I regeringens budgetproposition (prop. 1991/92:100 bil.
12 sid. 11) anmäler kulturministern, efter samråd med arbetsmarknadsministern, att inom kultur- och arbetsmarknadsdepartementen har bildats en särskild arbetsgrupp, som bl.a. skall studera möjligheterna av att finna nya former för att driva s.k. kulturvårdsföretag. Kulturministern räknar med att i nästkommande budgetproposition kunna lämna en redovisning av gruppens arbete.
Vi välkomnar detta angelägna initiativ till kunskapsutveckling och förhoppningsvis konstruktivt arbete ifråga om bl.a. arbetsmarknadspolitiskt motiverat och välbehövligt stöd till skilda kultur- och arkivinstitutioner i form av sysselsättningsbidrag och beredskapsmedel m.m.
Inte minst i Norrlands inland har detta samhällsstöd en helt avgörande betydelse för såväl vissa kultur- och arkivinstitutioner som för möjligheterna av att skapa meningsfulla och utvecklande arbetstillfällen.
I riksdagen har under perioden 1980/1981--1990/1991 ett 35-tal motioner lagts för att i olika avseenden stödja utvecklingen av ett av dessa s.k. kulturvårdsföretag, nämligen SVAR i Ramsele.
SVARSs huvudverksamhet är mikrofilmning med produktion och distribution förlagd till Ramsele, Junsele, Sandslån och Fränsta i Västernorrlands län samt Klimpfjäll i Västerbottens län, där totalt ca 100 personer är sysselsatta med kunskapsbaserad verksamhet. I allt väsentligt finansieras verksamheten över lönebidrags- och beredskapsmedel.
SVAR är enligt vår mening ett väl fungerande exempel på den stora betydelse som ett kulturvårdsföretag innebär bl.a. för sysselsättningen i glesbygd. Angelägna kulturvårdande uppgifter kan således kombineras med en aktiv och meningsfull sysselsättningspolitik i hårt utsatta regioner.
Länsstyrelsen i Västernorrlands län hemställde i en skrivelse i maj 1990 till den dåvarande arbetsmarknadsministern att en översyn borde komma till stånd ifråga om de s.k. kulturvårdsföretagens uppgifter, organisation och långsiktiga finansiering m.m. Frågan om kulturvårdsföretagens framtida roll i ett kultur- och arbetsmarknadspolitiskt perspektiv är en viktig angelägenhet för glesbygden.
Vi anser därför att en parlamentariskt sammansatt kommitté, förstärkt med experter och företrädare för kulturinstitutioner och kulturvårdsföretag, tillsätts med uppgift att skyndsamt genomföra en översyn av kulturvårdsföretagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skyndsam översyn av kulturvårdsföretagens uppgifter, organisation och finansiering.
Stockholm den 23 januari 1992 Sven Lundberg (s) Bo Forslund (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s)