Grunden för ett samhälles välstånd är medborgarnas vilja till förvärvsarbete. Likaså är det en grundläggande förutsättning för den enskildes trygghet och oberoende att ha ett arbete. Det går aldrig att i efterhand kompensera avsaknaden av ett arbete via socialförsäkringssystemet. Det gäller självfallet likvärdigt för kvinnor och män. Rätten till eget arbete är också ett grundläggande villkor för jämställdhet mellan könen. Utan en politik för arbete åt alla kan jämställdhet aldrig uppnås.
Under de senaste decennierna har en dramatisk ökning skett av andelen kvinnor som förvärvsarbetar. Andelen kvinnor som förvärvsarbetar i Skaraborgs län är över 80 %. Även om kvinnorna i dag inte släpper kontakten med arbetslivet när de bildar familj och skaffar barn, är det ingen tvekan om att de fortfarande har huvudansvaret för barnen samtidigt som de förvärvsarbetar. Kvinnorna har därför den dubbla rollen som yrkesarbetande och huvudansvarig för hem och barn. För att klara detta arbetar kvinnorna deltid i större utsträckning än männen.
Arbetsmarknaden i Skaraborgs län är, på samma sätt som i övriga landet, mycket starkt könsuppdelad. Kvinnorna återfinns i omsorgs- och undervisningsyrken. Kvinnorna har ofta mer okvalificerade, monotona och ofria arbeten än männen.
Under december månad ökade arbetslösheten i länet kraftigt. Över 6 000 personer noterades som arbetslösa. Det innebär en ökning med 1 100 arbetslösa jämfört med november månad. Ungdomsarbetslösheten noterades till nära 2 000 personer vid månadsskiftet december/januari.
1991 blev ett dystert år då inte mindre än 274 företag varslade 7 387 personer. Av dessa blev 4 759 varslade om uppsägning och 2 628 varslade om permittering. 77 % av alla varslade finns inom tillverkningsindustrin och 10 % inom byggbranschen. Övriga 13 % återfinns inom tjänste- och offentlig sektor.
Arbetslösheten i Skaraborgs län ligger nu över riksgenomsnittet, vilket oroar oss. En arbetslöshet på nästan 4 % är inte bara en svår börda för den enskilde. Samhällets kostnader för arbetslöshet återfinns på många nivåer.
Kostnader för samhället i samband med arbetslöshet är bl.a. utbetalning av A-kassa och kontant arbetsmarknadsstöd. I Skaraborgs län uppgick den summan under 1991 till nästan 400 milj.kr., jämfört med motsvarande siffra för 1990 som var knappt 150 milj.kr. Mer än en fördubbling har skett under det senaste året.
Självklart är att den som drabbas av arbetslöshet skall ha ett ekonomiskt stöd. Under längre peioder av arbetslöshet räcker inte arbetslöshetsunderstöd, därför har också kommunernas kostnader för arbetslösheten ökat.
Det är kostnader, som är svåra att beräkna. Det gäller bl.a. ökade socialbidrag och bostadsbidrag. Kommunerna tar också på sig kostnader i samband med ungdomsplatser och andra aktiviteter. Till följd av en ökad arbetslöshet, blir många både fysiskt och psykiskt sjuka, vilket också ger samhället ökande kostnader.
Det är angeläget att alla former av utbildning används i arbetsmarknadspolitiken.
I Skaraborg utnyttjas AMU, företagsutbildning, utbildningsvikariat, studieförbund och folkhögskolor, beredskapsarbete, särskilda inskolningsplatser, rekryteringsstöd, lönebidrag och samhällsföretag.
Avgörande för om arbetsmarknadspolitiken skall ge önskat resultat är att tillräckliga resurser ställs till förfogande.
Minskade anslag till kommunal vuxenutbildning, folkhögskolor och folkbildning drabbar dem som är eller riskerar bli arbetslösa.
En samordning för att bättre kunna utnyttja de ekonomiska resurserna är nödvändig. Enligt vår uppfattning bör de ekonomiska ersättningarna förbättras för de arbetslösa som engageras i aktiva åtgärder.
I Skaraborgs län bör åtgärder sättas in på utbildningsområdet för att höja kompetensen. Mer flexibla lösningar måste prövas för den enskilde, så arbetslinjen kan hävdas. Det privata näringslivet har ett stort ansvar för att ge den som riskerar att bli eller är arbetlös, en meningsfull framtid.
Samarbete mellan försäkringskassa, arbetsförmedling, sjukvård och sociala myndigheter bör också ingå i kampen för arbete åt alla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett effektivare utnyttjande av samhällets kostnader i samband med arbetslöshet.
Stockholm den 27 januari 1992 Birgitta Johansson (s) Jan Fransson (s) Sven-Gösta Signell (s) Anders Nilsson (s)