I budgetpropositionen föreslås att statsbidraget till företagshälsovården avvecklas.
Svensk företagshälsovård genomgår för närvarande en stor omvandlingsprocess. Anledning till denna omvandling är de beslut som riksdagen tidigare fattat, samt en ökad medvetenhet om de positiva effekter denna medför.
Utvecklingen inom företagshälsovården visar att det finns en stor tro från företag och myndigheter samt en god insikt i vilka frågor som det skall arbetas med i fortsättningen. Omvandlingen av FHV-verksamheten till en verksamhet som överensstämmer med det nya regelverket fortgår på de flesta enheter.
För att kunna fungera på ett optimalt sätt krävs en viss tidsanpassning.
I den mån behovet av sjukvård finns, kommer den att organiseras i särskilda organisationer och med egen finansiering.
Samverkan med andra inom hälsovården verksamma organisationer, försäkringskassan, arbetslivsfonden med flera pågår för att effektivt kunna hjälpa uppdragsgivarna. Denna utveckling gynnar såväl de anställda som näringslivet och samhället då risker för ohälsa minimeras, arbetsmiljön som helhet förbättras, rehabiliteringsverksamheten effektiviseras samt företagshälsovården i samverkan med övriga samhällsvårdgivare minskar kostnaderna.
I arbetsmiljölagen sägs: ''Om arbetsförhållandena påkallar det skall arbetsgivaren föranstalta om företagshälsovård i den omfattning verksamheten kräver.''
I kommentaren till detta stycke uttalar man följande: ''Om det finns arbetsmiljöavtal och överenskommelser om företagshälsovård mellan parterna, regleras företagshälsovårdens innehåll genom dessa. I övrigt utfärdar arbetarskyddsstyrelsen närmare föreskrifter om hur företagshälsovården skall utformas.''
I den av den borgerliga regeringen framlagda budgetpropositionen föreslås en avveckling av statsbidraget till företagshälsovården, vilket skulle innebära att regelverket som i dag styr företagshälsovårdens verksamhet försvinner. Detta är allvarligt och därför är det nödvändigt att utforma en ''kvalitetssäkring'' av vad som i framtiden skall få benämnas som företagshälsovård.
En konsekvens av avvecklingen av statsbidraget kommer ofelbart att medföra en stor utslagning av företagshälsovårdsenheter innebärande försämring av kompetensen inom såväl den yttre som inre miljön och de psyko-sociala frågorna. Samtidigt är det en onödig kapitalförstöring då det under lång tid satsats stora ekonomiska resurser för att bygga upp denna verksamhet.
Vi socialdemokrater anser det vara slöseri att inte tillvarata och utnyttja cirka 10.000 välutbildade människor, med lång erfarenhet inom arbetslivet och dess villkor, och som på många sätt hjälpt arbetstagarna till en bättre arbetssituation.
Förutom de negativa effekter en avveckling av statsbidraget har på dessa enheters ägare uppstår kostnader för samhället i form av höjt ohälsotal på grund av ökning av antalet arbetsskador.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om avveckling av anslaget till företagshälsovården,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en obligatorisk företagshälsovård.
Stockholm den 24 januari 1992 Inge Carlsson (s) Bengt Kronblad (s) Nils Nordh (s)