En överlevnadsfråga för de små kommunerna, framför allt i skogslänen, är att kunna bryta den negativa utveckling som ett vikande befolkningstal ger. Fortfarande visas ett flyttningsunderskott i förhållande till övriga landet. Trots regionalpolitiska åtgärder i olika former fortsätter den negativa omflyttningen.
Framför allt är det de unga kvinnorna som flyttar till större orter, vilket är mycket oroande. Satsningar på arbete och utbildning för att de skall kunna stanna i sina hemkommuner är viktiga, men inte helt tillräckliga. Även andra åtgärder behövs, t.ex. kulturaktiviteter som riktar sig till kvinnor, för att göra glesbygd och landsbygd till ett intressant alternativ för de unga kvinnorna.
En annan insats vore att underlätta för kvinnor att flytta in eller tillbaka till småkommunerna genom att ändra reglerna för flyttningsbidrag. Syftet med flyttningsbidraget är för närvarande att underlätta sådan geografisk rörlighet som medför högre sysselsättning, minskad arbetslöshet och därmed möjligheter till fortsatt ekonomisk tillväxt och jämnare välfärdsfördelning.
Flyttningsbidraget är ett ekonomiskt stöd till den som söker och får arbete på annan ort. Bidraget kan beviljas den som är eller riskerar bli arbetslös och inte kan få arbete på hemorten. Flyttningsbidraget kan också i vissa fall beviljas ombytessökande om de är så kallade nyckelpersoner.
Med nuvarande bestämmelser av flyttningsbidragens tillämpning, så går de flesta flyttningar från de små kommunerna till de större, eftersom det där finns större möjligheter till arbetstillfällen. Den negativa trenden med minskande befolkningstal och ökat kvinnounderskott kommer därmed att fortsätta. Flyttningskostnaderna utgör en stor kostnad, och risk finns att rörligheten blir ensidig eftersom flyttningsbidragen till större delen går till de större orterna.
Bestämmelserna för flyttningsbidragen måste ändras till att gynna även de mindre orterna och i första hand de unga kvinnorna, som är villiga att flytta även om de har ett arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av flyttningsbidragens regler för att stimulera unga flickor att ta arbete i glesbygd och på landsbygd, även om de har arbete söderut eller på större orter.
Stockholm den 23 januari 1992 Britta Sundin (s) Inger Hestvik (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Sinikka Bohlin (s) Berit Andnor (s) Carin Lundberg (s)