Det finns en tendens till ökad alkoholkonsumtion bland flickor i årskurs nio. Dessutom röker flickorna allt mer. Däremot har en glädjande utveckling kunnat konstateras i fråga om narkotika. Såväl pojkar som flickor i årskurs nio bibehåller sin avoga attityd till narkotika. Bruket av detta sjunker alltjämt i dessa åldersklasser. För att skolan skall kunna kanalisera dessa positiva tendenser och förändra negativa beteenden, krävs det medvetna handlingslinjer inom ramen för den nya skolan som nu skall danas. Eftersom ANT-konsulenterna på länsskolnämnderna är uppsagda behövs det direktiv i det nya skolverkets instruktion. En möjlighet är att föreskriva att varje rektorsområde i sin skolplan redovisar hur ANT- undervisningen skall integreras i skolans dagliga liv. Det innebär att man vid de föreslagna revisionerna får anledning att göra samfällda utvärderingar av positiva och negativa erfarenheter.
Vidare är det synnerligen angeläget att varje kommun i sitt utbud av fort- och vidareutbildningen av lärare höjer lärarkårens kunskapsnivå. Såväl Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) som länsnykterhetsförbunden kan därvid vara en resurs, liksom nykterhetsrörelsens folkhögskolor eller andra folkhögskolor som har inriktat sig på frågor kring alkolhol-, narkotika- och tobaksproblematiken.
Slutligen bör lärarutbildningens kursplaner för ANT- undervisningen ses över och revideras i relation till de nya tankegångar som skall gälla för skolan, liksom att ny och modern kunskap om ANT-undervisningen tillförs lärarhögskolorna. Även i det sammanhanget kan nykterhetsrörelsen och länsnykterhetskonsulenterna samt CAN vara en tillgång.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ANT-undervisningen i skolan och i lärarutbildningen.
Stockholm den 24 januari 1991 Göran Magnusson (s) Gunnar Thollander (s)