Den rådande lågkonjunkturen drabbar byggbranschen mycket hårt. Stora delar av branschen riskerar nu att slås ut innan konjunkturen hinner vända. Det får i sin tur den effekten att det lätt blir överhettning i byggnadsindustrin när konjunkturuppgången kommer, eftersom kapaciteten då kan vara alltför låg.
För att undvika att byggnadsindustrin slås ut i en lågkonjunktur bör man i det läget använda den lediga kapaciteten till förbättring av infrastrukturen och andra byggnationer som långsiktigt förbättrar landets konkurrensförmåga.
Den traditionella svårigheten vid en lågkonjunktur är att det då oftast saknas lämpliga investeringsobjekt som med kort varsel kan startas. Därför hinner ofta arbetslösheten stiga till onödigt höga nivåer innan behövliga åtgärder hinner träda i kraft. Om det skulle finnas ett antal startklara investeringsobjekt när lågkonjunkturen inträffar skulle de samhällsekonomiska vinsterna kunna bli betydande beroende på en minskad arbetslöshet och förbättrad infrastruktur.
Det bör därför inrättas ett projekteringsbidrag syftande till att upprätthålla en reserv av infrastrukturobjekt som med mycket kort varsel skulle kunna startas i en lågkonjunktur. Bidraget bör kunna utgå till kommuner, vilka på grund av sin ekonomiska ställning, det avsedda företagets storlek eller av andra skäl bedöms behöva bidrag för att kunna verkställa projektering av sådana anläggnings- och husbyggnadsarbeten, som kan utföras för att motverka arbetslöshet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inrätta ett projekteringsbidrag för vissa infrastrukturobjekt.
Stockholm den 24 januari 1992 Hans Stenberg (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Elvy Söderström (s)