Körkortsutbildning inom arbetsmarknadsutbildningen får i dag erbjudas dels den som behöver detta som komplement till yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, dels i fall då vederbörande är berättigad till bidrag för anskaffning av motorfordon för handikappade. För den som under en lång tid inte varit ute på arbetsmarknaden och som inget hellre önskar än att få komma ut när barnen växt upp och lämnat hemmet finns i dag inte möjlighet till körkortsutbildning i AMU:s regi.
Tre kommuner, däribland Bengtsfors, har fått projektpengar att driva jämställdshetsarbete under 3 år och arbetslösa kvinnor kan få ta körkort genom länsarbetsnämndens försorg. Kravet för att komma i fråga är att man skall vara arbetsökande och körkortet skall vara ett villkor för att kunna få arbete. Körkortsutbildningen betalas till ett visst belopp. Tar det längre tid får kvinnorna själva betala mellanskillnaden.
I Bengtsfors handlar det mest om vårdarbete och kvinnor som inte kunnat ta vissa jobb därför att arbetstiderna inte passar busstidtabellen eller kvinnor som hittills säsongsarbetat inom vården. På sommaren har de kunnat cykla eller åka moped, men vintertid har de tvingat stämpla för att de inte kunnat ta sig till arbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att körkortsutbildning anordnas i AMU:s regi för kvinnor i glesbygd.
Stockholm den 21 januari 1992 Sigrid Bolkéus (s) Carin Lundberg (s) Berit Andnor (s) Britta Sundin (s) Inger Hestvik (s) Monica Öhman (s)