Sammanfattning
Den ekonomiska politiken måste läggas om. Huvuduppgiften är nu att bekämpa arbetslösheten. Vi socialdemokrater har tidigare föreslagit satsningar om 4 miljarder kr. på jobb och utbildning för att i en första etapp pressa ned arbetslösheten till 3 procent.
Nu föreslår vi krafttag för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det handlar om att skaffa jobb eller utbildning åt tiotusentals ungdomar under 25 år. Vi vill genomföra följande.Särskilda ungdomsjobb erbjuds alla ungdomar under 25 år. Arbetsgivarna uppmanas att erbjuda ungdomarna sådana tillfälliga jobb med avtalsenlig lön. I gengäld får arbetsgivarna dra av större delen av lönekostnaderna genom att få göra ett avdrag på 415 kr. per dag på arbetsgivaravgifterna. De avtalade inskolningsplatserna, handledarbidragen samt beredskapsarbeten och rekryteringsstöd för ungdomar under 25 år tas bort. Satsningen finansieras dels av befintliga medel, dels av att passiva kontantstöd förvandlas till aktiva insatser.De särskilda inskolningsplatserna finns kvar såsom nu som en garanti för de yngsta ungdomarna och unga arbetshandikappade.AMS får 250 milj. kr. för otraditionella insatser bland arbetslösa ungdomar.Kommuner och högskolor får 75 milj. kr. för utbildning och liknande aktiviteter bland arbetslösa ungdomar under sommaren.10 000 elever som i vår går ut tvåårigt gymnasium erbjuds att gå ett tredje år. Vi satsar 250 milj. kr.Ytterligare 2 000 elever antas till hösten vid universitet och högskolor. Vi satsar 60 milj. kr. Gymnasiereformen bör genomföras på det sätt riksdagen tidigare beslutat.Regeringens förslag till neddragning av komvux och folkbildningen avvisas. Vi satsar 825 milj. kr. ytterligare.
Vi vill att alla ungdomar skall ha ett jobb med lön och en lön som man kan leva på och säger därför nej till att genomföra regeringens förslag om att arbetsförmedlingarna skall få låna ut ungdomar till arbetsgivarna för gratis praktikarbete utan anställning. Vi anser också att det behövs en särskild garanti till jobb för de yngsta ungdomarna och de unga arbetshandikappade och säger därför likaså nej till förslaget om att avskaffa de särskilda inskolningsplatserna.
Bakgrund
Cirka 65 000 ungdomar under 25 år är nu öppet arbetslösa. Av dessa är cirka 15 000 under 20 år. Ungefär en tredjedel av alla arbetslösa är ungdomar. Till detta kommer att tiotusentals ungdomar fanns i olika aktiva åtgärder. Bl.a. fanns ungefär 17 000 18--19-åringar på särskild inskolningplats.
Regeringens politik kommer att innebära att den öppna arbetslösheten bland ungdomar stiger dramatiskt under det kommande året. Den ekonomiska politiken, som stramar åt tre fjärdedelar av samhällsekonomin, leder till att många av de 550 000 ungdomar som nu har ett jobb riskerar att mista det. Nedskärningarna av vuxenutbildningen och förseningen av den nya gymnasieskolan medför att många ungdomar inte kommer att kunna utbilda sig. I stället söker sig dessa ut på arbetsmarknaden med ökad arbetslöshet som följd.
Helt följdriktigt har därför regeringen också tvingats skriva upp prognoserna för arbetslösheten varje gång man uttalar sig om framtiden. Enligt AMS kommer arbetslösheten nästa vinter att uppgå till 6 procent.
I Sverige har vi hittills varit förskonade från en hög arbetslöshet bland ungdomar. Sverige är ett av de få länder som gick in i 90-talet med en lägre ungdomsarbetslöshet än vi hade för 20 år sedan. Med regeringens politik förändras nu bilden dramatiskt.
Regeringens förslag
Kännetecknande för regeringens politik gentemot ungdomarna är att den -- liksom inom andra områden -- inte är samordnad och genomtänkt. Regeringen stramar åt tre fjärdedelar av ekonomin och försöker sedan via arbetsmarknadspolitiken lösa de problem som uppstår. Därmed lägger man en omöjlig börda på den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Med ena handen berövar regeringen tusentals ungdomar utbildningsmöjligheter genom att stoppa gymnasiereformen och brandskatta komvux och folkbildningen. Med den andra försöker man nu desperat förmå arbetsgivarna att ''utbilda'' ungdomarna, och erbjuder dem därför som gratis arbetskraft. Men detta innebär samtidigt att anställningar genom beredskapsarbeten och särskilda inskolningsplatser försvinner, att grunden för avvägda arbetsmarknadspolitiska insatser rycks undan samt att ungdomarnas ordinarie arbetsmarknad punkteras.
Vi avvisar bestämt regeringens förslag om ungdomspraktik. Det innebäratt ungdomarna får bidrag i stället för anställning med lön,att det inte är fråga om riktigt arbete,att ungdomarnas ordinarie arbetsmarknad och andra arbetsmarknadspolitiska insatser punkteras, att några nya resurser inte satsas, varför tillräckligt många ungdomar inte omfattas av åtgärder,och att en förödande byråkrati uppstår till men för annat arbete på arbetsförmedlingarna.
Vår grundläggande uppfattning är att den som utför arbete på en arbetsplats skall vara anställd där och villkoren skall bestämmas av arbetsmarknadens parter. Det är inte arbetsförmedlingarnas sak att låna ut gratis arbetskraft till arbetsgivarna. Regering och riksdag kan inte heller bestämma att olika villkor skall gälla för personer som arbetar sida vid sida ute i arbetslivet. Det är orätt mot ungdomarna att säga att de skall utbilda sig ute på arbetsplatserna, när avsikten i själva verket är att de skall arbeta.
De arbetsrättsliga regler som gäller på arbetsmarknaden bygger också på denna princip. Enligt uppgift innebär detta att en arbetsgivare som tar emot en ungdom som praktikant på begäran av den unge och dennes fackliga organisation kan få betala avtalsenlig lön och andra ersättningar. Därmed saknas förutsättningar för regeringens förslag.
Dessutom innebär också regeringens förslag att den ordinarie arbetsmarknaden för ungdomar punkteras och att möjligheterna att få anställning med andra typer av stöd spolieras. Varför skulle en arbetsgivare anställa en ungdom på vanligt sätt eller på en avtalad inskolningsplats, när arbetsförmedlingen gratis förmedlar en ungdom han inte behöver anställa. Vi vill i detta sammanhang också peka på att den garanti som nu finns för 18--19-åringar och unga arbetshandikappade försvinner. I framtiden får dessa ungdomar tävla med de äldre om att få en praktikplats. Regeringens förslag kommer också att få mycket allvarliga effekter för andra utsatta grupper. Det kommer t.ex. att bli mycket svårt att förmedla ett arbete med lönebidrag till en arbetshandikappad, när alternativet är en frisk 24-åring.
I det sammanhanget är det viktigt att notera att regeringens förslag är mycket mer begränsat än vad regeringen gett sken av. Regeringen, som länge talat om att man nu skall utplåna ungdomsarbetslösheten, säger sig vilja ordna praktikplatser åt 39 000 av de 65 000 ungdomar som nu är arbetslösa. Men samtidigt avskaffar man de särskilda inskolningsplatserna och beredskapsarbete för ungdomar under 25 år. Därmed försvinner åtgärder för de 20 000 ungdomar som nu finns i sådana platser. Resterande platser skall enligt regeringen finansieras inom ramen för befintliga medel. Enligt AMS saknas då emellertid 1 miljard kr. Summan av kardemumman blir att mindre än 10 000 ungdomar till kan tas om hand.
Vi vill slutligen peka på att förslaget är orealistiskt också av andra skäl. Enligt propositionen skall samtliga ungdomar vid olika tillfällen delta i jobbsökaraktiviteter och arbetsförmedlingen skall lägga upp individuella utvecklingsplaner för dem. Detta är naturligtvis bra men fullständigt orealistiskt med hänsyn till den arbetsbörda som förmedlingarna för närvarande har och det ansvar man har för andra utsatta grupper. Därutöver skall ju förmedlingarna också skaffa praktikplatser, hålla kontakt med arbetsgivarna, fullgöra arbetsgivaransvar för ungdomarna vad avser arbetsmiljö, närvaro, problemlösning osv. I själva verket är därför förslaget en byråkratisk lövhög, där förmedlarna får engagera sig i massor av detaljer i stället för att få koncentrera sig på det som är viktigt, nämligen att skaffa fram jobb eller utbildning.
Vår syn på ungdomsarbetslösheten
En avgörande förutsättning för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten är att det förs en samlad politik för full sysselsättning.
Vi beklagar därför att regeringen ännu inte visat något intresse av att lämna den återvändsgränd man är inne i och acceptera vårt tidigare förslag om att lägga fram ett ekonomiskt-politiskt program som i en första etapp pressar ned arbetslösheten till 3 procent. Som redan framhållits tycks nu i stället arbetslösheten nästa vinter nå 6 procent. Detta är oacceptabelt och hela ansvaret för detta ligger på regeringen och den enda vägens politik. Tyvärr kantas den vägen nu av allt fler arbetslösa.
Vi har tidigare lämnat en rad förslag som enligt våra beräkningar skulle medföra att arbetslösheten i en första etapp under nästa år pressas ned till 3 procent. Det är regeringens ansvar att slå in på den vägen.
Alla erfarenheter säger också att en hög arbetslöshet alltid drabbar ungdomar särskilt hårt. Ett samhälle med en hög ungdomsarbetslöshet riskerar därför att ställas inför svåra sociala problem samtidigt som ungdomarnas vilja till arbete inte tas till vara. Erfarenheterna visar också att en stor ungdomsarbetslöshet leder till att en del ungdomar aldrig kommer att få något fotfäste på arbetsmarknaden. Det är en av förklaringar till att det i ett land som Storbritannien kan råda brist på arbetskraft samtidigt som arbetslösheten är hög.
För Sveriges del vet vi att ungdomsgrupperna kraftigt minskar i antal under senare hälften av 90-talet. Det leder till att arbetskraftens genomsnittliga ålder kommer att stiga och att efterfrågan på ungdomar kommer att vara stor. Det är också av detta skäl viktigt att ungdomarna behåller förankringen på arbetsmarknaden och att utslagning med alla medel måste bekämpas.
Redan korta perioder av sysslolöshet bland ungdomar kan leda till oro, förlorat självförtroende samt passivitet med risk för ohälsa och utslagning som följd.
En hög arbetslöshet kostar samhället stora summor i ökade utgifter och minskade intäkter. En procent i öppen arbetslöshet, 45 000 personer, beräknas kosta mellan 5 och 7 miljarder kr. Till detta kommer kostnader för ohälsa och social utslagning.
Mot den här bakgrunden är det uppenbart att stora ansträngningar nu måste göras för att engagera så många ungdomar som möjligt i aktiva åtgärder. Vi menar att detta måste ske genom en ökad satsning på utbildning och på den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Hellre än att ungdomarna går arbetslösa måste de erbjudas någon form av utbildning inom det ordinarie skolväsendet eller inom arbetsmarknadspolitikens ram. På så vis ökas ungdomarnas kompetens för framtiden, samtidigt som trycket på arbetsmarknaden minskar.
Men alla arbetsgivare har också ett stort ansvar för att ta till vara ungdomarnas vilja till arbete och förhindra utslagning. Därför måste arbetsgivarna tillsammans med de anställda och deras fackliga organisationer dammsuga arbetsplatserna på möjligheter till arbete och arbetslivserfarenhet för ungdomar. På de flesta arbetsplatser finns det alltid uppgifter som man tidigare inte hunnit med att göra eller haft råd att göra. Nu måste dessa göras! Och staten måste vara beredd att kraftigt stimulera arbetsgivarna att anställa ungdomarna.
I det sammanhanget vill vi särskilt framhålla vikten av att samförstånd råder mellan arbetsmarknadens parter om nya former av arbetsmarknadspolitiska insatser. I annat fall får dessa inga påtagliga effekter, utan skapar bara nya konflikter. Det är uppenbart att regeringen inte har insett detta.
Vi föreslår nuatt alla ungdomar erbjuds ungdomsjobbatt 10 000 elever erbjuds ett tredje gymnasieåratt 2 000 elever ytterligare tas in vid högskolan.
Redan i januari presenterade vi ett antal förslag som förbättrar situationen för ungdomar. Vi redovisar nu dessa på nytt.
Våra nya förslag
Ungdomsjobb
Utgångspunkten för vårt förslag är vad som är bäst för ungdomarna. Ungdomarnas passiva arbetslöshetsperiod måste brytas. Alla ungdomar vill komma in på en arbetsplats, få en anställning och prova sina kvalifikationer, kunna leva på sin lön, skaffa sig arbetslivserfarenhet, bli en del av en arbetsgemenskap och därmed stärka sina möjligheter att få ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden. För att uppnå detta är det dock nödvändigt att kraftigt stimulera arbetsgivarna att anställa ungdomarna. Men det är också av olika skäl principiellt viktigt att arbetsgivarna är beredda att betala något för det arbete som ungdomarna faktiskt utför.
Vi föreslår att en ny arbetsmarknadspolitisk åtgärd införs för ungdomar under 25 år, ungdomsjobb. Samtidigt försvinner en del av de åtgärder som finns i dag.
Vi menar att det är viktigt att hitta ett system som uppfyller bl.a. följande villkor.
-- Reglerna måste vara så enhetliga och enkla att tillämpa som möjligt.
-- Ungdomarna skall utföra ett arbete och skall därför vara anställda av arbetsgivarna på avtalsenliga villkor.
-- Starka ekonomiska incitament skall finnas så att alla arbetsgivare, även små och medelstora företag, engagerar sig för att ta fram ungdomsjobb.
-- Systemet skall vara så utformat att de kontantstöd som ungdomarna i annat fall får växlas in som en alternativkostnad.
-- Självfallet skall ungdomarna också få chans att kvalificera sig hos arbetsgivarna till ett ordinarie jobb.
-- Den ordinarie arbetsmarknaden för ungdomar får inte drabbas negativt. Likaså måste en balans finnas mot andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
-- För de yngsta ungdomarna och de unga arbetshandikappade måste en definitiv ungdomsgaranti finnas.
Det är också en självklarhet att arbetsförmedlingen via jobbsökaraktiviteter i första hand skall försöka få fram jobb på den ordinarie arbetsmarknaden åt ungdomarna. Behöver den unges kompetens stärkas bör utbildning erbjudas. Därefter bör ett ungdomsjobb komma ifråga. I sista hand skall särskild inskolningsplats erbjudas de yngsta ungdomarna enligt nuvarande regler.
Vårt förslag om ungdomsjobb bygger på tanken att det i det kärva läge som nu råder gäller att stimulera arbetsgivarna till att våga anställa en ungdom, i vart fall tillfälligt, utöver den ordinarie arbetsstyrkan. Syftet med detta kan t.ex. vara att klara av arbetsuppgifter som man normalt inte riktigt hinner med, förbättra sin kundservice eller förbereda sig för kommande behov. Hanteringen av stödet sker med samma teknik som för utbildningsvikariaten, dvs. med avdrag på arbetsgivaravgifterna. Följande regler bör gälla. -- En förutsättning för ungdomsjobb är att arbetsgivaren vill utöka antalet anställda som redovisats ovan. Ett annat skäl kan vara hänsynen till den unges situation, t.ex. risk för utförsäkring från a-kassa.
-- Berörd facklig organisation skall yttra sig över att förhållandena på arbetsplatsen är som arbetsgivaren uppger.
-- Arbetsförmedlingen anvisar en ungdom under 25 år för tillfällig anställning i högst sex månader. Föreligger särskilda skäl kan en förlängning ske med ytterligare högst sex månader.
-- Anställning och lön sker enligt avtal. Lägsta lön enligt avtal varierar som regel mellan 42 och 52 kr. i timmen.
-- Arbetsgivaren får dra av 415 kr. per dag vid inbetalning av arbetsgivaravgifterna. Detta sker enligt de regler som gäller vid utbildningsvikariat. Centralt regleras detta så att intäkterna till arbetsmarknadsfonden minskar i motsvarande grad. Betalar arbetsgivaren en lön om 45 kr. i timmen uppgår hans faktiska kostnad bara till 15 procent av lönekostnaden. Är lönen 50 kr. i timmen får arbetsgivaren betala 24 procent själv. Detta kan jämföras med de avtalade inskolningsplatserna där arbetsgivaren alltid får stå för 40 procent av kostnaderna.
-- Om den unge inte får fast anställning hos arbetsgivaren skall jobbsökaraktiviteter läggas in i slutet av anställningsperioden.
-- När ungdomsjobb införs, kan följande åtgärder upphöra: beredskapsarbete och rekryteringsstöd för ungdomar under 25 år, handledarbidrag och avtalade inskolningsplatser.
-- Förutom ungdomsjobb kommer alltså att finnas kvar särskilda inskolningsplatser och utbildningsvikariat för ungdomar.
-- De nya ungdomsjobben införs fr.o.m. den 1 juli i år. När en förbättring sker av läget på arbetsmarknaden, måste systemet snabbt anpassas till detta genom att avdragsmöjligheten begränsas eller genom annan ändring av reglerna.
-- För informationsinsatser får AMS använda 5 milj. kr. av åtgärdsmedlen.
Finansieringen av denna reform sker vid sidan av statsbudgeten genom att passiva kontantstöd aktiveras. Det leder till att intäkterna till arbetsmarknadsfonden kommer att minska med det avdrag som arbetsgivarna får göra. Men i gengäld kommer också utbetalningarna från fonden att minska. Beaktar man de totala effekterna av skatter, avgifter och uteblivet kontantstöd är det fördelaktigt för staten att aktivera kontantstödet på detta sätt. Det är ekonomiskt fördelaktigare för staten att uppnå en anställning för en ungdom med en subvention som redovisats ovan än att bara betala ut kontantstöd.
I siffror innebär varje anställd på ungdomsjobb en utgift för staten om cirka 91 000 kr. per år. Samtidigt får dock staten intäkter i form av skatter och arbetsgivaravgifter. Dessa intäkter uppgår till cirka hälften av utgifterna och redovisas på budgetens inkomstsida. Varje arbetslös ungdom som får ett ungdomsjobb innebär emellertid också att utgiften för kontant arbetsmarknadsstöd faller bort. Med beaktande av denna alternativa kostnad ökar inte statens faktiska kostnader i och med ungdomsjobben. Utöver detta måste också ur samhällsekonomisk synpunkt beaktas värdet av det som den unge producerar, ökade intäkter för kommunerna samt minskade kostnader för social utslagning.
För den unge arbetslöse innebär vårt förslag, till skillnad mot regeringens förslag, att denne får en möjlighet att själv kunna försörja sig på sin lön. Detta framgår av följande redovisning.
n
Den unges Regeringens förslag Vårt förslag ersättning -- Har a-kassa Samma ersättning Lön enligt avtal -- Har ej a-kassa 18--19 år 239 kr. '' 20--24 år 338 kr. ''
Men även ur statens synvinkel är vårt förslag ekonomiskt fördelaktigare. Det framgår av nedanstående tabeller. Exemplen bygger på en ungdom som har a-kassa med 400 kr. per dag och en som har KAS. I exemplen förutsätts lönen vara 50 kr. per timme eller 400 kr. per dag.
nStatens kostnader
A-kassa Regeringens Vårt förslag
förslag
Ersättning 400 400 -- Lön -- -- 400 Dagar 220 220 220 Totalt 88 000 88 000 88 000 Statsskatter 13 465 13 465 13 465 Arbetsgivaravg. -- -- 31 680 Avdrag från arbetsgivaravg. -- -- 91 300 Statlig ink. 13 465 13 465 45 145 Statlig utg. 88 000 88 000 91 300 Statlig kostnad 74 535 74 535 46 155
KAS, 20 år Regeringens Vårt förslag
förslag
Ersättning 200 338 -- Lön -- -- 400 Dagar 220 220 220 Totalt 44 000 74 360 88 000 Statsskatter 7 066 11 377 13 465 Arbetsgivaravg. -- -- 31 680 Avdrag från arbetsgivaravg. -- -- 91 300 Statlig ink. 7 066 11 377 45 145 Statlig utg. 44 000 74 360 91 300 Statlig kostnad 36 934 62 983 46 155
Den valda finansieringen leder till att en viss del av det tidigare föreslagna anslaget till AMS kan utgå och växlas in mot den nya aktiva åtgärden. Det gäller anslag för handledarbidrag, för avtalade inskolningsplatser, för beredskapsarbete och rekryteringsstöd för ungdomar under 25 år. Exakt hur stora dessa belopp är får fastställas i samband med kompletteringspropositionen. Det är bl.a. nödvändigt att regeringen närmare visar vilka beräkningsmetoder som använts och det slutgiltiga behovet av totala resurser för AMS inför nästa budgetår.
I det sammanhanget får också en bedömning göras av situationen för arbetsmarknadsfonden i sin helhet och eventuella justeringar göras i dess finansiering.
Det ankommer på regeringen att förordna om regler om ungdomsjobb i enlighet med vad som angivits ovan.
10 000 elever får ett extra gymnasieår
I vår slutar cirka 110 000 elever gymnasieskolan. Omkring 40 000 av dessa kommer från två-åriga yrkeslinjer. De flesta av dessa möter en kärv arbetsmarknad. 80 procent av eleverna kommer från linjerna bygg, fordon, vård, kontor/administration, verkstad och el-tele. Med undantag av vårdområdet tyder det mesta på att en mycket stor del av eleverna från dessa linjer inte kommer att kunna få något arbete.
I början av förra hösten anslog den socialdemokratiska regeringen 100 milj. kr. för påbyggnadsutbildning för elever som lämnat det tvååriga gymnasiet. Totalt beräknades detta räcka till 4 000 platser. Vi menar att det är angeläget att nu fortsätta med denna modell i avvaktan på att gymnasiereformen är genomförd.
I första hand bör påbyggnadsutbildningen inriktas mot allmänna ämnen -- engelska, svenska, matematik, samhällskunskap. Därigenom får eleverna en allmän kompetens av liknande slag som de elever som kommer ut från de treåriga yrkeslinjerna i framtiden. En sådan allmän kompetens stärker elevernas ställning på arbetsmarknaden.
En sådan påbyggnadsutbildning kostar staten cirka 25 000 kr. per elev. För kommunerna uppstår ungefär samma kostnad. Vi föreslår att 10 000 elever erbjuds sådan utbildning till en kostnad för staten om 250 milj. kr. Denna kan finansieras med medel som vi i en tidigare motion reserverat för en utbyggnad av den treåriga gymnasieskolan.
2 000 nya högskoleplatser
Antalet nybörjarplatser vid högskolan har från 1989/90 fram till nu ökat mycket kraftigt eller med 15 000 platser. Större delen av dessa har beslutats av den tidigare socialdemokratiska regeringen. Mätt som en andel av en årskull har därmed antalet nybörjarplatser vid högskolan ökat från 30 procent till 45 procent. Internationellt sett är detta en mycket hög siffra.
Ändå kommer inte antalet platser att räcka till under de närmaste åren. Innevarande läsår har 55 000 elever tagits in vid högskolan. Antalet sökande uppgick dock till 90 000. Förklaringen till detta är främst att under 1980-talets goda arbetsmarknadsår uppsköt ovanligt många ungdomar sina högskolestudier. Dessa ungdomar söker sig nu i allt större omfattning till högskolan. Till detta kommer att årskullarna i gymnasieskolan nu är ovanligt stora och att många äldre söker sig till högskolan för att komplettera sin utbildning.
Detta kommer troligen att resultera i att omkring 10 000 behöriga elever från gymnasieskolans avgångsklasser i vår inte kommer att få plats vid högskolan till hösten.
Det bör betonas att denna situation av allt att döma är ett övergångsproblem. Situationen kommer att förbättras under andra hälften av 90-talet.
Med hänsyn till situationen på arbetsmarknaden är det därför angeläget att ta in så många ungdomar som möjligt i högskolan. Men den pågående expansionen av högskolan gör att det är ont om lärare, lokaler och bostäder. En ytterligare utökning av antalet platser kan dock komma till stånd genom en ökad ram för lokala linjer och fristående kurser. Det bör ankomma på regeringen att förlägga dessa ytterligare platser till de högskolor som har möjlighet att expandera. I första hand bör man se till förutsättningarna i de mindre och medelstora högskolorna.
Vi föreslår därför att 2 000 platser ytterligare inrättas. Kostnaden för detta blir 60 milj. kr. Alternativet är att ungdomarna i stor utsträckning riskerar att bli arbetslösa. I sådant fall kommer samhällets kostnader för kontantstöd att öka.
Våra tidigare förslag
I våra motioner i januari i år förde vi fram följande förslag.Gymnasiereformen bör genomföras på det sätt riksdagen tidigare beslutat. Vi satsar 320 milj. kr. Regeringens förslag till neddragning av komvux och folkbildningen avvisas. Vi satsar 825 milj. kr. ytterligare. På så vis tryggas utbildning för tusentals elever och arbete för många lärare.Kommuner och högskolor erbjuder arbetslösa ungdomar utbildning eller andra aktiva insatser under sommarmånaderna. 75 milj. kr. anslås till lärarlöner.AMS får 250 milj. kr. för otraditionella insatser bland arbetslösa ungdomar.
De åtgärder som AMS kan använda sig av kan vara nya former av stöd till arbetsgivarna i små och medelstora företag,olika bidragsnivåer i olika län beroende på arbetsmarknadssituationen,ekonomiska incitament till ungdomarna själva vid anställning i sådana företag, uppsökande verksamhet bland ungdomar och arbetsgivare inom det privata näringslivet,jobbsökaraktiviteter med denna inriktning,ekonomiska incitament för deltagande i utbildning som leder till anställning vid små och medelstora företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1991/92:124,
2. att riksdagen godkänner förslaget om att införa ungdomsjobb fr.o.m. den 1 juli 1992 i enlighet med vad som angivits i motionen,
3. att riksdagen beslutar godkänna förslaget till lag om ändring i lagen (1991:329) om tillfällig avvikelse från lagen (1981:691) om socialavgifter enligt bilaga 1,
4. att riksdagen beslutar godkänna förslaget om att slopa statsbidraget till
a) avtalade inskolningsplatser,
b) beredskapsarbete för ungdomar under 25 år,
c) rekryteringsstöd för ungdomar under 25 år,
d) arbetsgivare för handledare för ungdomar,
5. att riksdagen beslutar möjliggöra att 10 000 årsstudieplatser anordnas inom gymnasieskolan som påbyggnadsutbildning,
6. att riksdagen beslutar tillföra sektorsbidraget för driften av det kommunala offentliga skolväsendet 250 milj. kr.,
7. att riksdagen beslutar öka antalet årsstudieplatser på anslaget för lokala och individuella linjer samt fristående kurser med 2 000,
8. att riksdagen beslutar tillföra anslaget för lokala och individuella linjer samt fristående kurser 60 milj. kr.
Stockholm den 16 mars 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Ingela Thalén (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s)
Förslag till Lag om ändring i lagen (1991:329) om tillfällig avvikelse från lagen (1981:691) om socialavgifter Härigenom föreskrivs att i lagen (1991:329) om tillfällig avvikelse från lagen (1981:691) om socialavgifter införs en ny paragraf, 5, av följande lydelse.
5 § En arbetsgivare som efter anvisning av länsarbetsnämnd anställer någon under 25 år får, om anställningen innebär en utökning av antalet anställda eller eljest särskilda skäl föreligger med hänsyn till den unges situation, göra avdrag från de arbetsgivaravgifter som han enligt 2 kap. 1 § lagen (1981:691) om socialavgifter skall betala. Avdrag får göras med 415 kr. per arbetsdag. Avdraget får göras så länge anställningen varar, dock högst under 6 månader eller, om särskilda skäl föreligger, under högst 12 månader.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1992.
Bilaga 1 Bilaga 1