Verkstadsindustrin är en av Sveriges exportmotorer. Dess framtid avgör vårt materiella välstånd. Branschen är kunskapsintensiv och starkt internationaliserad. Produktionstekniken är just nu stadd i snabb utveckling. Branschens företag har mer än någonsin behov av välutbildad personal av alla kategorier.
Svensk verkstadsindustri har ett tungt fäste i Mälardalen. Här finns emellertid också ett stort antal företag inom andra branscher, de flesta av dem teknikintensiva och med internationella anknytningar. Det måste vara en nationell angelägenhet att värna om utvecklingsmöjligheterna för detta Sveriges industriella kärnområde. Rejäla satsningar på utbildning och forskning, på teknikspridning och på internationellt utbyte är viktiga inslag i en sådan satsning.
I ett särskilt regionalpolitiskt avsnitt av årets budgetproposition konstaterar utbildningsministern att ''högskolans organisation geografiskt nått sin fulla utbyggnad. I varje län finns nu minst en högskola.''
Högskolan i Eskilstuna/Västerås har dock en för landet unik situation. Den har som närregion både Södermanlands län och Västmanlands län. Trots att den kan sägas ''ansvara'' för två län av normalstorlek får den alltid tilldelning som ett medelstort län, med en medelstor högskola. Detta innebär att resursbristen ackumulerar för varje resurstilldelning.
En uppdelning av högskolan skulle inte heller vara lycklig i dagens läge. De två delarna skulle bli alltför svaga var för sig. Dessutom skulle en delning medföra en dubblering av administrationen och ställa krav på omfattande samplanering. En högskola som HE/V måste ha ett varierat utbildningsutbud. Det bör innehålla ett utbildningslinjeprogram som rekryterar studerande både från den omgivande regionen och från övriga delar av landet. Vidare bör man ha ett utbud av fristående kurser för såväl fortbildning och vidareutbildning som mer allmänna ungdomsstudier.
När det gäller LIF-anslagen -- som skall finansiera dessa utbildningar -- ligger HE/V på sista plats, i förhållande till folkmängden, bland de mindre och medelstora högskolorna.
När LIF-anslaget är litet uppkommer svåra prioriteringskonflikter för att finansiera de lokala linjerna. Vid HE/V har man valt att satsa en relativt stor del för att introducera två- och treåriga tekniska utbildningslinjer på ingenjörsnivå.
I förra årets budgetproposition påbörjades en neddragning av LIF-anslaget. Detta fick ekonomiska konsekvenser för de högskolor, däribland HE/V, som tagit initiativ och ''bidragit till att bana väg för den nya ingenjörsutbildningen'' (Prop 1989/90:100 bil 10 s 35), medan de högskolor som inte gjort detta slipper en anslagsreduktion.
Samtidigt som antalet platser på de två- och treåriga ingenjörsutbildningarna ökar med endast 90 platser under treårsperioden kommer betydligt fler T4-klasser att dras in i gymnasieskolorna i de två länen. Detta kan illustreras av nedanstående tabell:
Södermanland Västmanland 1986
Antal elever i T3 358 358 Antal elever i T4 489 412
847 770 1993 Antal elever i T3 422 369 (började 1990) Antal ingenjörselever 240 210
662 579
I år är denna minskning (med tekniska överföringar borträknade) för HE/Vs del cirka 1,9 miljoner kronor, eller 15% av hela anslaget. Till detta kommer att Högskolan i Eskilstuna/Västerås har landets lägsta LIF-anslag i relation till länens befolkning. Det innebär att man inte på något sätt kan ge ett kursutbud som svarar mot efterfrågan i de båda länen. Om den nuvarande utvecklingen fortsätter kommer man bara att kunna ge ett fåtal kurser per år.
I utbildningsdepartementets bilaga av årets budgetproposition finns dock en mening som kan ge visst hopp för framtiden:
Jag vill dessutom framhålla att när det blir fråga om att kommande budgetår ta ställning till den fortsatta avvecklingen av lokala linjer bör även de skiftande ekonomiska konsekvenserna av detta för olika högskolor beaktas vid den samlade avvägningen av anslagets fördelning. (Prop 1990/91:100 bil 10 sid 167)
När man överväger hur LIF-anslaget skall fördelas i framtiden bör alla mindre och medelstora högskolor, utom de tidigare filialerna, ha samma anslag per innevånare i de berörda länen. De tidigare filialerna har en annan struktur på sin verksamhet vilket motiverar att de ligger högre. En sådan princip skulle innebära att LIF-anslaget för HE/V 1993/94 skulle vara 9 milj. kr. högre än det blir om de nuvarande planerna genomförs.
nMed hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskolan i Eskilstuna/Västerås.
Stockholm den 24 januari 1991 Roland Sundgren (s) Olle Svensson (s) Anita Persson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Magnusson (s) Reynoldh Furustrand (s) Yngve Wernersson (s) Alf Egnerfors (s) Maria Hed (s)