I närmare 30 år har skogsvårdsstyrelserna (SVS) på uppdrag av Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) och länsarbetsnämnderna sysselsatt arbetslösa och socialt handikappade i skogliga beredskapsarbeten. Arbetena har främst varit inriktade på skogsvård (plantering, röjning, avverkning) men betydande insatser har även gjorts inom natur- och landskapsvård samt fornminnesvård. Under toppåret 1983/84 utfördes i SVS regi totalt över 671 300 dagsverken i skoglig beredskapsverksamhet. Skötselinsatserna har t.ex. inom landskaps- och fornminnesvård varit och är synnerligen nödvändiga och värdefulla. På grund av en hittills mycket gynnsam arbetsmarknad har dock länsarbetsnämndernas efterfrågan på SVS tjänster drastiskt minskat under de senaste åren.
Den gällande arbetsmarknadspolitiken följer den s.k. arbetslinjen. Det innebär att arbetskraftsutbudet skall ökas genom satsningar på förmedling, utbildning, rehabilitering och arbetsträning.
I det rådande arbetsmarknadspolitiska läget är det emellertid viktigt att man använder alla befintliga resurser. T.ex. kan SVS med sin allsidiga kompetens erbjuda en bredare uppdragsgivarkrets ett varierat utbud av tjänster inom skogs- och naturvård.
Verksamheten kan inriktas dels mot sysselsättning för bl.a. arbetslösa, dels på rehabilitering och arbetsträning. Konkret innebär detta att verksamheten görs bredare. Det finns ett eftersläpande behov av skogsvård.
För vård och förvaltning av naturreservat finns reserverat 125 miljoner kronor för budgetåret 1991/92 och 150 miljoner kronor för budgetåret 1992/93. Den rådande lågkonjunkturen drabbar speciellt hårt människor som arbetat inom skogsbruket och skogsindustrin. Dessa människor har ofta goda kunskaper och erfarenheter som samhället behöver ta tillvara och kan via beredskapsmedel göra goda insatser för bättre skogs- och naturvård. Ett annat område där behov av beredskapsarbeten är stort är upprustning av rågångar för privata markägare. Behovet är stort speciellt i Norrland, där man beräknar behovet till 37 % av rågångarna.
Regeringen bör därför uppdra åt Arbetsmarknadsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Statens naturvårdsverk att undersöka i vilken utsträckning som beredskapsmedel kan användas i skogs- och naturvårdsarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskapsmedel i skogs- och naturvård.
Stockholm den 24 januari 1992 Sinikka Bohlin (s) Jan Fransson (s) Leif Marklund (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Åke Selberg (s)