Det är viktigt att värna om småföretagen, inte minst i glesbygds- och skogslän som Värmland, där strukturen på småföretagen är speciell.
Många småföretagare har t.ex. ett skogsskifte vid sidan om företaget, som dock är den väsentliga inkomstkällan. En del driver ett småföretag som säsongsarbete, t.ex. en liten affär under semestertid eller en skid-sportanläggning under vintern.
Många kvinnor har en halvtidsanställning t.ex. inom vården och driver under sommaren en liten turistbutik eller liknande. Det förekommer att man driver verksamhet i olika bolag. Många driver entreprenader av olika slag.
All denna småföretagarverksamhet är naturligtvis oerhört viktig för länet och landet. Att kombinera olika verksamheter -- antingen i form av flera småföretag eller drift av eget företag vid sidan om en anställning -- är faktiskt en av grundvalarna för att hela Sverige ska leva.
F.n. drabbas många småföretagare hårt av lågkonjunkturen. De har helt enkelt inget arbete och borde rätteligen få sitt uppehälle genom a-kassa -- precis som en anställd. Så är emellertid inte fallet, trots att a-kassorna för småföretagare finansieras av staten som för anställda. För att kunna få ersättning från Småföretagarnas arbetslöshetskassa krävs nämligen att företaget avvecklas helt. Småföretagarna är emellertid ett arbetsvilligt, optimistiskt släkte, som vill tro på ljusare tider. Många skulle därför vilja ha företaget vilande, ''lägga det i malpåse'' under en tid -- för att förhoppningsvis kunna starta igen.
Delägare i familjeföretag kan drabbas hårt vid arbetslöshet. Ingen delägare kan få någon ersättning vid arbetslöshet i ett sådant fall. Enbart giftorätt i ett företag, som inte har någon arbetstillgång, diskvalificerar för arbetslöshetsersättning.
Särskilt kvinnor i glesbygden drabbas av nuvarande regler. Har de sitt deltidsarbete kvar kan ingen ersättning utgå för den förlorade inkomsten från företaget. Sägs de upp från sin anställning, t.ex. i vården, får de heller ingen a-kasseersättning.
Nuvarande regler missgynnar småföretagarna som individer men också själva företagandet. De utgör helt enkelt ett hinder för entreprenadverksamhet, som är oerhört viktig och värdefull inte minst i glesbygder.
A-kassereglerna för småföretagarna bör snarast bli föremål för en översyn och ändras i mer småföretagarvänlig riktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av ändrade regler för Småföretagarnas arbetslöshetskassa.
Stockholm den 27 januari 1992 Gullan Lindblad (m)