Regeringen presenterar i propositionen vad man betecknar som en satsning på miljöfrågor i högskolan. Detta vore bra om man samtidigt föreslagit förstärkningar på anslaget till grundutbildningen. Nu blir följden en ytterligare minskad tilldelning till varje studerandeplats. Vi motsätter oss detta.
I denna motion föreslår vi:en utökning av LIF- anslaget med 750 000 krkonsekvenskostnader för 2:a och 3:e året för att möjliggöra en utökning med 15 platser på linjen för natur- och resursplaneringatt finansieringen av den ettåriga kompletteringsutbildningen vid högskolan ej får ske med motsvarande minskning av anslaget D10, utan att nya resurser tillförs.
Den treåriga miljölinjen
För att klara det ökande behovet av personer med högskoleutbildning med tyngdpunkt i miljöskydd måste ytterligare utbildningsinsatser göras. Det är då viktigt att alla befintliga resurser inom miljöutbildningen tas tillvara. Regeringen föreslår en utökning av platserna i Umeå från 62 till 90 med hänvisning till där befintliga resurser i form av lärarkraft, lokaler, utrustning och påbörjad forskning. Sådana resurser finns även vid miljö- och naturresurslinjen vid högskolan i Kalmar. Utökningen av antalet platser i Umeå tillgodoser inte behovet av arbetskraft med miljöskyddsutbildning för södra och mellersta Sverige. Vidare växlar natur- och miljöförhållandena starkt mellan södra och norra Sverige. Kunskap om naturmiljön är en väsentlig del av utbildningen i miljöskydd. Vi anser därför att en utökning med 15 platser också måste ske vid linjen för miljö- och naturresursplanering i Kalmar.
Vid högskolan i Kalmar bedrivs sedan 1977 en av såväl studenter som avnämare mycket uppskattad utbildningslinje, benämnd Miljö- och naturresurslinjen, om 120 p. Linjen är yrkesinriktad mot arbete på bl a miljö- och hälsovårdsförvaltningar, större miljöpåverkande företag, gatukontor, länsstyrelsernas naturvårdsenheter osv. Linjen är mycket eftersökt. Vid senaste ansökningstillfället sökte 614 till 24 platser. Linjen finansieras helt av LIF-anslaget.
Miljö- och naturresurslinjen har en tvärvetenskaplig bas med tyngdpunkten i naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskap. Studenterna erhåller en sektorstäckande utbildning avsedd att passa alla verksamheter inom miljöskyddsområdet. Det tekniska inslaget inom linjen har visat sig synnerligen värdefullt för framförallt den privata sektorn och öppnat denna för studenter med en utvecklad ekologisk grundsyn.
Miljö- och naturresurslinjen utgör ett exempel på hur en nyinrättad tvärvetenskaplig institution med stöd av högskolans övriga institutioner kan växa sig stark och ge kvalitativ utbildning, vara riksrekryterande och ha höga söktal.
Samtidigt med att institutionen har vuxit har det skapats ett stimulerande forsknings- och utvecklingsklimat med nära och effektiv kontakt mellan studenter och lärare. I forskningsgruppen, som står under ledning av professor Ann-Marie Jansson vid Askölaboratoriet, ingår ett tiotal forskare.
Internationalisering av utbildningen har möjliggjorts genom samarbete dels med School of Environmental Sciences vid University of East Anglia, dels med tekniska högskolan i Szczecin, Polen.
Genom den breda kunskaps- och erfarenhetsbas som vuxit fram vid Miljö- och naturresurslinjen kan man erbjuda ett vittförgrenat utbud av fort- och vidareutbildning. För att meddela miljöskyddsutbildning på specialistnivå krävs ett samlat resurstänkande.
UHÄ har i sin rapport 1990:6 om utbildning inom miljöområdet definierat de fem nivåer som krävs för en kvalitativt hög miljöskyddsutbildning. Miljö- och naturresurslinjen vid högskolan i Kalmar har en sådan bredd och ett sådant djup. En utökning med 15 platser skulle ge ännu bättre kunskapsförsörjning genom att lärar- och forskarresurserna breddades.
Kompletteringsutbildningen
Sedan ett år pågår i Kalmar landets första påbyggnadsutbildning i miljöskydd för naturvetare. Det är bra att regeringen nu föreslår en fortsättning. Det vi däremot inte kan acceptera är att hela finansieringen föreslås ske genom motsvarande minskning av anslaget D 0. Vi hemställer att finansieringen sker genom att nya resurser tillförs utbildningen.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utökade resurser till miljöutbildningen vid högskolan i Kalmar.
Stockholm den 11 mars 1991 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)