Gävleborg har drabbats hårt av såväl lågkonjunktur som omstruktureringar i den privata och offentliga sektorn. Arbetslösheten uppvisar nu rekordsiffror. Som vanligt är ungdomarna mest utsatta. Var fjärde 18--19-åring och var femte under 25 år är i dag utan arbete. Om inget görs kan detta få förödande konsekvenser. Arbetslösa ungdomar är inte bara ett kortsiktigt problem. De långsiktiga konsekvenserna med utslagning m.m. är ofta ännu allvarligare.
Den viktigaste fördelningspolitiska åtgärden är att med alla medel bekämpa arbetslösheten, speciellt bland ungdomarna. Det är viktigt att i den rådande situationen söka nya vägar där myndigheter, näringsliv, folkrörelser och enskilda kan samverka i denna, för välfärdssamhället, så viktiga fråga.
Utgångspunkten måste vara att Gävleborg blir ett län utan ungdomsarbetslöshet. Därför är det viktigt att ha en ökad frihet att använda de medel som i dag är avsatta till åtgärder mot arbetslösheten. Om målet är klart, betyder inte valet av medlen så mycket. Behoven och förutsättningar varierar mycket i ett län som Gävleborg. Det viktigaste är att Gävleborgs län får ökade resurser till jobbskapar-projekt, speciellt inriktade på ungdomar. Man bör också på försök få rätt att friare utnyttja ordinarie arbetsmarknadspolitiska medel t.ex. att man fastställer att en viss summa (t.ex. 10%) av medlen reserveras till ungdomsprojekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser för åtgärder mot ungdomsarbetslöshet och rätten att friare utnyttja ordinarie arbetsmarknadspolitiska medel i Gävleborgs län.
Stockholm den 21 januari 1992 Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s)