Sveriges statsfinansiella läge tvingar i budgeten fram besparingar inom olika områden. Det innebär att regeringen måste spara även inom utbildningsområdet. I budgetpropositionen sägs det att beräkningsmodellen för sektorsbidraget för den kommunala vuxenutbildningen har minskats med 350 miljoner kronor. Då hälften av Komvux pengar går till grundvux och hälften till gymnasieutbildningen, och grundvuxutbildningen är lagstadgad, kommer besparingen främst att gälla gymnasieutbildningen inom Komvux.
Regeringen har vid de totala besparingarna inom utbildningen prioriterat ungdomsskolan. Jag accepterar detta i princip, men konstaterar samtidigt att det tyvärr går ut över vuxenutbildningen.
Sverige ligger idag i världstopp när det gäller vuxenutbildning och som en del i den ingår Komvux -- den kommunala vuxenutbildningen. I ett allt mer komplicerat samhälle behöver människor kunskap för att kunna hävda sig och möta de krav som detta ställer på de enskilda individerna. För många människor ger Komvux möjlighet till en mycket viktig andra chans i livet. De flesta av dem som genomgår Komvux har tidigare saknat gymnasial utbildning, varit arbetslösa eller haft behov av omskolning p.g.a. t.ex. långtidssjukskrivning.
Komvux är kvinnornas chans -- statistiken visar att de utgör två tredje delar av de studerande. Många av dem är dessutom över 35 år. Komvux bidrar uppenbart till jämställdhet mellan kvinnor och män.
Regeringen satsar på en kraftig utbyggnad av antalet platser vid högskolor och universitet. Genom Komvux kan elever få möjlighet att skaffa sig gymnasieutbildning och därmed bli behöriga att söka högre utbildning.
Komvux ger människor, speciellt kvinnor, en ovärderlig möjlighet till utbildning. Därför behöver vi värna Komvux.
Inom den kommunala vuxenutbildningen finns det enligt utbildningsdepartementet idag möjligheter till effektiviseringar och bättre resursutnyttjande. Jag anser dock att vissa av de konsekvenser besparingen kan medföra bör mildras.
I rådande arbetsmarknadsläge bedriver Komvux en del av sin utbildning på uppdrag av AMS. Detta är ett viktigt inslag i kampen mot arbetslöshet. Sammanlagt erhåller AMS i årets budgetproposition 1.8 miljarder kronor i anslag för arbetsmarknadsutbildning i det reguljära utbildningsväsendet. Detta innebär en ökning. Samtidigt kan ett direkt anslag till Komvux, i en del fall, vara ett effektivare sätt att göra insatser för dem som är i stort behov av kommunal vuxenutbildning. Dessutom innebär det att länsarbetsnämnderna kan koncentrera sina insatser till de personer som inte själva tar initiativ till studier.
Jag förutsätter att Komvux i sin anslagsfördelning prioriterar de elever som idag studerar på Komvux, så att de kan fullfölja sin utbildning.
Då det finns risk att vissa kommuner och deras potentiella och nuvarande Komvuxelever skulle komma att drabbas oskäligt hårt av besparingsförslaget inom den kommunala vuxenutbildningen, anser jag att det finns anledning att omfördela pengar från Arbetsmarknadspolitiska åtgärder till sektorsbidraget för den kommunala vuxenutbildningen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omfördela pengar från anslaget B 2, Arbetsmarknadspolitiska åtgärder, till anslaget B 8, Bidrag till skoldriften.
Stockholm den 27 januari 1992 Carl-Johan Wilson (fp)