Den svenska utbildningsstandarden håller en hög nivå vid internationella jämförelser. Sett över en längre tidsperiod har det skett en kraftig höjning av den genomsnittliga utbildningsnivån vilket till viss del också bidragit till en social utjämning. En stor del, 90 % av dagens ungdomar, genomgår en utbildning på 11-- 12 år.
Trots en god grundläggande utbildning i form av gymnasieskolan kvarstår stora skillnader i rekryteringen till högskolan. Fortfarande är andelen studerande från arbetarhem mycket låg i jämförelse med andel nybörjare från akademikerhem. Det finns t.o.m. tecken på att den sociala snedrekryteringen har ökat.
Regeringen har uppmärksammat detta speciellt i budgetpropositionen och ämnar därför tillsätta en utredning med uppgift att kartlägga den sociala snedrekryteringens omfattning och orsaker. Det är positivt att regeringen nu genomför detta samtidigt som det är viktigt att i en sådan utredning tas fasta på den kritik som riktats mot högskolan framförallt när det gäller antagningssystem och linjesystem.
I dag är antagningen till högskolan starkt spärrad. Antalet platser understiger starkt antalet sökande. Vid antagningen gynnas barn från studievana hem vilket med största sannolikhet ökar den sociala snedrekryteringen. Portarna till högskolan borde därför breddas ytterligare nu när ÖGY-reformen ger elever från yrkesföreberedande linjer behörighet till högskolan.
Kritik har också riktats mot linjesystemet på högskolan framförallt vad det gäller de humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna. Ett system utan linjer på de filosofiska fakulteterna skulle kunna vara en möjlighet att bredda rekryteringen till högskolan. Fria studier skulle kunna ge en utbildning mer anpassad till studentens behov och bakgrund utan att för den skull få negativa effekter för de krav och behov som arbetsmarknaden har.
Det två ovannämnda synpunkterna bör därför beaktas i den nu av regeringen föreslagna utredningen.
Detta utesluter naturligtvis inte det faktum att valet till högre utbildning i hög grad bestäms av det egna hemmets studietraditioner och den stimulans till fortsatta studier som ungdomarna får i grund- och gymnasieskolan. Åtgärder för att i större utsträckning än i dag kompensera och stimulera ungdomar från studiesvaga hem är därför avgörande för att komma tillrätta med den sociala snedrekryteringen till högskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aspekter som bör beaktas vid utredning om social snedrekrytering till högskolan.
Stockholm den 25 januari 1991 Anneli Hulthén (s) Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s)