Under de gångna tjugo åren har stora förändringar skett som påverkar arbetstiden. Arbetstiderna på arbetsmarknaden har förändrats till följd av såväl lagstiftning som genom kvinnors ökade inträde på arbetsmarknaden.
Självfallet önskar många att arbeta deltid, men alltför många av de deltidsanställda är missnöjda med sin situation och önskar heltidsarbete. Inom detaljhandeln, som sysselsätter 8 procent av Sveriges arbetskraft, är problemet särskilt påtagligt. Således har här över 20 procent av de deltidsarbetande uttryckt klara önskemål om att de vill ha längre veckoarbetstid.
De långa driftstiderna i detaljhandeln är en avgörande faktor om man skall försöka förklara varför deltidsarbetet är utbrett inom detaljhandeln. Andra förklaringar är ojämna arbetsbelastningar, d v s variationer i kundtillströmningen samt strukturförändringar mot allt större butiker vilka är externt etablerade.
Den viktigaste orsaken är dock att många företag har personalplaneringssystem som är så utformade att andelen deltidsarbete blir extremt hög. Det finns uppgifter om att det bland de stora detaljhandelskedjorna finns exempel på att man har 95 procent av sina anställda på deltidstjänster. Företagens personalplaneringsfilosofi har mycket stor betydelse för hur arbetstiderna utformas.
Arbetsgivarnas systematiska utnyttjande av deltidsarbetskraft medför svåra konsekvenser för såväl enskilda som samhället. För många deltidsanställda är det omöjligt att försörja sig utan att få stöd från stat och kommun genom bidrag. Konsekvensen blir att arbetsgivarnas produktionsplanering, med stor andel deltid, får betalas av skattebetalarna och andra arbetsgivare genom skatter och arbetsgivaravgifter som betalas ut som arbetslöshetsförsäkring, socialbidrag och bostadstillägg.
Samhället tvingas således bära kostnader som till stor del beror på produktionens planering vilka leder till misshushållning med arbetskraft. Misshushållningen och utnyttjandet av arbetskraft måste upphöra. För de allra flesta krävs ett heltidsarbete för att kunna leva ett självständigt och oberoende liv såväl under yrkeslivsperioden som när man är pensionär.
Produktionen skall organiseras så att resurserna nyttjas på bästa sätt. Inom handeln kan priserna hållas nere genom att arbetskraftens fulla kapacitet nyttjas. Servicen blir god om arbetskraften är kunnig och känner ansvar för arbetet. Yrkets status blir högre om de anställda har goda utvecklingsmöjligheter. För att uppnå detta, är rätten till heltidsarbete av avgörande betydelse.
Hårdast drabbade är kvinnor som arbetar inom traditionellt kvinnodominerade sektorer såsom t ex handel, vård och omsorg samt restaurangnäringen. Heltidsarbetet måste bli en självklarhet även inom kvinnodominerade arbeten. Detta är av avgörande betydelse för det fortsatta arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män.
Rätten till heltidsarbete måste stärkas genom lagstiftning som ger den deltidsarbetande rätt till ökad arbetstid. Finland har vunnit positiva erfarenheter genom en lag som tillförsäkrar deltidsanställda förtursrätt till heltid eller längre deltid när arbetsgivaren önskar nyanställa arbetskraft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning för att stärka de deltidsarbetandes ställning på arbetsmarknaden.
Stockholm den 14 januari 1992 Odd Engström (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s)