Ett långsiktigt mål för miljöpolitiken är att skapa en ren produktion. De utsläpp och föroreningar som uppstår i vårt samhälle kan i olika led hänföras till någon form av produktion. Detta innebär att avgörande insatser kan åstadkommas på arbetsplatserna. Genom en ökad samordning av miljöarbetet vad gäller arbetsmiljön och den yttre miljön kan ett effektivare miljöarbete åsadkommas.
I arbetslivet finns utvecklade instrument för detta, särskilt inom arbetsmiljöområdet. Den lokala skyddsorganisationen med skyddsombuden i spetsen har kunskaper och erfarenhet från det dagliga arbetet. Här kan också förebyggande insatser utvecklas ytterligare.
En hörnsten i arbetet med att utvidga miljöarbetet på arbetsplatserna bör vara att samordna det inre och det yttre miljöskyddet. Konflikter mellan kortsiktiga lösningar och förebyggande åtgärder kan undvikas. Samordningen är viktig när substitutionsprincipen skall tillämpas för att undvika att alternativen ger nya, förändrade risker. Tillsynsarbetet på den lokala arbetsplatsen kan kraftigt förstärkas genom samarbete mellan den lokala skyddsorganisationen och kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder, t.ex. när det gäller tillsynsåtgärder som processtyrning, kemikaliehantering och underhåll. Genom en miljömedveten yrkesroll kan arbetstagarna bidra till förändringar i arbetsbeskrivningar och arbetsorganisation, medverka i företagets egenkontroll och bidra till att föreskrivna villkor följs.
Påverkan på tillstånd och villkor
Arbetstagarorganisationernas medverkan i ansökningprocesser och vid tillståndsärenden har hittills ofta begränsats till att gälla arbetsmiljöförhållanden även om lagstiftningen ger rätt till inflytande och överklagningsmöjligheter för tillstånd och villkor i sin helhet. En viktig del i ett vidgat miljöarbete är att genom tillstånds- och villkorsgivning i ökad utsträckning samordna arbetsmiljöinsatser med insatser i det yttre miljöarbetet.
Renare processer och produkter
Trots ett omfattande miljöarbete inom svensk processindustri återstår mycket arbete för att vända utvecklingen från städningsinsatser i efterhand till avgörande förebyggande insatser. En helhetssyn på produktionsprocessen där miljökostnader, teknikskiften och kemikalieutbyten ingår bör vara basen för ett samordnat lokalt miljöarbete. En mer utvecklad miljösyn på företagens produkter medför ökade krav på att miljöhänsyn skall prägla produkterna från tillverkning till destruktion.
Bättre transporter
Genom ett samordnat miljöarbete kan en effektivare transportplanering genomföras och skräddarsydda system utformas. De som är sysselsatta inom transportnäringen kan i högre grad vara en resurs genom sina insikter om brister och möjligheter i transportapparaten.
Avfallshanteringen
Med hjälp av den lokala skyddsorganisationen och företagshälsovården och arbetstagarnas engagemang kan avfallshanteringen utvecklas mot ökad återvinning och sortering. En viktig uppgift för en ökad lokal samordning är hanteringen av det miljöfarliga avfallet. Skyddombudens speciella kunskaper om kartläggning och hantering av avfallet är tillsammans med deras kunskaper om kemiska risker särskilt värdefulla i detta sammanhang.
Att samordna arbetsmiljöarbetet och miljöskyddsarbetet leder utan tvekan till snabbare och effektivare insatser och därmed ett bättre resultat. Det är därför angeläget att ett sådant samarbete underlättas och att formerna för samarbetet utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ökad samordning av arbetsmiljöfrågorna och de yttre miljöfrågorna.
Stockholm den 16 januari 1992 Bengt Kronblad (s)