I budgetpropositionen 1991 föreslås att tandhygienistutbildningen förlängs från 40 till 80 poäng fr.o.m. 1 juli 1992. Den förlängda utbildningen skall baseras på den försöksutbildning på 80 poäng som hösten 1990 utvärderats av UHÄ. För de studerande som inte har genomgått tandsköterskeutbildning skall en frivillig delkurs med tandsköterskemoment finnas. På det sättet skall de som önskar erhålla dubbel kompetens.
I framtiden kommer en god tandvård och ett gott resursutnyttjande att kräva ett flexiblare arbetssätt, där fler än tandläkarna ger direkt vård till patienterna. Tandsköterskor/tandhygienister kommer att få ett mer självständigt arbete. Tandhälsan har blivit bättre hos en stor del av patienterna och behovet av reparativ vård antas minska till förmån för hälsokontroller och förebyggande vård.
Ett maximalt utnyttjande av kompetensen och arbetsförmågan hos framtidens tandsköterskor/tandhygienister är nödvändigt för att befolkningen skall få den tandvård den behöver. Antalet tandläkare kommer successivt att minska för att något årtionde in på 2000-talet endast uppgå till omkring två tredjedelar av dagens antal.
Tandvårdsteamen kommer i framtiden att fördela patientarbetet inom sig på ett annat sätt än i dag, men även på lång sikt kommer det att finnas behov av assisterande personal. Det är därför en fördel om alla som utbildas till tandhygienist även får kompetens som tandsköterska. Med den utbildningen kan alla utföra samtliga arbetsuppgifter inom tandvårdsteamet, som inte är förbehållna tandläkaren samt vid behov biträda och assistera vid behandling som utförs av tandläkaren.
Nuvarande arbetsuppgifter för tandhygienisterna är slitsamma. Inom yrkeskåren är det vanligt med belastningsoch förslitningsskador i rygg, nacke, axlar och leder. Det är ytterst få tandhygienister förunnat att orka arbeta heltid inom sitt yrke. Inom folktandvården i Stockholms läns landsting arbetar t.ex. närmre 80 % av tandhygienisterna deltid.
Ett sätt att kunna både arbeta heltid och vara yrkesverksam ända till pensioneringen är att variera arbetsuppgifterna mellan eget patientarbete och assistans. Detta medför en för kroppen betydligt skonsammare arbetssituation. En förutsättning för detta är att kunskaperna motsvarar de som ingår i både tandsköterske- och tandhygienistutbildningarna. Den äldre, ettåriga tandhygienistutbildningen bygger på tandsköterskeutbildningen och ger således den dubbla kompetensen.
Den föreslagna nya utbildningen förutsätter däremot inte en tidigare genomgången tandsköterskeutbildning och ger således inte samma förutsättningar för variation i arbetet. Visserligen föreslås tandsköterskemomenten ingå som en frivillig delkurs för dem som inte tidigare har tandsköterskeutbildning. Det är dock osäkert om denna delkurs kommer att te sig attraktiv för de studerande i ett kort perspektiv.
Antagligen kommer företrädesvis unga personer att söka den planerade tandhygienistutbildningen på 80 poäng, där förkunskaper som tandsköterska inte är nödvändiga. Dessa personer har många yrkesverksamma år framför sig. De kommer med all sannolikhet inte att kunna arbeta med enbart tandhygienistuppgifter fram till pensioneringen.
Tandsköterske- och tandhygienistyrkena är utpräglat kvinnliga yrken. Det är inte tillfredsställande att skapa en utbildningslinje, där förutsättningarna är dåliga för ett fullgott och långt yrkesliv med arbete på heltid. För att skapa en bättre grund för en lång och omväxlande yrkesverksamhet utan stor risk för förslitningsskador, bör därför tandsköterskemomenten i den framtida tandhygienistutbildningen bli obligatorisk för dem, som inte tidigare genomgått tandsköterskeutbildning. Detta är också i enlighet med den bakomliggande utredningens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tandsköterskemomenten bör ingå som en obligatorisk del i den nya tandhygienistutbildningen för de studerande som inte tidigare genomgått tandsköterskeutbildning.
Stockholm den 24 januari 1991 Inger Koch (m)