Miljömedvetande och utbildning
En del av dessa frågor har tagits upp i regeringens proposition 1990/91:87 näringspolitik för tillväxt. I miljöpartiets motion Ub 67 med anledning av denna proposition tar vi upp vissa utbildnings- och forskningsaspekter. Speciellt har vi föreslagit att de reduceringar som regeringen gjort av forsknings- och grundutbildningsanslagen skall kompenseras. Vi har även föreslagit satsning på miljövetenskap, humanekologi och humanism på teknisk fakultet samt ökning med 3 000 utbildningsplatser på grundläggande högskoleutbildning.
Miljöfrågorna i den grundläggande högskolan
Med stor besvikelse konstaterar miljöpartiet att regeringen inte finner skäl att införa miljöperspektivet som mål i högskolelagen. I en decentraliserad högskola där man från nationell nivå i större utsträckning inriktar arbetet på målstyrning av verksamheten måste övergripande mål få ökad betydelse. Högskolans utbildningar skall följas upp och utvärderas i relation till uppställda mål. Vi anser att miljömedvetande och förståelse för människans roll i ett globalt ekologiskt system är ett viktigt mål för den högre utbildningen i Sverige.
Miljöpartiet de gröna föreslår därför att högskolelagens andra paragraf -- om högskoleutbildningens mål -- skall kompletteras med föreskriften att all högskoleutbildning skall ''främja miljömedvetandet och förståelsen för människans roll i det globala ekologiska systemet''.
Miljöundervisningen i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen
Miljöpartiet ser positivt på regeringens ambitioner att stärka miljöinslagen i grundskolan, gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen. Men regeringen lägger grunden för ännu en trög process. Lärarutbildningen borde stå i centrum för förändringsarbetet. En bred satsning för att höja miljökunskapen inom grundskolan måste innefatta motsvarande satsning på lärarutbildningarna inkl. vidareutbildning av de lärare som är i tjänst idag. Annars riskerar dagens miljöinsatser i grundskolan att bli verkningslösa på lång sikt. Det finns många hinder för miljö- och andra överlevnadsfrågors plats i både skolan och lärarutbildningarna. Den förändring som regeringen föreslår, 3--5 poäng inom varje utbildningslinje, kan därför ses som överraskande blygsam.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i 2
§ högskolelagen som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärarutbildningens roll för miljöundervisningen.
Stockholm 11 mars 1991 Claes Roxbergh (mp) Eva Goe s (mp) Inger Schörling (mp) Åsa Domeij (mp)