Moderata samlingspartiet har i ett antal motioner till årets riksmöte lagt förslag om väsentligt högre anslag till den högre utbildningen och forskningen. Dessa förslag avspeglar en inställning hos moderata samlingspartiet att just högre utbildning och forskning är centrala frågor då det gäller vår förmåga att konkurrera i ett internationellt perspektiv. Detta gäller inte bara i ett rent materiellt hänseende utan har lika stor aktualitet då det gäller det vetenskapliga och kulturella samarbetet och utbytet länderna emellan. Det utökade Europasamarbetet innebär stora utmaningar och möjligheter just för ett litet land som Sverige.
Ett väsentligt drag som återkommer i flera av moderata samlingspartiets motioner om den högre utbildningen är kvalitet och självständighet för de högre lärosäterna. Moderata samlingspartiet har vid många tillfällen riktat kritik mot den stelhet som ligger i det hårt reglerade linjesystemet inom den högre utbildningen. Detta system rimmar illa med de tankar och idéer som vi för fram om fria och självständiga universitet och högskolor.
Universiteten och högskolorna har inom ramen för anslag D10, Lokala och individuella linjer och fristående kurser, möjlighet att mer självständigt och utifrån egen kompetens forma olika typer av fristående kurser och därtill hörande forskning.
Det är naturligt att moderata samlingspartiet vill se detta anslag väsentligt utökat. Ett utökat sådant anslag ger de olika lärosätena vidgade möjligheter att markera och utmejsla sin speciella kompetensprofil.
Sammantaget föreslår moderata samlingspartiet en utökning av anslaget D10 med totalt 390 miljoner kr.
Inom ramen för ett samarbete mellan högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona--Ronneby sker i dag en målmedveten kompetensuppbyggnad vid ett antal institutioner. Arbetet präglas av kvalitetstänkande och allt högre grad av internationalisering med sikte inte minst på samarbete med andra lärosäten ute i Europa. En förstärkning av anslaget för lokala och individuella linjer samt fristående kurser skulle väsentligt förbättra dessa högskolors möjlighet att med kvalitets- och internationaliseringsbegreppet i förgrunden utveckla denna profil.
Inom ramen för ett totalt förhöjt anslag om 390 miljoner kr. anser vi att 18 miljoner kr. bör tilldelas högskolorna i Växjö, Kalmar, Karlskrona--Ronneby för att möjliggöra vidareutveckling av detta arbete. Vid den interna fördelningen av denna summa är det angeläget att lärarutbildningens ämnesinriktade fortbildning prioriteras. Vidare är det angeläget att resurserna för de samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnesområdena ges ökade resurser, liksom den tekniska utbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ur ett förhöjt s.k. LIF-anslag (D
10) om totalt 1129,8 milj.kr. tilldela högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona--Ronneby 18 milj.kr. utöver regeringens förslag.
Stockholm den 25 januari 1991 Anders G Högmark (m) Bertil Danielsson (m) Karl-Gösta Svenson (m)