Vid höstterminens början 1991 inträffade på flera gymnasieskolor i landet bl.a. i Göteborg att två klasskamrater från grundskolan träffades igen. Den ena hade på vanligt sätt sökt och kommit in på utbildningen på grund av sina grundskolebetyg, den andra hade visserligen inte tillräckligt bra betyg och riskerade att få gå sysslolös under hösten, men hade ändå fått en plats genom att arbetsmarknadsverket hade ingripit och fått kommunen att utöka antalet platser. Resultatet var naturligtvis positivt, att gå i skolan måste alltid vara bättre både på kort och lång sikt än att vara arbetssökande utan tillräckliga kvalifikationer.
De två eleverna skulle alltså delta i samma utbildning, ha samma lärare, samma läromedel och samma möjligheter att utnyttja skolgången för att förbereda sig för en kommande yrkesverksamhet eller fortsatta studier. På en punkt fanns det dock en väsentlig skillnad, nämligen när det gällde de ekonomiska villkoren. Den elev som hade kommit in på sina skolbetyg fick studiebidrag med 750 kronor per studiemånad (i dag 835 kronor) medan den som fått den av arbetsmarknadsverket upphandlade platsen hade utbildningsbidrag på 326 kronor per dag. Det är inte underligt att stämningen i klassrummet inte blev den allra bästa och att tilltron till politikernas förmåga att fatta riktiga och konsekventa beslut ifrågasattes.
Den ändring som krävs är att det belopp som utbetalas som utbildningsbidrag till den som inte fyllt 20 år och som inom ramen för reglerna om arbetsmarknadsutbildning tilldelas utbildningsplats inom det reguljära skolväsendet skall vara samma som studiebidraget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av viss ändring av reglerna för utbildningsbidrag.
Stockholm den 27 januari 1992 Jan Backman (m)