1990 proklamerades av FN som läskunnighetens år och en svensk kommitté tillsattes. Vid utbildningsdepartementet fanns ett särskilt kansli för detta. När året är slut har kansliet avvecklats och en slutrapport lagts. Det praktiska genomförandet återstår. Det är nu åtgärderna skall sättas in och de vackra orden skall förverkligas.
Demokratifråga -- att kunna läsa och skriva
En av de viktigaste grundstenarna för demokratin är att alla medborgare kan läsa och skriva. Den som inte kan läsa kan inte tillgodogöra sig skolundervisning, inte delta i arbetslivet på lika villkor och inte heller skaffa sig den information som behövs för att medverka i den demokratiska processen. Den som inte kan skriva kan ha svårt att få sin rätt och hävda sin åsikt.
I Sverige lämnar mellan 5 000 och 10 000 elever varje år grundskolan med bristande kunskaper i läsning och skrivning, trots att de har begåvningsmässiga förutsättningar att lära sig läsa.
För var och en av dem innebär det stora svårigheter genom hela livet. För samhället innebär det också en väsentlig förlust, genom att en stor del av arbetskraften inte har möjlighet att fullt ut använda sina resurser.
Anledningen till att många elever har svårt att lära sig läsa och skriva är att de har ett specifikt handikapp med biologisk bakgrund, som förr kallades ordblindhet men som nu kallas dyslexi. (Dyslexi är en samlingsbeteckning för läs- och skrivsvårigheter hos personer med presumtivt normal begåvning.) Det är inget isolerat problem för en liten grupp elever utan man räknar med att ca 10 procent av befolkningen lider av detta handikapp i större eller mindre grad. Alltså 2-3 elever i varje klass!
Kunskapen om dyslexi måste bli större i hela skolsystemet, från förskola till högskola. Förutsättningen för att en elev ska kunna få den undervisning som behövs är ju att handikappet över huvud taget upptäcks. Alltför många elever betraktas än idag, på grund av sina svårigheter, helt felaktigt som slöa, okoncentrerade, obegåvade eller t o m socialt störda. Att få en sådan stämpel innebär givetvis svåra konsekvenser för den enskilda individen.
Upptäcka på tidigt stadium
När lärarna en gång gjorts medvetna om handikappet, är det emellertid inte särskilt svårt att känna igen. Redan i förskolan kan man upptäcka de barn som är i riskzonen. Man vet att majoriteten är pojkar, de har ofta problem med motoriken och med koordinationen mellan höger och vänster sida. De kan ha svårt att tala och att uppfatta hörsel- och synintryck. De kan också ha svårigheter att styra röst och rörelser och uppfattas därför ibland som störande. De har mycket tidigt en bild av sig själva som avvikande, men kan inte förstå varför. Många drar sig tillbaka och gör sig osynliga. Andra blir värstingar för att bli bäst på något. Undersökningar visar att det finns en kraftig överrepresentation av läs- och skrivsvårigheter bland människor som hamnar på ungdomsvårdsskolor och i fängelser.
Vetenskapen har, å andra sidan, också visat att personer med dyslexi inte bara är normalt begåvade utan ofta har talanger utöver de vanliga. Man kan göra en lång lista av kända konstnärer, musiker, författare och statsmän som lidit av dyslexi och som gjort ovärderliga insatser i samhället trots, eller kanske tack vare, sitt handikapp. Genom att alltid behöva hitta egna vägar för att kompensera sina svårigheter blir de kreativa och nytänkande. Tänk bara på Albert Einstein, Winston Churchill, John Lennon och Pablo Picasso -- alla var de dyslektiker.
För att elever med dyslexi ska bli jämlika med andra elever krävs ett antal åtgärder.
Åtgärder i skolan
Alla lärare i förskola, grundskola, gymnasium och högskola, men också inom vuxenutbildningen, bör få grundläggande kunskaper, för att lära sig känna igen elever med dyslexi.
När lärare misstänker att en elev har läs- och skrivsvårigheter måste skolan ha redskap att kartlägga problemet.
Eleven måste få specialundervisning i läsning och skrivning som bygger på kunskaper om just hans eller hennes speciella svårigheter. Varje elev har rätt att lära sig läsa så långt förmågan räcker.
Speciallärarutbildningen måste få en starkare inriktning på arbete med dessa elever. Att lära dyslektiker läsa och skriva är en uppgift som kräver gedigen utbildning.
Den elev som har svårt att läsa har ändå rätt att lära sig samma saker som kamraterna. Skolan måste skilja på kunskapsinhämtning och läsinlärning. Talböcker är ett bra medel för elever med läs- och skrivsvårigheter att lära sig läxorna.
Skolorna måste få centrala anvisningar för hur elever med läs- och skrivsvårigheter ska behandlas, t ex vid betygssättning och i provsituationer och vid antagning till högskola via högskoleprov.
I arbetslivet
Många dyslektiker som finns i arbetslivet har stora problem med datoriseringen i företagen. Det behövs särskilda åtgärder för att hindra att de slås ut ur arbetslivet. Datorn kan, om den används rätt, vara en stor hjälp för den som har läs- och skrivsvårigheter.
Riksdagen fattade ett positivt beslut med anledning av sexpartimotionen i ämnet. Regeringen fick i uppdrag att ta itu med frågan.
Men det var ett år sedan. Så vitt vi har kunnat utröna har det inte hänt särskilt mycket sedan. Det har inte kommit något åtgärdspaket. Inget initiativ har tagits för att lösa de problem med upphovsrätten som försvårar problemet med talböcker. Ingenting har, såvitt vi känner till, gjorts för att i fortbildningen för lärare ge mera kunskap om dyslexi.
FN:s läskunnighetsår får för svensk del inte passera utan att regeringen åstadkommer förbättringar för elever med dyslexi att lära sig läsa och skriva och att tillgodogöra sig den kunskap skolan ska förmedla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om adekvat utbildning och fortbildning för berörda lärare på alla nivåer fr.o.m förskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att samordna all kunskap och erfarenhet för att tidigt upptäcka barn med dyslexi,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om upphovsrätt för talböcker till dyslektiker,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betygssättning, skolprov och antagningsprov till skolor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utarbeta anvisningar och handlingsplaner i skolan för att åtgärda problemen med läs- och skrivsvårigheter,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda åtgärder för dyslektiker i arbetslivet.1]
Stockholm den 23 januari 1991 Eva Goe s (mp) Marianne Samuelsson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Anita Stenberg (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Lars Norberg (mp)
1 1990/91:A239