Under 1980-talet har det s.k. ohälsotalet -- dvs det genomsnittliga antalet dagar per försäkrad som ersatts med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning eller förtidspensionering/sjukbidrag -- ökat kraftigt. Kvinnorna står för två tredjedelar av den ökade sjukfrånvaron under 80-talet och skillnaderna mellan kvinnor och män vad gäller ohälsotalet har ökat. Det finns troligtvis ett samband med att det också är kvinnorna som svarar för den största delen av arbetskraftsökningen.
År 1990 bröts trenden med ökande ohälsotal. Det är emellertid omöjligt att dra entydiga slutsatser av ett enstaka års minskning. Dels måste man hålla i minnet att statistiken baserar sig på anmälningar som ska ligga till grund för ekonomisk ersättning till enskilda människor. Förändringar sker i människors sätt att anmäla till myndigheterna och villkoren i ersättningar förändras ständigt. Dessutom har konjunkturläget med stor sannolikhet betydelse för sjuktalet. Det finns undersökningar som pekar mot att det högre tempo som pressas fram under en överhettad högkonjunktur leder till ökade sjuktal.
Sett över 1980-talet som helhet kan man konstatera att sjuktalen ökar liksom arbetsskadorna och förtidspensioneringarna. Hårdast drabbas kvinnorna. Både sjuktalet -- antalet anmälda sjukdagar till försäkringskassan -- och antalet arbetssjukdomar har ökat mer bland kvinnor än bland män. Kostnaderna för dessa uppskattas, förutom produktionsbortfallet, till drygt 60 miljarder kronor per år. Därutöver betalar samhället 3 miljarder per år till förbättringar av arbetsmiljön.
Antalet förtidspensionärer har ökat under hela 1980- talet och utgör idag ca 350 000 människor. Drygt 50 000 förtidspensioneras årligen. Ca 180 000 arbetsskador anmäls varje år. Därtill kommer de mänskliga kostnaderna som inte kan beräknas men som är oerhört stora.
Dödligheten bland människor som slagits ut ur arbetslivet är 3--4 gånger högre än i andra motsvarande grupper.
Största delen av de sjukdomar och skador som förorsakar sjukskrivningar kan hänföras till arbetsmiljön.
Hälsan är en klassfråga. LO-grupperna får i större utsträckning arbetssjukdomar än andra, de vårdas längre på sjukhus och de förtidspensioneras mest.
Nya skador ökar mest
Gårdagens arbetsmiljörisker i form av bristande skyddsanordningar med risk för fysiska skador i jobbet finns delvis kvar, samtidigt har andra och nya risker uppstått.
Stress, belastningsskador och psykosociala faktorer blir allt påtagligare sjukdomsorsaker. En kraftig ökning av antalet anmälda arbetsskador av psykosocial typ har uppstått under 1980-talet.
Stressframkallade sjukdomar, exempelvis i form av hjärt-kärlsjukdomar, är långt vanligare inom arbetarklassen än bland tjänstemän och företagare. Dessa klassbundna skillnader i hälsotillstånd har ökat under 1970- och 1980- talen.
Nya typer av miljörisker drabbar stora grupper. Dålig inomhusventilation i många moderna kontors- och industribyggnader medför att bakterier, mögel och allergiframkallande ämnen sprids i lokalerna. Detta är sannolikt en viktig orsak till ökningen av astmatiska och allergiska sjukdomar.
Överhuvud taget är Sverige ett u-land när det gäller väl fungerande ventilationsanläggningar. Det finns stora brister när det gäller den regelbundna kontrollen och servicen av dessa. Och detta gäller både på arbetsplatser, i hemmet och övriga lokaler.
Ett växande antal nya kemikalier och den ökande tiden framför bildskärmar är andra nya arbetsmiljöproblem.
Tid är en arbetsmiljöfråga
Oregelbundna arbetstider och skiftarbete sliter hårdare på människor än arbete under dagtid. Av hälsoskäl skulle därför en daglig arbetstidsförkortning vara det bästa verktyget mot utslitning av arbetskraften.
Det är uppenbart att ackordsarbete ökar risken för förslitningar och arbetsskador. Men även inom den offentliga sektorn skapar bristen på tid ökad risk för belastningsskador. Idag löser många kvinnor problemen med dålig arbetsmiljö genom att jobba deltid. De tar själva ansvaret för något som borde vara samhällets uppgift.
Med mer tid kan vårdbiträdet stötta patienten så att han eller hon kan resa sig själv, äta eller tvätta sig själv. Om inte den tiden finns måste vårdbiträdet lyfta, mata och tvätta. Samma situation gäller inom barnomsorgen. Barn behöver tid. Det går inte att jäkta när barn ska klä sig eller äta. Finns det inte tillräckligt med personal, finns det inte tid att vänta på barnen, så tvingas personalen att klä på och att mata.
Dessa och liknande situationer leder till att arbetet för personalen blir tyngre, patienterna och de gamla passiviseras och barnen hindras att utvecklas och lära sig i sin egen takt.
Målet under 90-talet bör vara att sextimmarsdagen uppnås. Argumenten för sextimmarsdagen utvecklas ytterligare i en separat motion.
Kvinnors arbetsmiljö
Kvinnors sjukfrånvaro har utvecklats på ett annat sätt än sjukfrånvaron för män under de senaste tio åren. Sjuktalet har ökat för både män och kvinnor under senare delen av 1980-talet, men ökningen har varit större bland kvinnorna (27,7 dagar 1990 mot 20,5 för män).
Betyder då detta att kvinnor är sjukare än män?
Nej, den slutsatsen kan man inte dra. För att förstå olikheten i siffrorna måste man både studera statistiken noggrannare och se till kvinnornas speciella situation i arbetslivet.
Så har t ex närmare 60 % av kvinnorna högst 6 sjukdagar under ett år, dvs de flesta kvinnor är inte mycket sjuka.
Men under de senaste tio åren har kvinnorna ökat sitt förvärvsarbete. Idag förvärvsarbetar 84 % av alla kvinnor i åldern 20--64 år. Totalt fanns 2 141 600 kvinnor på arbetsmarknaden 1990.
Det är kvinnor i 30-årsåldern och kvinnor över 50 som har den största ökningen av sjuktalet.
Den uppdelade arbetsmarknaden
Sverige har världens mest segregerade arbetsmarknad. Män och kvinnor tillbringar sitt yrkesverksamma liv till stora delar i olika världar. Detta har också haft och har fortfarande konsekvenser för arbetsmiljöåtgärderna.
I SCB:s (Statistiska Centralbyrån) enkätstudie som redovisas i skriften Kvinnors och mäns arbetsmiljö finns det endast två yrkesgrupper där det är jämn könsfördelning (40--60%) nämligen övrigt administrativt arbete samt post- och telekommunikationsarbete.
I övriga yrkesgrupper -- 20 st -- är andelen män mer än 60%.
Kvinnodominerade yrkesgrupper -- med mer än 60 % kvinnor -- är, hälso- och sjukvårdsarbete, sekreterar- och maskinskrivningsarbete, pedagogiskt arbete, affärsbiträden, förskollärare, textil- och sömnadsarbete, hotell- och restaurangarbete samt städare.
Den offentliga sektorn är kvinnornas största arbetsgivare. Åtta av tio anställda i kommuner och landsting är kvinnor. Inom äldreomsorg, barnomsorg, sjukvård och lokalvård dominerar kvinnorna. Det är de som bär upp den offentliga sektorn.
Men kvinnorna finns också inom industrin -- där de har de monotonaste och ensidigaste arbetsuppgifterna -- och på restauranger, kontor och inom handeln. Kännetecknande för dessa arbetsplatser är -- förutom kvinnodominansen -- att de har låg status, låga löner och ofta dålig arbetsmiljö.
Det är kvinnorna som står längst ner på klasstrappan och som utgör huvudparten av arbetarklassen idag.
Inom industrin har 50 % av de privatanställda kvinnorna ensidiga arbeten. Ett monteringsarbete som 1940 tog sex timmar har i dag en arbetscykel på 2 minuter. Det säger en del om dagens arbetsintensitet.
Det har också visat sig att det inom industrin ofta sker en ''anpassning'' av industrijobben när det gäller kvinnor, som innebär att traditionellt ''manliga'' delar av arbetet, som t.ex. underhåll och reparation, har plockats bort från kvinnorna. Därmed har också naturliga förutsättningar till omväxling försvunnit.
När kvinnor börjar arbeta inom traditionellt manliga arbetsområden hävdas ofta att arbetet är för tungt och att kvinnorna är svagare än män. Men det är en fördom som har sin grund i att samhällets normer har formats av män.
Varför anses man t. ex. starkare om man lyfter 60 kg en gång, än om man lyfter 10 kg sex gånger?
Senare undersökningar har visat att det är kvinnor som arbetar i vården som har de allra tyngsta jobben både när det gäller fysisk och psykisk belastning.
Dessutom är det så, att medan de traditionellt manliga tunga jobben har rationaliserats och underlättats med ny teknologi, så är kvinnors tunga jobb fortfarande till största delen manuella.
De uppenbart skadliga arbetsuppgifter som fortfarande finns inom industrin och till stor del utförs av kvinnor måste förändras eller avvecklas. I den mån tunga lyft och riskfyllda arbetsuppgifter ändå måste utföras måste de kombineras med arbetsuppgifter som inte är fysiskt och psykiskt belastande.
Riskyrken
I SCB-studien avspeglas också den könsuppdelade arbetsmarknaden när man studerar riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Männen utsätts för mer buller, kyla, drag och vibrationer, kvinnorna mer för rengöringsmedel, dålig belysning, buller och drag.
Studien konstaterar att män oftare har ett kroppsligt tyngre arbete. Män måste ta i mer och lyfta tyngre, sägs det. En brist i studien är definitionen av tunga jobb. Att, som man gör i enkäten, ta reda på hur många som lyfter 20 kg eller mer flera gånger varje dag är ett bra exempel på hur ''manligt tänkande'' styr.
Varför just 20 kg? Enligt vår uppfattning saknas det ett mått på hur den relativa belastningen påverkar arbetstagare. Kvinnor är i allmänhet mindre och fysiskt svagare än män. Ett lyft på 20 kg innebär därför en större relativ belastning på kvinnan än på mannen. För att få rättvisande resultat om tunga jobb måste även dessa relativa belastningar redovisas.
Man kan misstänka att kvinnor, som ju måst anpassa sig till ett arbetsliv skapat av och för män, ständigt arbetar med mindre marginal till sitt ''fysiska maximum'' än män och att detta avspeglar sig i sjukdomar och arbetsskador.
Sjuk för att orka jobba!?
På senare år har forskning om coping-sjukfrånvaro visat på nya förklaringar till korttidsfrånvaro.
Copingbeteende kan närmast beskrivas som sjukfrånvaro som kan ha en avlastande och därmed hälsobefrämjande effekt. Man stannar hemma från jobbet en eller ett par dagar utan att man är direkt sjuk, för att man ska orka med sitt arbete.
Ett antal studier har visat att teorin om den här sortens korttidsfrånvaro gäller och att det snarare kan vara en stressig och psykiskt pressande arbetssituation som orsakar korttidsfrånvaro än en bristande arbetsmoral som ibland hörs i debatten. Inte oväntat finner man att coping- beteendet ökar i högkonjunkturer och att det förekommer i större utsträckning hos kvinnor.
Den psykiska arbetsmiljön har glömts bort
Den psykiska arbetsmiljön -- hur man mår på jobbet -- är en del av arbetslivet som måste lyftas fram när man ska förbättra arbetsmiljön. Den psykiska belastningen är störst för de människor som har litet inflytande över arbetet samtidigt som den yttre pressen är hård. Detta gäller ofta för de jobb där kvinnorna finns.
En ständig känsla av att inte räcka till, att ens arbetsinsats inte värderas, tvingar in många kvinnor i en arbetslivets negativa spiral, som får effekter på både självförtroende och hälsa. I undersökningar som Kommunalarbetareförbundet gjort, har man konstaterat att kvinnorna i kommuner och landsting har en betydligt hårdare psykisk arbetssituation än männen.
Andra delar av den psykiska arbetsmiljön är mobbing, sexuella trakasserier och hot om våld. I en undersökning av JämO (Jämställdhetsombudsmannen) 1987 redovisades att var fjärde LO-kvinna utsatts för olika former av sexuella trakasserier. Det finns en oroande tendens i samhället i dag, att det blivit mer accepterat -- inte minst i massmedia -- med anspelningar på kvinnor, sex och våld.
Många kvinnor arbetar också i arbetssituationer som innebär risk för hot om våld. Dit hör t.ex. personal inom hemtjänsten där riskerna ökar i takt med att nya grupper omfattas, t.ex. psykiskt sjuka och missbrukare, samt socialtjänstens personal. Men problemen finns även inom serviceyrken, på banker och i affärer. Varje dag sker minst ett rån i Sverige, och antalet ökar.
Förtidspensioneringarna
Förtidspension har ofta en koppling till arbetsmiljöfrågorna. Yrken med en hög andel förtidspensionärer kan därför ge en indikation på brister i arbetsmiljön.
Högst andel förtidspensionärer i förhållande till yrkesverksamma finns inom följande områden: lokalvård, textil, sömnad, järnbruk, metall- och smidesindustri, gjuteri- och verkstadsindustri, byggnadsarbete samt övrig industri.
Kopplingen långtidssjukskrivning--brister i arbetsmiljön är tydlig. De långa sjukskrivningarna har ökat kraftigt för kvinnorna och har ett högre tal än för män.
När det slutligen gäller dödsolyckor som följd av arbetsplatsolycksfall (exkl resa till/från arbete) har den årliga siffran varit relativt konstant runt 100 personer.
De aktuella dödstalen i arbetsskadestatistiken visar högst dödstal för följande yrken: egenföretagare (främst jord/skogsbrukare), industriarbetare och chaufförer.
Sammanfattningsvis är bilden entydig:antalet arbetsskador ökarkvinnors andel bland de arbetsskadade växerförslitningsskadorna i nacke, axlar, rygg och armar är fortfarande en betydande del av arbetsskadorna kvinnor utsätts för de största riskerna inom yrkena städare, montörer inom elektronikindustrin, verkstadsmekaniker samt vård och omsorg (främst hemsjukvården)för män är risken störst bland slakt- och charkuteriarbetare, flyttkarlar, jordbrukare och gjuteriarbetare samt byggnads- och industriarbetarede psykosociala problemen på arbetsplatserna ökar.
Det finns för närvarande omkring 150 myndigheter och organisationer som arbetar med olika former av utåtriktad arbetsmiljöverksamhet. Det finns oerhörda kunskapsbanker i Sverige om arbetsmiljöfrågorna. Det finns ca 120.000 aktiva skyddsombud. Inom lagstiftningen är den bärande tanken samverkan och samarbete mellan arbetstagare och arbetsgivare för en bättre arbetsmiljö.
Det är inte kunskap och information som saknas.
Det är makten att använda kunskapen som saknas.
Nu måste lagarna stärkas
Sjukstatistiken talar sitt tydliga språk. Arbetsmiljön har totalt sett blivit sämre i Sverige under senare år. Den slutsats man måste dra av den växande förslitningen av arbetskraften är att makten över arbetsmiljön måste förskjutas från arbetsgivaren till de anställda och fackföreningarna. Det är den garantin som behövs för att arbetsmiljön radikalt ska kunna förändras och den uppåtriktade kurvan i arbetsskadestatistiken vändas neråt.
Detta måste tydliggöras genom en reformerad lagstiftning och genom en förnyad och moderniserad, effektiviserad, tuffare och mer sanktionsbenägen tillsynsverksamhet från statens sida.
Vänsterpartiets förslag
Vänsterpartiet ställer följande krav för en förbättrad arbetsmiljö:
1. Omfattande förändringar av Arbetsmiljölagen och Medbestämmandelagen för förstärkningar av fackföreningarnas och de anställdas makt och inflytande avseende arbetsorganisation, arbetstider, arbetstempo, personalstorlek, ventilation, ljudnivå, temperatur samt anpassning av arbetsplatsen i övrigt efter den anställdes förutsättningar. I lagstiftningen måste ske ett närmande mellan skyddsarbetet och det övriga fackliga arbetet.
2. Skyddsombuden har en nyckelroll på vägen mot en förnyad arbetsmiljö. Vänsterpartiet föreslår därför:
Utökad stoppningsrätt för skyddsombuden vad avser långsiktig risk för ohälsa och arbetsskador beroende på arbetets uppläggning och organisation.
Utökad stoppningsrätt för skyddsombud när det föreligger risk för hot från företaget mot den yttre miljön. En helhetssyn på miljön är nödvändig liksom en helhetssyn på människors livsförhållanden.
3. Ett klart och entydigt förbud mot individuellt ackord bör införas lagstiftningsvägen. Bestämmelserna måste också innebära att förbudet ej får kringgås genom ändrade arbetsmetoder och ändrad arbetsorganisation så att samma arbetssituation och tempo behålls. Arbetsskade- och sjukfrånvarostatistiken visar entydigt att löneformen är direkt farlig för arbetskraften.
4. Kostnaderna för dålig arbetsmiljö i form av frånvaro, skador och förtidspensionering skall lyftas fram i företagens och förvaltningarnas redovisningar i form av en obligatorisk personalekonomisk redovisning. Vi anser också att principen att premiera bra arbetsmiljöer och straffa dåliga sådana genom differentierade arbetsgivaravgifter är riktig. Differentieringen ska vara så stor att den blir kännbar.
5. En central kunskapsuppbyggnad avseende arbetsskador och dåliga arbetsmiljöer måste ske i syfte att stärka arbetsmiljöarbetet. ISA-systemet inom Arbetarskyddsstyrelsens ram finns redan men behöver utvecklas ytterligare för uppbyggnaden av en samordnad arbetsskadestatistik. Det måste göras möjligt att enkelt följa vilka arbetsplatser och yrken som har en förhöjd sjukfrånvaro eller skadefrekvens.
Som omnämnts tidigare måste också metoder tas fram för att mäta skillnader i relativ belastning mellan kvinnor och män.
6. Resurstillskott till yrkesinspektionen
Förutsättningarna för yrkesinspektionernas verksamhet har ändrats påtagligt och i Arbetsmarknadsdepartementets budgetbilaga redovisas att den förändrade inriktningen (koncentration till de sämsta arbetsställena) och minskningen av personal fått konsekvenser för yrkesinspektionen. Antalet arbetsställebesök har minskat från ca 62 000 budgetåret 1987/88 till ca 38 000 budgetåret 1990/91. Under samma period har andelen förelägganden fördubblats och andelen inspektionsmeddelanden med dokumenterade krav ökat från 22 till 39 %.
Vi anser inte att denna situation är acceptabel utan tillstyrker arbetarskyddsstyrelsens förslag om erforderliga medel till 50 nya tjänster.
7. Utökade resurser till Arbetsmiljöinstitutet
Arbetsmiljöinstitutet samordnar idag bl.a. den statliga forskningen på arbetsmiljöområdet.Institutet ansvarar dessutom för företagshälsovårdsområdet. I takt med de ökande arbetsskadorna växer vikten av en fungerande företagshälsovård. Institutet vidareutbildar företagsläkare, skyddsingenjörer m fl och ger en kvalificerad introduktionsutbildning inom företagshälsovårdssektorn. Vi avslår inte i detta läge regeringens förslag att avveckla statsbidraget till företagshälsovården. I stället kräver vi att riksdagen fattar beslut om att en obligatorisk företagshälsovård införs så att verksamheten utvecklas till att omfatta alla arbetare.Utökade resurser för information. Institutet informerar om sina forskningsresultat, vilket är nödvändigt om forskningen också skall komma till praktisk användning ute på arbetsplatserna. Sedan tidningen Arbetarskydd lagts ned ökar behovet av ytterligare resurser till information. Hybrid-DNA-delegationens verksamhet går över institutets budget. För dess ändamål krävs en utökning av anslaget i budget.Utökad skyddsutbildning. Vänsterpartiet förespråkar en utökning av den kvalificerade skyddsombudsutbildning som för närvarande bedrivs i en ganska liten skala. Vänsterpartiet föreslår dessutom att institutet tilldelas extra resurser för att kunna anordna särskilda kurser i ergonomi.För ovan beskrivna ändamål föreslår vänsterpartiet att Arbetsmiljöinstitutet tillförs ytterligare 4 miljoner kronor.
8. Kvinnors arbetsmiljö Att förbättra arbetsmiljön är ytterst en fråga om makten över arbetet. Det är en kamp som måste drivas tillsammans av både kvinnor och män. Men kvinnorna måste dessutom föra ytterligare en kamp. En kamp om en förändrad maktstruktur i samhället, så att de specifikt kvinnliga värdena jämställs med den idag rådande manliga normen. Omsorg om människor är viktigare än omsorg om maskiner.Kvinnors kunskaper och färdigheter måste uppvärderas. Flera arbetsplatsstudier som gjorts pekar på att den största orsaken till kvinnors underordning är att arbetsplatsen på olika sätt är anpassad till en manlig arbetare och utifrån manliga normer. Det behövs en förändrad arbetsorganisation -- framför allt inom den offentliga sektorn.Det behövs forskning kring specifikt kvinnliga arbetsmiljöproblem. Varför tar det så lång tid att införa tekniska förbättringar och rationella arbetsmetoder inom kvinnodominerade områden av arbetslivet? Forskningen behöver utvecklas om kvinnliga arbetsmiljöer inom vård och omsorg liksom om skiftarbetets effekter på kvinnor. Det finns studier som t.ex. pekar mot att det finns en ökad risk för missfall hos kvinnor som arbetar skift.
Det behövs mer forskning omkring arbetsmiljöns effekter på kvinnan och barnet under graviditeten. Fortfarande är det kvinnans privata bekymmer om fostret tar skada av arbetsmiljön. De gränsvärden som idag sätts för farliga ämnen i arbetslivet gäller nästan uteslutande för vuxna människor trots att man vet att fostret är mycket känsligare för gifter än modern. Vänsterpartiet anser att kvinnor i fertil ålder ska ha rätt till omplacering om det finns minsta risk att arbetsmiljön kan vara skadlig för fostret. När det gäller specifika kvinnoproblem som menstruationsstörningar med svåra smärtor och blödningar är det fortfarande ett tabubelagt område, där sambanden mellan störningar och brister i arbetsmiljö och arbetsförhållanden inte är klarlagda. De försämringar som gjorts i sjukförsäkringen drabbar kvinnor med dessa problem hårdare än andra. Vänsterpartiet kräver i annan motion att sjukförsäkringen återställs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning på arbetsmiljöns och arbetsrättens områden,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en differentierad arbetsgivaravgift i enlighet med vad som anförts i motionen,1
3. att riksdagen till Arbetarskyddsverket för budgetåret 1992/93 anvisar 15 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit för ytterligare 50 yrkesinspektörer,
4. att riksdagen till Arbetsmiljöinstitutet för budgetåret 1992/93 anvisar 4 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit till de ändamål som anges i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om lagstadgad obligatorisk företagshälsovård i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen -- om yrkande 5 avslås -- avslår regeringens förslag att avveckla det generella statsbidraget till företagshälsovården den 1 januari 1993.
Stockholm den 24 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Lars-Ove Hagberg (v) Karl-Erik Persson (v)
Yrkande 2 hänvisat till SfU