Svensk företagshälsovård genomgår för närvarande en stor omvandlingsprocess. En anledning till detta är de beslut som riksdagen antog under 1991. En annan anledning är den ökade medvetenheten från arbetslivet om de positiva effekter riksdagens beslut medför. Den företagshälsovård som nu är under utveckling skulle ha gynnat samhället och näringslivet genom att dessa skulle ha fått hjälp och stöd att forma en verksamhet med minskad risk för ohälsa eller otrivsel. Därmed skulle samhällets kostnader för ohälsa och arbetsmiljö minskas, samtidigt som en effektiv rehabiliteringsverksamhet, företagshälsovård i samverkan med samhällets vårdgivare, inom några år skulle kunna komma att vara uppbyggd.
I budgetpropositionen föreslås att statsbidraget till företagshälsovården skall minskas. I och med detta kommer den omvandlingsprocess i positiv riktning som är på gång inom verksamheten att stanna upp och i vissa fall försämras.
Därför motsätter vi oss förslaget om nedskurna statsbidrag till företagshälsovården.
Låt oss belysa effekterna av förslaget i den verklighet som vi lever i med ett exempel.
Inom Servicehälsan i Karlstad har man tidigt riktat in sitt arbete mot förebyggande och tidiga rehabiliteringsinsatser. Detta har också på olika sätt gett positiva både humanitära och ekonomiska resultat bl.a. i en studie av nack/ skulderproblem, där man lyckades minska frånvaron med över hälften för den medlemsgrupp på 19 personer som deltog.
Statsbidraget för Servicehälsan täcker i nuläget 35 % av budgeten. En minskning av intäkterna i denna storleksordning skulle slå synnerligen hårt mot verksamheten. En omfattande nedskärning av de personella resurserna skulle bli nödvändig och detta skulle innebära en kraftig reducering av insatserna. Servicehälsan skulle ej, som man gjort tidigare, kunna bidra på ett aktivt framgångsrikt sätt till att minska frånvaron och ta fram goda arbetsmiljöer.
Dessutom skulle en minskning av statsbidragen utan tvivel innebära en förändring av verksamheten, med en inriktning mot mer konsultverksamhet. Detta skulle innebära att det enbart skulle vara arbetsgivaren som handhar medlen, som skulle kunna efterfråga och beställa tjänster. Arbetstagarna på golvet skulle inte ha möjlighet att rådfråga företagshälsovården som det idag finns möjlighet till.
Effekten av en uppstannande efterfrågan kommer naturligtvis att bli, att arbetsmiljöarbetet i stort kommer att minimeras väsentligt. Vidare kommer det samtidigt att medföra ökade kostnader för samhället, i form av oförändrat eller höjt ohälsotal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidraget till företagshälsovården.
Stockholm den 24 januari 1992 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)