Inom den svenska utrikesförvaltningen finns för närvarande fyra arbetsmarknadsråd stationerade vid beskickningarna i Bonn, Bryssel, London och Washington.
Arbetsmarknadsråden utses av regeringen och hämtas från arbetsmarknadens organisationer.
Sverige medverkar mycket aktivt i det internationella samarbete på arbetsmarknadsområdena som bedrivs inom ramen för bl.a. ILO:s och OECD:s verksamhet. Detta arbete bedrivs inom ramen för arbetsmarknadsdepartementets sedvanliga arbetsuppgift. I arbete inom ILO deltar representanter för de mest representativa arbetsmarknadsorganisationerna.
Organisationerna på arbetsmarknaden har också själva en omfattande bevakning och uppföljning av utvecklingen i andra länder.
I länder, där de svenska beskickningarna inte har särskilt utsända arbetsmarknadsråd, sköts bevakningen av hithörande frågor av befintlig personal.
Med hänsyn till det ekonomiska läget och behovet att noggrant pröva varje utgift över statskassan, finns det anledning att ifrågasätta bibehållandet av de fyra arbetsmarknadsråden inom utrikesförvaltningen.
Med hänsyn till det internationella samarbete som bedrivs inom ILO, OECD och andra internationella organ och det arbete på det internationella planet som sker inom ramen för arbetsmarknadsorganisationernas ordinarie verksamhet, torde den ytterligare verksamhet som kan erfordras på ett tillfredsställande sätt kunna handläggas av annan befintlig personal vid de svenska beskickningarna ifråga.
Jag föreslår därför att befattningarna som arbetsmarknadsråd vid beskickningarna i Bonn, Bryssel, London och Washington dras in fr.o.m. 1993-01-01. Besparingen för halva budgetåret uppgår till 3.085.000 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av tjänster som arbetsmarknadsråd.
Stockholm den 23 januari 1992 Margareta Gard (m)