I dessa dagar ökar arbetslösheten inom olika branscher, inte minst inom byggsektorn. I sådana konjunkturer satsas ofta statliga pengar på åtgärder av olika slag. En sådan åtgärd är satsningen på beredskapsarbete, vilket är bra därför att många annars arbetslösa personer får arbete och viktiga projekt blir utförda.
Det gäller dock att se till i en akut situation att inte regelverket är sådant att ''snålheten bedrar visheten''. Ett praktiskt exempel:
En hembygdsförening planerar att ställa i ordning en kulturmärkt ankarsmedja för att den skall kunna bevaras för framtiden och också bli en historisk berättelse om det bruket för besökare (turister) som av föreningen tas emot av ideellt arbetande guider.
Nu är de statliga reglerna sådana att en enskild huvudman, som det här är frågan om, endast kan få 50 % av lönekostnaderna. I klartext betyder det att detta projekt inte blir utfört därför att den ideella föreningen inte kan få fram det antal hundratusen kronor som behövs.
Det betyder att några murare och snickare får fortsätta sin arbetslöshet och kulturbyggnaden inte får sin behövliga upprustning.
Detta var ett projekt med några arbetstillfällen men sammantaget i landet kan det röra sig om många jobb som kunde ha blivit gjorda om reglerna hade varit annorlunda.
Jag anser att i en besvärlig konjunktur så skulle större flexibilitet kunna råda för det regelverk som styr ekonomin för beredskapsarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående regelverket för beredskapsarbete.
Stockholm den 23 januari 1992 Gunnar Thollander (s)