1. Bakgrund
I skuggan av ett hotande tredje världskrig blir innehållet och undervisningen i skolan så mycket viktigare. Vad är det vi lär oss i skolan? Lär vi oss för livet? En beredskap för livet?
Miljöpartiet de Gröna betonar de existensiella frågorna, överlevnaden på jorden och framtiden för våra barn och barnbarn. Det gäller att se helheten, där skolan ingår som en viktig del. Det krävs levande kunskaper som går att använda. Skolan måste vara en mer aktiv del av samhället. Livet är inte konfliktfritt. Med en självstyrande, demokratisk skola blir problemen synliga för alla. Det blir konflikter. De måste lösas och hur det går till är kanske den allra viktigaste lärdomen.
Redan på mitten av 1900-talet började forskare slå larm om den hotande ekologiska kollapsen, men ett fåtal lyssnade. Drygt 30 år senare börjar medvetandet om den globala ekologiska krisen att tränga igenom och det värsta miljöhotet -- krig -- står för dörren. Anledning till krig kommer i allt större utsträckning att handla om miljön; t ex vatten, tillgång på rent vatten, drickbart vatten. Redan på 60-talet startades krig på grund av brist på vatten.
Geografiämnet har utmärkt lärt ut sammanhanget mellan tillgång och efterfrågan på råvaror. Denna viktiga information har underminerats, då geografi inte längre är ett eget ämne på gymnasiet. En uppgift i det nya gymnasiet är att stärka miljökunskapen och internationaliseringen. För miljöpartiet innebär detta inte bara att öka språkkunskaperna utan också att föra in de globala frågorna som kan kombineras i ämnena biologi och geografi.
''Kunskap hjälper inte om den inte styrs av sunt förnuft''
1.1. Lära för livet i en skola för alla
Om vi skall kunna utveckla en skola för alla, måste vi förändra vårt tänkande och våra föreställningar om vad skolan är och vilken roll den spelar i samhället. Vi måste bl.a. fråga oss:På vilket sätt ger vi våra barn kunskap om världen?Hur ger vi våra barn självförtroende?Hur lär vi dem vördnad för livet?Hur hjälper vi dem att uttrycka sina känslor?Hur hjälper vi dem att utveckla social, ekologisk och historisk förståelse?
Detta kräver en helt annan handledning från lärarens sida. Att förändra förhållningssättet till skolarbetet kräver emellertid förutom mod och kreativt tänkande hos läraren också fortbildning.
Skolans mål skall vara att lära för livet, att låta kreativiteten utvecklas hos varje barn, att utveckla personligheten, tänkandet och intellektet, att bygga på de naturliga förutsättningar barnet har när det börjar i skolan.
Eleverna skall vara skolans självklara centrum och respekteras som de individer de är. Arbetet i skolan skall präglas av demokrati, solidaritet, jämställdhet, positiv konfliktlösning och personligt ansvar.
1.2. Solidaritet
Ett medmänskligt perspektiv på omvärlden är viktigt, om denna framtid skall bli fredlig. Förståelsen och respekten för andra folk och kulturer är livsviktig. Mänskliga rättigheter är det som binder samman fredsundervisning och miljöundervisning.
Följande solidariteter bör vara vägledande i all utbildning:solidaritet mellan människor i Sverige solidaritet med tredje världens folksolidaritet med kommande generationersolidaritet med djuren, naturen och det ekologiska systemet 1.3. Ekologi
För att överleva som art på jorden måste människan utveckla en ekologisk förståelse. Det räcker inte bara att känna till, vi måste också förstå och respektera naturens lagar. Naturen ger oss allt tydligare signaler att vi människor måste ändra vårt beteende.
De miljöproblem som blir allt påtagligare är i mångt och mycket en produkt av bristande kunskaper om hur samspelet mellan natur och människa skall fungera.
Den nuvarande läroplanen för grundskolan innehåller delar som klart och tydligt påtalar att barnen ska undervisas i bl.a. miljö- och överlevnadsfrågor. Framtiden kräver att denna typ av undervisning i skolan får samma betydelse som baskunskaperna har idag.
1.4. Demokrati
I det storskaliga samhället blir människan anonym, maktlös och utbytbar. Koncentration av tillverkning och makt gör att beslut tas allt längre från den det berör. Kortsiktigt effektivitetstänkande leder till stress och ensidighet.
En skola dit alla går med glädje, där det är en lust att lära och att arbeta och där alla på skolan känner ansvar för varandra och för verksamheten är ett mål i miljöpartiets skola. I denna skola har alla inflytande över skolans innehåll.
En lokal styrelse på skolan fattar beslut i alla övergripande frågor som rör skolans innehåll och verksamhet. Denna lokala styrelse har budgetansvar för driften. Skolorna ges större ansvar men också större frihet att utforma sin verksamhet.
1.5. Hushållning och konsumentkunskap
Hushållning med knappa resurser -- är den egentliga innebörden av ordet ekonomi. För att klara av att ta ansvar för vardagen i skolan och på fritiden, måste eleverna få grundläggande kunskaper om hushållning.
''Konsumismen'' lär att människans största uppgift är att vara konsument. Människovärdet tycks bero på hennes förmåga att konsumera så mycket som möjligt av jordens ändliga resurser, så fort som möjligt. Med denna skala blir en svensk värd lika mycket som hundra indier.
Utbildning och undervisning om barn, om hem, boende, privatekonomi, kost och hälsa ägnas omkring en procent av tiden i den obligatoriska skolan. Det borde vara en medborgerlig rättighet att få kunskap om hur man skall klara sin ekonomi till vardags.
2. Den nya grundskolan 2.1. Organisationen
Skolan skall vara dynamisk och det betyder också att skolans form och organisation måste kunna ändras. Genom att ta bort flera nivåer mellan den enskilda skolan och departementet, kan vi få en självstyrande aktiv skola. Det är bra att SÖ avvecklas, men hotet om att SÖ uppstår i en en ny skepnad, något varierad, måste undanröjas. Skolverkets organisation med tillhörande nätverk, som skall följa upp och utvärdera skolan ute i landet, får inte ta för stora proportioner. Inom ramen för nuvarande skolutbildning måste det gå att rymma en mera allsidig kunskap och erfarenhet än vad som i dag är fallet. Ett viktigt steg mot bättre organisation av undervisningen är tätare samarbete mellan lärare. Ett annat än bredare lärarkompetens, i den meningen att varje lärare har överblick över flera ämnen. Ett tredje steg är ett ökat inflytande från elever, föräldrar och skolpersonal.
2.2. Lokal styrelse
Vi anser, att skolans mål kan förverkligas endast under förutsättning att såväl lärare som annan skolpersonal, som elever och föräldrar känner ett direkt ansvar för sin skola och upprepar än en gång vikten av en styrelse på varje skolenhet. Den skall vara självstyrande med eget budgetansvar och inflytande över skolans innehåll.
Större tonvikt måste läggas vid ett undersökande arbetssätt, skapande verksamhet och praktisk träning. Det väsentliga är inte att alla elever kan samma sak, utan att varje elev får utveckla sitt kunnande utifrån egna erfarenheter och förutsättningar och på egna intresseområden. Betonas skall lärarens betydelse i detta sammanhang. Lärarna måste iaktta och lära sig mera om sitt eget sätt att bete sig mot flickor respektive pojkar. Det är nämligen lång väg kvar att gå innan vi får en jämställd skola.
''Barn gör inte som man säger utan som man gör''
2.3. Statsbidragens utformning
Miljöpartiet föreslår att de nuvarande olika statsbidragen till kommunerna, skatteutjämningssystemet och Robin Hoodskatten bör göras om till ett nytt statsbidragssystem som består av tre delar, där de två första har relevans för skolans verksamhet:
För det första:
ett generellt statsbidrag till kommunens hela verksamhet i form av ett utjämningsbidrag som beror på kommunens skattekraft och struktur.
Hänsyn skall tas till bl.a. antal barn, familjestruktur, invandrartäthet, antal barn i hemspråksundervisning och ålderstrukturen i kommunen. Dessutom skall hänsyn tas till kommunens yta, så att glesbygden på detta sätt kan kompenseras för sina strukturkostnader.
För det andra:
statsbidraget för skolan skall utgå i form av en elevpeng lika för hela landet som betalas ut till den skola där eleven är inskriven.
För det tredje:
statsbidraget till barnomsorgen skall utgå i form av en barnomsorgspeng som utbetalas till den institution där föräldrarna valt att placera barnet. Institutionen kan vara kommunal, kooperativ eller privat. Den måste finnas med i den kommunala barnomsorgsplanen och följa gällande nationella planer och bestämmelser och inte drivas i vinstsyfte. Denna peng skall också utgå till kommunen för barndagvårdare åt eget barn.
Elevpeng kan variera mellan olika åldrar och stadier.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med ett förslag enligt vad som har anförts ovan.
2.4. Statsbidrag för fristående skolor
De fristående skolorna har idag stora ekonomiska svårigheter. Miljöpartiet anser, att de skall ha samma statsbidrag per elev som övriga skolbarn i Sverige. Detta skall rymmas inom budgeten för grundskolan. Ett riksgenomsnitt skulle kunna tillämpas omgående. Vi anser att det är positivt med ökad försöksverksamhet på frivillig grund. Förändringen måste växa fram inom skolan med stöd av politiker och andra ansvariga. Kooperativa skolor, skolor med olika inriktningar, profilskolor osv, passar väl in i ''den gröna skolan''. En förutsättning för att den skall kunna förverkligas är nämligen att i de skolan aktiva -- barn, lärare, föräldrar och annan personal på skolan -- under frihet kan pröva sina egna idéer och forma den undervisning de tror på.
2.5. Skolstart
Årskurslös undervisning och andra former av åldersblandade undervisningsgrupper ger många pedagogiska och sociala fördelar. I dessa grupper blir det naturligt att barnen arbetar på olika nivåer efter vars och ens förutsättningar. Men om man skall införa obligatorisk skolstart för sexåringar, måste skolan anpassas till sexåringen -- inte tvärtom. Det innebär att lärare och förskollärare måste få en omskolning för att hantera detta och att kommunerna först ser till att dessa, med kvalitetsaspekten för ögonen, kan och har möjlighet att ta emot alla sexåringar. Vi anser därför att barnen för närvarande skall börja skolan det år de fyller sju år. Intagning både höst och vår bör prövas, där man infört årskurslös undervisning och har nära samarbete med förskolan. Genom att organisera skolan i årskurslösa stadier underlättar man en flytande skolstart.
2.6. Samlevnad och etik
För att överleva som individer måste barnen tycka om sig själva sådana de är, oavsett prestation. Barn, som är starka och trygga i sig själva, vågar också ge av sig själva utan reservationer.
Vi ser det som mycket allvarligt att ungdomar under hela sin uppväxt har mycket lite kontakt med vuxna. Det blir därför allt vanligare att tonåringar utbildar sina egna normer och ''lagar''.
Allt för ofta och tydligt blir våra barn och ungdomar påminda om -- direkt eller indirekt -- att de inte behövs, att de är i vägen. ''Du blir inget förrän du tjänar pengar''.
Massmediernas nyhetsflöde påminner dem om deras litenhet och får dem att dra sig tillbaka till en pseudovärld, befolkad av filmstjärnor och idrottshjältar. Dataspel och våldsvideo blir ersättningar för livet. Detta är den verklighet vi och våra barn brottas med.
För att kunna bryta mot detta mönster och bidra till självtillit är det viktigt att undervisningen i samlevnad och etik förstärks.
2.7. Grundläggande kunskaper
Att alla elever skall ha grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och räkning är synnerligen viktigt, men många elever med förutsättningar för dessa grundläggande kunskaper lämnar skolan utan dem. Sådana kunskaper och färdigheter är en förutsättning för deras fortsatta studier, kommande yrkesverksamhet och möjligheter att fungera i samhället. Med ökad information om läs- och skrivsvårigheter och nya metoder att tidigt upptäcka var svårigheterna ligger samt större möjligheter till individualiserad undervisning kan läraren bättre åtgärda detta.
2.8. Kulturen i skolan
Skolans kulturbärande uppgift måste stärkas och undervisningen i praktiska och estetiska ämnen uppvärderas. Läroplanernas mål att eleverna skall utveckla alla sinnen skall mötas av motsvarande verksamhet; musik, drama, bild, slöjd och rörelse är viktiga som undervisningsämnen, men kanske ännu viktigare som uttrycksmedel inom alla ämnen. Speciellt bör det framhållas hur viktiga dessa ämnen är för just barn med läs- och skrivsvårigheter, dyslektiker. Det är mycket allvarligt att ämnena bild, musik och rörelse håller på att tyna bort. Vi vill slå vakt om dessa ämnen även på gymnasiet. Musikskolans framtid får inte äventyras. Det är viktigt att den omfattas av det offentliga skolväsendet. Utbildning i hantverk och konsthantverk skall ingå i undervisningen och i en mer varierad form än dagens slöjdämnen. Ovannämnda ämnen skall finnas för specialisering inom gymnasieskolan som förberedelse för yrken inom konst och hantverk.
2.9. Teori och praktik
För många elever är skolan alltför teoretisk och verklighetsfrämmande. Lång skolgång förstärker det segregerade samhället, där barn, ungdomar, förvärvsarbetande, pensionärer, gamla och utslagna lever i skilda världar.
Vi anser att försök bör göras med ett praktikår -- i åk 8 eller åk 9 -- då eleverna under handledning får ansvara för, planera och sköta samhällsservice på basplanet. Att införa ett helt praktikår, som präglas av meningsfullhet, samarbete och samhällskontakt, kan tyckas radikalt sett mot dagens teoretiska skola. Behovet finns emellertid hos många av våra skoltrötta ungdomar -- och ungdomarna behövs ute i samhället.
2.10. Modersmål och hemspråksundervisning
Miljöpartiet anser att alla barn i den svenska skolan bör få tillgång till sitt modersmål. En inbesparing på 300 miljoner kronor inom hemspråksundervisningen synes helt omöjlig. I dessa dagar i internationalismens tecken, verkar det något bakvänt att så gott som undandra alla medel till en rik flora av språk i vårt land. Att känna till sina egna rötter är viktigt för alla barns identitet och trygghet och speciellt för invandrarbarn.
Vi anser att det är rimligt att man försöker ha undervisning med ett antal av fem i varje grupp, men det kan vara praktiskt omöjligt beroende på det lokala elevunderlaget. De som vill, alltså önskar, ha undervisning utanför schemat, skall inte förbjudas, men regel skall vara att hemspråksundervisningen ligger under skoltid. Detta är bäst för bussresande elever där håltimmar och sovmorgnar bör komma ifråga, vilket de i hög grad gör redan idag.
När det gäller lärarna i hemspråk, så bör de betraktas som en resurs för alla elever i skolan. Det är därför viktigt att hemspråkslärarna är pedagogiskt utbildade och att de kan ges möjlighet att vidareutbilda sig i ytterligare ett ämne, så att de kan undervisa i ett annat ämne för övriga elever och kan få ett rimligt schema. Detta är ett önskemål ifrån hemspråkslärarna själva, vilket betyder att motivationen finns. Då resorna minskar och schemaläggning underlättas genom detta, så kan kvaliteten höjas och hemspråksundervisningens kostnad reduceras på längre sikt. Ett samlat grepp över all invandrarundervisning, som innefattar svenska som andra språk, studiehandledning och hemspråksundervisning, skulle ge ett bättre resursutnyttjande.
2.11. Betyg
Betygsberedningen arbetar med ''nya'' betyg i skolan. Vi vill ändå framhålla vår syn på betyg. Betyg skall inte sättas i grundskolan. Det nuvarande betygsystemet leder till ett ''lönsamhetstänkande'' hos eleverna, dvs de pluggar bara in kunskaper som de tror kommer att efterfrågas i proven. Följden blir att eleverna lär sig mekaniskt och ytligt. De pluggar in mätbara kunskaper som de snabbt glömmer. De accepterar material och påståenden okritiskt. Detta står i strid med skolans mål om kritiskt tänkande och analysförmåga. Samarbete främjas inte heller så länge betygen finns.
Betygen tvingar läraren att lägga upp sin undervisning med tanke just på betygssättningen. Det betyder att läraren ständigt tvingas ge avkall på sina försök att förverkliga de övergripande målen i läroplanen; samarbete, demokratiska arbetsformer, solidaritet, undersökande arbetssätt m.m.
Vi anser däremot att fortlöpande bedömning skall ske för att hjälpa eleven till självinsikt om sin förmåga. Detta kräver att eleven är med och deltar i bedömningen, så att detta resulterar i en medvetenhet om elevens möjligheter och självkännedom. Ett aktivt SYO-arbete och stöd under högstadiet behövs för att förbereda eleven inför detta val i gymnasiet. En motivbaserad intagning måste ge bättre förutsättning för att klara den utbildning man valt.
3. Den nya gymnasieskolan
Miljöpartiet avvaktar gymnasiepropositionen, men hänvisar till den lagda motionen om ansvaret i skolan, där vi understryker att gymnasiet skall vara ett centrum för kritiskt tänkande och skapande, där eleverna tar initiativ och lär sig lägga upp sina studier i hög grad själva och får möjlighet att friare komponera sina studier. En god förebild är komvux.
3.1. Miljökunskap
Vid ungdomens miljöriksdag 1989, där 1 000 ungdomar träffades, skrev de i sitt manifest, att de var djupt oroade över vad de fått veta och kände en vrede och otålighet över att allt för lite görs för att stoppa miljöförstöringen. Miljökunskap, som vi föreslår skall innehålla geografi och biologi som bas, är en förutsättning för denna förändring. Miljökunskap bör bli ett eget ämne i både grundskolan och gymnasieskolan, på universitet och högskolor.
3.2. Ökad förståelse; B-språk
För att öka förståelsen för andra grupper i samhället och i världen anser vi att teckenspråk och esperanto skall kunna väljas som B-språk. Alla invandrare och minoritetsgrupper skall tillförsäkras god undervisning såväl i det svenska som det egna språket. Hänsyn skall också tas till elevernas etniska tillhörighet, normer och sedvänjor. Om eleverna skall integreras i den vanliga undervisningen eller gå i särskilda klasser avgör respektive skolas styrelse i samråd med föräldrarna.
''Bildning är det som finns kvar när man glömt det man lärt sig i skolan''
4. Folkbildning och vuxenutbildning
Miljöpartiet de gröna ser vuxenutbildningen som mycket viktig. Den öppnar vägar och nya möjligheter i livet. Den som vill satsa på något nytt eller av någon anledning avbrutit sina studier, skall ha rätt att återuppta dem, när hon så önskar. Statens skola för vuxna har en särställning här. De studerande kan skräddarsy sina utbildningar i tid och form och det bästa är att de kan studera på distans med täta kontakter med sina lärare. Vi vill redan nu påpeka att vi slår vakt om denna utbildning och i avvaktan på propositionen om vuxenutbildningen betona att distansundervisningsinstitutet, som föreslagits, sannolikt inte kan ersätta behovet för de studerande i södra Sverige.
4.1. Folkhögskolan
Vi anser, att folkhögskolan skall garanteras behållen frihet och tillräckliga resurser för att behålla och utveckla sin särart. Särskilt skall de kurser och projekt gynnas, som utgör alternativ till tillväxtekonomiskt tänkande. Vi återkommer i samband med den aviserade propositionen, men anser att det måste vara lättare att starta nya folkhögskolor med den inriktning vi pekat på ovan.
4.2. Ny åldersgräns -- 16 år
Bedömning av genomgången utbildning och kurser på folkhögskolan måste kunna räknas eleven till godo t.ex. vid antagning till högskola, vilket folkhögskolekommittén bör arbeta fram förslag om. Åldersgränsen för att få studera på folkhögskolan, 18 år, bör ändras. Denna skolform lämpar sig i många fall för elever som kommer direkt från grundskolan. Vi skulle därför vilja sänka åldersgränsen till 16 år.
4.3. Utbildningsbidrag
Vuxna med grava läs- och skrivsvårigheter, som studerar på folkhögskola, får inte längre något utbildningsbidrag från AMS. Detta måste rättas till, antingen genom annan ekonomisk kompensation eller att AMS går in igen med medel för detta. Det är av avgörande betydelse att kunna läsa och skriva för självtilliten och av yttersta nödvändighet för att kunna söka sig ut på arbetsmarknaden och kunna konkurrera med andra på lika villkor.
4.4. Särvux
Vi anser, att de höga krav på kompetens som numera ställs på vuxna i särskolan, särvux, inte får inskränka på rätten till undervisning för de vuxna utvecklingsstörda som tidigare gått på särvux.
5. Läraryrket
Läraryrket är ett av samhällets viktigaste yrken. Vi vill därför understryka behovet av en gedigen lärarutbildning, förmedlad av kunnig personal i syfte att förbereda de studerande för läraryrket. Pedagogisk skicklighet är sedan gammalt underställd traditionell ämneskunskap. Vi anser, att dessa grunder bör jämställas i betydelse och att lärarutbildningen, framför allt i grundskolan, bör anpassas därefter.
5.1. Lärarrollen
Dagens grundskola har inte förändrats i samma takt som samhället och dess syn på lärarrollen. Den nya bredare synen på lärarrollen har inte heller i samma grad återspeglats i lärarutbildningen.
Den utvärdering som länsskolnämnderna har gjort pekar på att katederundervisning är den vanligaste formen för undervisning och att lärarna i allt för hög grad är uppknutna till läroboken. För att ändra detta mönster och leva upp till Lgr80:s mål, krävs en genomgripande förändring i skolan.
Lärarna som har den viktigaste och svåraste uppgiften i skolan, måste känna det omgivande samhällets stöd och tillit för att fullt ut kunna ge av sitt yrkeskunnande och kunna känna arbetsglädje. Både elevers och lärares trivsel är avgörande för en god anda och bra arbetsmiljö i skolan.
5.2 Praktik
Praktiken utgör det kanske viktigaste inslaget under hela ubildningen. Utbildningen varvas med praktik och den studerande bör i sin utbildning få en känsla för sitt blivande yrke genom att en praktikperiod läggs in så tidigt som möjligt.
Det bör göras klart att höga krav ställs för lärarlegitimation och de studerande skall under de inledande studierna och under praktiken ha tillgång till studie- och yrkesrådgivning. Eventuell övergång till annan utbildning skall underlättas.
5.3. Grundskollärarutbildning
Vi anser att utbildningarna skall vara lika långa. Idag, när lönerna har utjämnats på grund- och gymnasieskola, finns det ingen anledning att ha så olika långa utbildningar som 3,5 år till 5,5 år. Exempelvis finns det inga andra lärare än 1--7, som spänner över tre stadier. Dessa måste förlänga sin utbildning, anser vi. Tiden räcker inte till och stoffträngseln blir orimlig.
5.4. Barn- och ungdomspedagogisk utbildning
I uttalanden från regeringen talas det om att förskola, fritids och skola skall samordnas. Det är därför förvånansvärt att inte den barn- och ungdomspedagogiska utbildningen kommit till stånd. En gemensam bas för pedagogikutbildningarna skulle ge en gemensam syn på barns och ungdomars utveckling. Möjligheter till ett flexiblare utbildningssystem, med så få återvändsgränder som möjligt och en gemensam arbetsmarknad, skulle kunna avhjälpa det underskott som råder idag på dessa pedagoger.
5.5. Fortbildning
En lärarutbildning kan inte inrymma allt som behövs inom en rimlig tidsram. Det är därför rätten till återkommande fortbildning är ett viktigt villkor i lärarutbildningen, som siktar till att förnya grundskolan. En termins studier/ yrkespraktik minst vart sjunde år, ser vi som ett rimligt mål.
Denna ämnesfördjupning och fortbildning kan dels förläggas som en fortbildningstermin, dels som sommaruniversitet. Sommaruniversitet skulle innebära många fördelar. Resurserna skulle kunna utnyttjas bättre om en del av fortbildningen förlades på detta sätt. Att själv kunna välja att studera på detta sätt och kunna dela upp 20 poängs studier på två sommarkurser, måste upplevas positivt. Det är givetvis positivt för eleverna som slipper vikarie.
6. Högskolan
Högskolan skall vara ett dynamiskt centrum både för nytt vetande och mänsklig utveckling. Den skall vara en förändrande kraft. Den kan hjälpa oss utveckla en djupare insikt om oss själva, vår plats i det ekologiska sammanhanget, möjligheter att fredligt lösa konflikter och utveckla den andliga styrka som ger förmåga att lösa de oerhörda problem mänskligheten står inför.
Utbildningen skall inte i första hand vara en smal yrkesutbildning. Studierna skall syfta till att utveckla personligheten. Helhetssynen skall finnas med även vid fördjupning och specialisering. Den viktigaste förändringen blir att formulera nya mål för högskolan med utgångspunkt från helhetssyn och vidgad kunskapssyn. Detta påverkar både kurssammansättning och ämnesinnehåll liksom inriktningen av studier och forskning. Tvärvetenskapliga kurser och arbetssätt skall stimuleras.
''Det är dags att utveckla människans inre universum'' (Eva Moberg)
6.1. Friare val
Vi är för en större frihet av kursval och anser att humanistiska och samhällsvetenskapliga områden skall förstärkas. Det är därför viktigt att förstärka de fristående kurserna, så att det lättare går att ''komponera'' den egna utbildningen. Fria kombinationer av kurser kan bli det vanliga sättet att läsa istället för linjesystemet. Det nya styr- och anslagssystemet får inte hota denna utveckling genom att sätta genomströmningshastighet och kvantitet i första rummet! Hur resultatredovisningen skall ske är alltså avgörande.
Ett sätt att lösa upp linjesystemet på är att anordna flera utbildningar med hjälp av LIF-anslaget, men medel har åter tagits från detta anslag till fasta linjer. Stick i stäv mot våra intentioner om satsning på humaniora och samhällsvetenskap. Vi föreslår därför en uppräkning av anslagen till LIF-kurser.
Rådgivning och studieorientering/information om tänkbara kombinationer för en fil kand skall ges för att underlätta friare val och ge rätt kombination. Den introduktionskurs som finns i exempelvis Norge, ex.phil., bör införas på prov för att bredda och fördjupa studierna och underlätta studievalet.
6.2. Ökade behov av platser
Årets budget pekar inte på någon radikal förändring av högskolan. UHÄ har föreslagit en drastisk förändring av antalet nybörjarplatser (sammanlagt 18 000) till år 2000 för att svara mot samhällets ökade behov. TCO anser att det behövs 6 000 nya platser för att möta det akuta behovet. Några förslag i den riktningen är kanske de 700 grundskollärarplatser som inrättas, men dessa kommer inte ens att täcka bristen på utbildade lärare idag på grund av många oexaminerade lärare, pensionsavgångar och ökat antal skolbarn. Regeringen bör återkomma med förslag om hur den framtida bristen på akademiker skall lösas.
6.3. Varva studier och arbete
Studierna skall kunna varvas med arbete! Samtidigt måste den studiesociala miljön bli något så när mänsklig. Ett samarbete mellan departementen efterlyses, så att ett samlat grepp kan tas vad anbelangar studenternas ekonomiska situation, både på kort och lång sikt, och bostadstillgång. Det är nödvändigt att införa någon typ av studielön.
6.4. Miljö- och hälsoskydd
Som tidigare framhållits behöver medel frigöras för en satsning på miljö. Vi förväntar oss en satsning i kommande miljöproposition. Miljö- och hälsoskyddslinjen finns endast i Umeå och då vi vet att behovet av miljö- och hälsoskyddsinspektörer är akut i hela landet, räcker inte en utbildningsort. Vi anser därför, att miljö- och hälsoskyddslinjen skall byggas ut med ytterligare platser och på flera orter i landet. Ett krav som vi med skärpa ännu en gång upprepar.
Kalmar, som redan har expertutbildning i miljövård och därtill kunniga lärare, anser sig kunna kombinera utbildning av lärare och miljö- och hälsoskyddsutbildning. Även Östersund som har ekoteknisk utbildning, bör kunna kombinera denna med miljö- och hälsoskyddsutbildning.
6.5. Ingenjörsutbildningen
Just nu pågår utökning av ingenjörsutbildningarna för fullt. Vi har tidigare hävdat att dessa inte bör forceras fram så att kvaliteten blir låg. Det visar sig i dag att detta är problemet; resurserna räcker inte och utbyggnadstakten är för hög. Att resurserna dessutom belastar LIF-anslaget ifrågasätter vi starkt. Vi vill betona, att miljö/ekologi skall ingå i ingenjörsutbildningarna.
6.6. Ekonom på mellannivå
Vi föreslår också att en mellannivå för ekonomer skall införas. Detta skulle i viss mån kunna kompensera de indragna ekonomiplatserna inom högskolan. Det är då viktigt att även dessa ingenjörer och ekonomer på mellannivå besitter det ekologiska kunnande som behövs för att möta de krav som dagens och morgondagens samhälle ställer på dem.
6.7. Fortbildning
Det är viktigt att satsa på fortbildning av hälso- och miljöskyddsinspektörer nu när miljöansvaret lagts över på kommunerna. En satsning på bl a juridik i fortbildningen är också nödvändig.
6.8. Vårdutbildningen
Människans hälsotillstånd kan inte ses isolerat från hennes relation till medmänniskor och miljö. Hit hör frågor som gäller livsstil, levnadsvanor, samhällsansvar och människors gemenskap och samhörighet. Hit hör givetvis inriktningen av boendepolitik, trafikpolitik, arbetsmarknadspolitik etc., hela den fysiska, sociala, psykologiska och biologiska omgivningen.
Miljöpartiet de gröna anser att vid intagning till vårdutbildningar -- förutom formella meriter -- att hänsyn skall tas till de sökandes människointresse, deras sätt att kommunicera och förmåga att leva sig in i andras situationer. Detta förutsätter praktik före utbildningen.
Den första delen av utbildningen bör vara gemensam för de olika linjerna och denna del bör vara tvärvetenskapligt upplagd. Ämnen som vårdetik, döden, människor i kris och samtalsteknik skall ingå i utbildningen och ständigt tas upp i fortbildning. Att vi lägger stor vikt vid den förebyggande vården, friskvården och ser den som en investering, kan inte nog betonas.
6.9. Vårdutbildningarnas längd
Det är viktigt att stärka de medellånga vårdutbildningarnas ställning. I dag är de på 90 poäng. De bör successivt förlängas till 120 poäng. På så sätt kan nuvarande påbyggnadslinjer avskaffas och stoffet kan inkluderas i grundutbildningen. Fortbildningen måste lösas med fristående kurser. Miljöpartiets krav på en total översyn av vårdutbildningarna har bejakats i utskottet, men denna översyn måste påskyndas. En försöksverksamhet med statligt huvudmannaskap bör prövas på orter som så önskar och där det är lämpligt.
6.10. Andra vårdformer och utbildningar
Vi anser också att alternativ och traditionell medicin måste mötas och samverka, därför ser vi hälsouniversitetet som ett steg på rätt väg. En länk i kedjan är att ge stöd till ortopedisk medicin.
S:t Lukasstiftelsen psykoterapiutbildning bör också stödjas, eftersom verksamheten där är ett gott komplement till utbildningen inom högskolan. Det är brist på psykoterapeuter. I en särskild motion hemställer vi att regeringen får i uppdrag att återkomma med förslag om utbildning i aktiv psykoterapi såsom dans, bild och musikterapi.
7. Forskning 7.1.Forskning inom undervisningsyrkena
Den nya grundskollärarutbildningen aktualiserar behovet av forskning och forskarutbildning inom sektorn undervisningsyrken. I utbildningsplanen för grundskollärare och ämneslärare understryks att all undervisning skall ta upp didaktiska aspekter. På ämnesinstitutionerna är lärarna idag illa rustade för detta.
Sektorn undervisningsyrken vid universiteten kännetecknas bl a av att endast en mindre del av lärarna genomgått fortbildning. I genomsnitt 10%, mot ca 75--80% inom den filosofiska fakultetens institutioner.
Vid Göteborg, Linköping, Lund/Malmö, Uppsala och Umeå pågår med mycket begränsade ekonomiska resurser ett synnerligen ambitiöst arbete för att höja forskarkompetensen inom lärarutbildningarna. Olika modeller och tillvägagångssätt anpassade till lokala förutsättningar prövas. Detta kan också i förlängningen få en positiv betydelse för lektorsförsörjningen inom gymnasieskolan. Vi föreslår att undervisningsforskningen stimuleras och att dess tvärvetenskapliga karaktär kan få komma till uttryck.
7.2. Omvandling av utbildningsbidrag till doktorandtjänster
I dagsläget kostar ett utbildningsbidrag 114 000 kronor per år medan en doktorandtjänst kostar 239 000 kronor, räknat på en lön på 14 400 kronor. Detta innebär att varje omvandling kostar 125 000 kronor. För 1 300 utbildningsbidrag blir det 162,5 milj kronor. Det har avsatts 100 miljoner kronor. Om omvandlingen skall ske på tre år krävs det sålunda drygt 60 miljoner kronor till.
Miljöpartiet anser att det är viktigt att doktorander har en dräglig tillvaro, så att de kan fullfölja sin forskning, och begär därför att regeringen återkommer med förslag om hur omvandlingen av utbildningsbidrag till doktorandtjänster skall finansieras på tre år.
7.3. Professurer
I förra årets forskningspolitiska motion yrkade vi på professurer med miljö- och energianknytning. Två professurer i humanekologi inrättades och en i miljökonsekvensanalys. När det gäller miljö- och energisystemanalys skulle regeringen återkomma. Detta ser vi inget av i den lagda propositionen. Vi upprepar därför kravet och att regeringen skall återkomma med anslag för en professur i miljö- och energisystemanalys.
Likaså underströk vi vikten av att inrätta en professur i ekologisk ekonomi. Vi vidhåller kravet att vid inrättande av professurer i ekonomi skall dessa i första hand gå till ekologisk ekonomi. Professur i alternativ medicin är ytterligare en prioritet, varför vi hemställer om inrättandet av sådan.
7.4. Etiska nämnder
Vi anser att den etiska diskussionen i högre grad måste in i forskningen och förordar etiska nämnder inom alla fakulteter. Bl.a. läkarna har utarbetat en etisk kodex för sin yrkesgrupp och det är nödvändigt att flera gör detta för att forskarnas ansvar gentemot samhället och gentemot framtida generationer skall axlas.
7.5. Alternativ till djurförsök
Studerande som av etiska skäl inte vill bedriva forskning med djurförsök, måste erbjudas alternativ. Idag finns andra alternativ och dessa måste då ersätta de vanliga djurförsöken och erbjudas de studerande.
Anslagsposter
A. Utbildningsdepartementet
B. Skolväsendet
B 1 Statens skolverk
Den centrala byråkratin skall enligt vårt förslag inte byggas upp i en ny skepnad eller till samma pris som SÖ utan kraftigt minskas, därför minskar vi anslaget till skolverket med 30 000 000 kr. för budgetåret 1991/92.
B 8 Bidrag till driften av det kommunala offentliga skolväsendet
Hemspråksundervisning
Det är ogörligt att skära ner hemspråksundervisningen med 300 milj. kr., därför anvisar vi 150 milj. kr. utöver regeringens förslag. På sikt är det viktigt att hemspråkslärarna fortbildas i ännu ett ämne för att på så sätt vara en resurs för alla elever.
De fristående skolorna
De redan etablerade friskolorna på grundskolenivå med bl a alternativ pedagogik står inför stora ekonomiska svårigheter. Vi anser att de skall ha statliga anslag som motsvarar vad som betalas för en genomsnittlig svensk elev. Detta bör ske inom den anslagsram som har föreslagits.
Gymnasieskolor
Vi återkommer när gymnasiepropositionen läggs.
B 14 Statens skolor för vuxna
Vi återkommer när propositionen läggs. Miljöpartiet anser att det är viktigt att slå vakt om dessa skolor och deras speciella utbildningar.
C
Folkbildning m.m.
Vi avvaktar propositionen om vuxenutbildning och folkbildning.
Bidrag till driften av folkhögskolor m.m.
Vi anser att full kostnadstäckning skall ges. Vi återkommer om anslagets storlek när propositionen läggs.
D.
Grundläggande högskoleutbildning m.m.
D 5 Utbildning för tekniska yrken
Vi föreslår utökning av antalet platser på miljö- och hälsoskyddsområdet omgående och avvaktar förslag om detta i i miljöpropositionen.
D 7 Utbildning för vårdyrken
Översynen av vårdutbildningarna som riksdagen beslutat om, måste skyndas på.
D 10 Lokala och individuella linjer samt fristående kurser
Anslaget har i allt större utsträckning tagits i anspråk för att finansiera fasta linjer, därför anser vi att anslaget måste utökas med 10 000 000 kr.
E. Forskning och forskarutbildning
Tvärvetenskaplig forskning inom undervisningsyrkena
Forskning inom undervisningsyrkena i didaktik skall stimuleras. Den lokala anpassningen och det tvärvetenskapliga inslaget är viktiga.
E 4 Omvandling av utbildningsbidrag till doktorandtjänster
Regeringen bör återkomma med utökat anslag för att kunna genomföra omvandlingen av utbildningsbidragen till doktorandtjänster på tre år.
E 19 Europeisk forskningssamverkan
Vi upprepar kravet på att Sverige drar sig ur CERN:s fusionsforskning. Kärnforskningsorganisationen står just i begrepp att satsa på ännu en accelerator. Investeringar i framtidens program kommer att kosta åtskilligt och därför är det naturligt att avbryta samarbetet nu. En nedskärning med 60 milj. kr. föreslås.
F. Studiestöd m.m.
F 3 Studiemedel m.m.
Vi anser att man skall kunna studera och arbeta deltid utan att drabbas av ekonomiskt bakslag. Miljöpartiet kräver en utredning om studielön. Den studiesociala situationen, studiemedel, lån, bostäder m m, kräver en ordentlig översyn och berörda statsråd i utbildnings- och bostadsdepartement bör samordna sina insatser.
F 4 Vuxenstudiestöd
Utbildningsbidragen för elever med läs- och skrivsvårigheter, som studerar vid folkhögskolorna, har dragits in från AMS. Vi avvaktar den utredning som pågår med hopp om ett positivt gensvar för de studerande. Uteblivna bidrag måste kompenseras eller återupptas av AMS, ty detta drabbar just den studerandes chans att få arbete.
F 7 Bidrag till vissa studiesociala ändamål
Vi anser att rabatten för studerande på SJ skall garanteras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en självstyrande, demokratisk lokal styrelse på skolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt statsbidragssystem som skall börja gälla senast den 1 juli 1993,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försök på frivillig basis med ett praktikår införs i åk 8 eller åk 9 och att andra försök/projekt stimuleras,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljökunskap införs som ett obligatoriskt ämne fr.o.m. förskola t.o.m. högskola,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om olika försök med årskurslös undervisning och intagning av 7-åringar höst och vår,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om invandrarundervisningen -- svenska som andra språk, studiehandledning, hemspråksundervisning och hemspråkslärare,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läs- och skrivsvårigheter,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om val av B-språk,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betyg i grundskolan, i gymnasiet och i vuxenutbildningen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de estetiska ämnena och rörelse måste stärkas i grund- och gymnasieskolan,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att musikskolan omfattas av det offentliga skolväsendet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationalisering, solidaritet, fredsundervisning, hushållning och konsumentkunskap,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att garantera resurser för folkhögskolan och att åldersgränsen för antagning sänks till 16 år,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens skolor för vuxna,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vuxenutbildningsbidrag till vuxna som har läs- och skrivsvårigheter,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studierabatten skall kunna bibehållas på SJ, men även utvidgas att gälla E
4-tågen längs Norrlandskusten,1]
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om praktik i lärarutbildningen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barn- och ungdomspedagogisk utbildning, lärarutbildning och fortbildningen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de medellånga vårdutbildningarnas längd, intagning, innehåll och huvudmannaskap,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade platser på miljö- och hälsoskyddslinjen, lokaliserade till flera orter,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa mellannivåutbildning för ekonomer,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning av miljö- och hälsoskyddsinspektörer,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om naturvetarlinjen och möjlighet att förstärka bristen på miljö- och hälsoskyddsutbildade,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur omvandling av utbildningsbidrag till doktorandtjänster skall ske,
23. att riksdagen beslutar att under budgetåret 1991/92 reducera anslaget B
1 Skolverket med 30
000
000 kr.,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt stöd till forskning inom undervisningsyrkena,
25. att riksdagen till D
10 LIF för budgetåret 1991/92 anvisar 10
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit,
26. att riksdagen till Hemspråksundervisning, B
8 Bidrag till driften av det kommunala offentliga skolväsendet för budgetåret 1991/92 anvisar 150 milj. kr. utöver vad regeringen föreslagit,
27. att riksdagen beslutar att under B
8 Bidrag till driften av det kommunala offentliga skolväsendet skall statsbidraget för de fristående skolorna gälla enligt vad i motionen anförts,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till alternativa utbildningar i medicin och psykoterapi, bl. a. vid S:t Lukasstiftelsen,
29. att riksdagen till E
19 Europeisk forskningssamverkan för budgetåret 1991/92 anslår 60 milj. kr. mindre än regeringens förslag,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning och etiska nämnder,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningsstudier utan djurförsök,
32. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur högskolan skall kunna byggas ut med flera platser till år 2000,
33. att riksdagen hos regeringen begär förslag om professurer i miljö- och energisystemanalys, i ekologisk ekonomi och alternativ medicin.
Stockholm den 23 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Eva Goe s (mp) Inger Schörling (mp) Gösta Lyngå (mp) Hans Leghammar (mp) Kaj Nilsson (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Kent Lundgren (mp)
1 1990/91:Sf516 Innehåll 1. Bakgrund1 1.1. Lära för livet i en skola för alla1 1.2. Solidaritet2 1.3. Ekologi2 1.4. Demokrati2 1.5. Hushållning och konsumentkunskap3 2. Den nya grundskolan3 2.1. Organisationen3 2.2. Lokal styrelse3 2.3. Statsbidragens utformning3 2.4. Statsbidragen för fristående skolor4 2.5. Skolstart4 2.6. Samlevnad och etik5 2.7. Grundläggande kunskaper5 2.8. Kulturen i skolan5 2.9. Teori och praktik6 2.10. Hemspråksundervisningen6 2.11. Betyg6 3. Den nya gymnasieskolan7 3.1. Miljökunskap7 3.2. Ökad förståelse, B-språk; esperanto mm7 4. Folkbildning och vuxenutbildning7 4.1. Folkhögskolan8 4.2. Ny åldersgräns8 4.3. Utbildningsbidrag8 4.4. Särvux8 5. Läraryrket8 5.1. Lärarrollen8 5.2. Praktik9 5.3. Grundskollärarutbildningen9 5.4. Barn- och ungdomspedagogisk utbildning9 5.5. Fortbildning9 6. Högskolan9 6.1. Friare val10 6.2. Ökade behov av utbildningsplatser10 6.3. Varva studier och arbete10 6.4. Miljö- och hälsoskydd11 6.5. Ingenjörsutbildningen11 6.6. Ekonomer på mellannivå11 6.7. Fortbildning11 6.8. Vårdutbildningen11 6.9. Översyn av vårdutbildningarna12 6.10. Andra vårdformer och utbildningar12 7. Forskning12 7.1. Forskning inom undervisningsyrken12 7.2. Omvandling av utbildningsbidrag12 7.3. Professurer13 7.4. Etiska nämnder13 7.5. Alternativ till djurförsök13 Anslagsposter13 Hemställan15