Arbetslivets miljö blir allt mer komplicerad. I huvudsak finns all kunskap om de fysiska riskerna. Trots detta förekommer utslagning och arbetsmiljöskador av människor på grund av dessa faktorer. Under sjuttiotalet och framförallt åttiotalet har förslitning och belastningsskador och därmed utslagning haft ett stort samband med den s.k. psykosociala miljön. I 1978 års arbetsmiljölag sköts de psykosociala frågorna på framtiden. Makten över arbetsplatsen är alltjämt oinskränkt i arbetsgivarens händer.
En effekt av bristerna i den psykosociala miljön är den tilltagande vuxenmobbningen på arbetsplatserna, ett problem som funnits men idag förvärras av den ekonomiska press som vilar på varje anställd, där hot om omplaceringar eller avskedanden ständigt hänger över de anställda. Stora brister i utbildning skapar även dessa problem när den strikta lönsamheten ställs i centrum för arbetslivet. Individualisering och konkurrens skapar stora samarbetsproblem på arbetsplatsen, vilka i sin tur kan ta sig uttryck i mobbning. De ökade inslagen av individuellt satta löner är en annan faktor som ger en grogrund för motsättningar och mobbning.
Exempel på psykosociala riskfaktorer är:Dålig arbetsledning, okunniga eller ointresserade chefer. Bristande kommunikation, särskilt vertikalt. Övervältrande av det ekonomiska ansvaret på allt för låg nivå.Verksamhetens mål och medel ej tillräckligt väl definierade.Frånvaro av beröm om något lyckas samt frånvaro av ärlig kritik när något är snett.Enkla vardagspsykningar som att kalla alla utom en till ett personalmöte.
Mobbningen är ett så allvarligt problem på många arbetsplatser att det särskilt måste uppmärksammas. Mobbningen innebär att den anställde utsätts för psykiska trakasserier av arbetsgivarna eller arbetskamraterna. Konsekvenserna för den drabbade kan ofta bli mycket allvarliga, i en del fall har mobbning t.o.m. lett till självmord.
Det rättsliga skyddet för den som utsätts för mobbning är mycket svagt. Ett mycket svagt skydd finns i arbetsgivarens skyldighet att i kollektivavtalsreglerade förhållanden utöva arbetsledningen i överensstämmelse med god sed på arbetsmarknaden. Det är mycket svårt både för den enskilde och för de fackliga organisationerna att vinna framgång i domstol med åberopande av denna grund.
I arbetsmiljölagens 2 Kap 1 § stadgas om allmän skyldighet för arbetsgivaren att se till att arbetsmiljön är tillfredsställande och att arbetsförhållandena skall anpassas till människans förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende. Denna paragraf i arbetsmiljölagen bör tillföras ett tredje stycke i vilket anges att psykiska trakasserier på arbetsplatsen måste förhindras. Arbetarskyddsstyrelsen får sedan utfärda preciserade föreskrifter i anslutning till denna lagbestämmelse.
Yrkesinspektionen bör med stöd av den nya lagbestämmelsen och föreskrifterna kunna meddela förelägganden eller förbud i enskilda ärenden. I föreskrifterna bör det understrykas att det ofta kan vara lämpligt att yrkesinspektionen anlitar en psykolog i dessa ärenden.
Även i brottsbalken bör vissa ändringar genomföras för att motverka mobbning på arbetsplatsen. Förtal och förolämpning enligt brottsbalkens 5 Kap. 1 § och 5 Kap. 3 §, som äger rum på en arbetsplats, bör ligga under allmänt åtal i de fall yrkesinspektionen anser att frågan bör bli föremål för åtal.
Vi kan aldrig komma ifrån all mobbning i arbetslivet. Däremot kan vi med klara regler för arbetsmiljön förhindra det mesta av mobbningens grund. Den fackliga parten måste få en klar och entydig roll, med maktbefogenheter som gör att en bra arbetsmiljö kan åstadkommas. T.ex. skall ett skyddsombud eller facklig organisation kunna vidta stoppningsåtgärder även på det psykosociala området och även få tolkningsföreträde i tvistefrågor.
Vi anser att det är nödvändigt att den psykosociala arbetsmiljön beaktas i högre grad än vad som sker i dag. Psykosociala riskfaktorer skall identifieras, kartläggas och åtgärdas. En förstärkt ställning för den fackliga organisationen och de konkreta åtgärder vi föreslår mot mobbning och trakasserier på arbetsplatsen är nödvändiga åtgärder.
Eftersom inte alla mobbningsfrågor enbart kan inordnas under partskonflikter har vi ansett att yrkesinspektionen skall kunna inta rollen som en arbetslivets mobbningsombudsman. En följd av våra förslag är att yrkesinspektionen bör förstärka sina resurser på detta område.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder mot mobbning och trakasserier enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1992 Lars-Ove Hagberg (v) Karl-Erik Persson (v)