Flygteknikcentrum i Västerås
Västerås har en i internationell jämförelse helt unik resurs i FlygTeknikCentrum. Där bedrivs gymnasie-, högskole- och uppdragsutbildning, vilket utgör ett bra exempel på bra offentlig kapitalanvändning. Till detta kommer stöd från försvaret, flygföretagen och flygunderhållsverkstäderna för att vidmakthålla och utveckla kunnandet. Västerås kommuns utbildningsanläggning vid Hässlö flygplats är även i en internationell jämförelse av mycket hög standard.
Flygets arbetssätt regleras genom internationella avtal och förordningar. Bl a är all dokumentation på engelska. Genom en samordning av de europeiska luftfartsverken i Joint European Aviation Authority kommer nu också kraven på att all utbildning skall enas avseende slutresultatet.
Tidigare var kraven relaterade till amerikanska FAA och brittiska CAA. Genomgående är kraven hårda med tre års utbildning, definierat kunskapskrav och yrkesträning på riktiga objekt. För att inte Sverige skall hamna på efterkälken bör den flygtekniska utbildningen nu ges möjligheter att kunna samordnas där resurser finns.
Samarbete mellan gymnasieskolor med flygteknisk utbildning
Investeringarna är stora för att skapa en av flygbranschen godkänd flygteknisk utbildning. Denna utbildning kräver en rad speciella utrustningar för flygplansapparater och delsystem samt riktiga flygplan och systemriggar.
Nu är dock läget sådant att utöver Västerås finns intresse i Linköping, Nyköping och Sigtuna att fortsatt bedriva flygteknisk utbildning. Dessutom finns idéer i Boden/Luleå och Klippan att starta utbildning. Risken är då mycket stor att utbildningen urvattnas på alla dessa orter, då inte elevunderlaget kan bära investeringen.
Vissa utbildningar kräver annan typ av undervisning än en normal lektionssalsbunden undervisning. Ska man utbilda elever för flygmaterielunderhåll, så krävs laborativa resurser som ett komplement till den traditionella lektionssalsutbildningen.
SÖs och UHÄs utredning av behovet av flygteknisk utbildning
UHÄ och SÖ har på regeringens uppdrag gemensamt utrett den flygtekniska utbildningens organisation. De konstaterar att den struktur som utbildningarna föreslås få passar väl in i en organisation av utbildningen inom gymnasieskola och högskola som håller på att växa fram genom pågående och aviserade reformer.
Flygtekniker
''Utbildningsvägen till flygtekniker är Fo-linjen med flygteknisk gren i årskurs 2 samt ytterligare 1 år i gymnasieskolan (PU-utb Nyköping) eller på Högskolan i Eskilstuna/Västerås. Detta innebär för eleven möjligheter att senare klara det av Luftfartsinspektionen fastställda certifieringsprovet som gör honom eller henne till tekniker. Det är idag oklart om den treåriga flygtekniska utbildningen enligt ovan kan ge tillräckliga baskunskaper för att den studerande senare skall kunna bli certifierad flygtekniker. Eventuellt kan ytterligare ett halvt års studier i gymnasieskolan behövas. Detta hävdas bl a av flygvapnet, som framför allt är angeläget att teoriinnehållet blir sådant att de studerande slipper kompletteringar med komvuxkurser.''
Lokalisering
För dyrbara och ''små'' utbildningsvägar krävs resurscentra eller resursskolor för att upprätthålla bl.a. utrustningsstandard, lärarkompetens och utvecklingsmöjligheter. Den flygtekniska utbildningen kräver ett sådant synsätt.
Flygteknikerutbildning vid högskolan i Eskilstuna/Västerås
''Utbildningen är på ett år (40 p). För tillträde krävs allmän behörighet för högskolestudier samt genomgången tvåårig flygteknisk gren (dvs FO-linjen med flygteknisk gren i årskurs 2, vår anm) i gymnasieskolan. Även annan flygteknisk utbildning ger behörighet. Utbildningen startade 1980. Sökandetrycket har varit stort.'' Till 24 nybörjarplatser läsåret 90/91 sökte 128 personer, och 24 antogs.
Kostnader
''Flygteknisk utbildning är mer kostnadskrävande än de flesta andra former av teknisk utbildning. Per capita- kostnader på närmare 50 000 kr har redovisats. Till detta kommer kostnader för lokaler och utrustning. Inte minst utrustningsbehovet är stort. Därvid har omfattande hjälp kunnat erhållas genom samarbetet med Västerås kommun. Bl a har utbildningen förlagts till FlygTeknikCentrum vid Hässlö.''
''Arbetsgruppen uppskattar att merkostnaderna för en flygteknisk ingenjörsutbildning uppgår till ca 10 000 kr per årsstudieplats. Arbetsgruppen föreslår att de högskolor som avser starta flygteknisk utbildning anmäler detta i sina förslag till anslagsframställan för att från D 5-anslaget kunna tilldelas ett extra årligt tilläggsbelopp av denna storleksordning. Dessa belopp bör tills vidare maximeras till att för samtliga högskolor tillsammans avse högst 120 årsstudieplatser.''
Budgetpropositionen
Utbildningsministern skriver i årets budgetproposition att vad beträffar den del av utbildningen som bör förläggas till gymnasieskolan avser regeringen att återkomma i den planerade propositionen om gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Den flygtekniska utbildningen på ingenjörsnivå bör utformas som studieinriktningar inom den allmänna maskiningenjörslinje som förutses bli inrättad sedan den nu pågående försöksverksamheten upphört. ''Beslut om inrättande av sådan studieinriktning ankommer därmed på varje enskild högskola. Jag kan för egen del ansluta mig till detta förslag.''
(Högskolan i Eskilstuna/Västerås kommer under året att överväga om man till läsåret 1992/93 skall inrätta en flygingenjörsutbildning -- vilket naturligtvis påverkas av resurstilldelningen. Vår anm.)
Statsrådet har vidare inget att invända mot övervägandena om utbildningens lokalisering, men är inte beredd att föreslå en särskild resursförstärkning av det föreslagna slaget. ''Sådana variationer i resursbehoven mellan olika utbildningar bör normalt kunna utjämnas inom de totala sektorsanslagen för varje högskola.''
Detta är mycket beklagligt. Högskolan i Eskilstuna/Västerås har, genom FlygTeknikCentrum, stora möjligheter att anordna en högkvalitativ utbildning på ingenjörsnivå. Resurstilldelningen till HE/V är emellertid på en sådan nivå att det är omöjligt för högskolan att själv bekosta detta. Lägg därtill de nedskurna LIF-anslagen som idag bekostar den flygtekniska 40-poängsutbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningen av flygmontörer, flygmekaniker och flygtekniker på gymnasial nivå,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av gymnasial flygteknisk utbildning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda resurser för anordnande av flygingenjörsutbildning.
Stockholm den 25 januari 1991 Roland Sundgren (s) Berit Oscarsson (s) Göran Magnusson (s) Yngve Wernersson (s)