Vid föregående riksmöte beslöt riksdagen att frågan om inrättande av en självständig högskoleenhet för fysisk fostran och idrott skulle prövas. En utredning har genomförts och presenterats i frågan (SOU 1990:3). I årets budgetproposition föreslås, i stort sett helt i enlighet med utredarens förslag, inrättandet av Idrottshögskolan i Stockholm. Centern välkomnar detta förslag och är i många delar överens om de principer och utbildningsinnehåll som föreslås.
Vi är däremot bekymrade över hur den föreslagna resurstilldelningen till Idrottshögskolan skall kunna tillgodose idrottens olika behov. I motioner både inför 1985/86 och 1986/87 års riksmöten har vi riktat uppmärksamheten på idrottens stora behov av utbildning. Intresset för fysisk träning, idrott och friluftsverksamhet har kontinuerligt ökat under hela 1900-talet. Den föreningsorganiserade idrottsrörelsen har under motsvarande tid befunnit sig i ett mycket dynamiskt skede. Drygt två miljoner svenskar beräknas utöva någon form av organiserad idrott under sin fritid.
Med hänsyn till den stora omfattningen som idrotten har finns det behov av en rad olika utbildningar som ger kunskap i frågor rörande motorisk utveckling, friskvård, skolgymnastik, olika former av idrott, friluftsliv och en till dessa intressen anpassad planering av samhällets fysiska miljö. Exempelvis behövs utbildning av lärare, ledare, tränare/instruktörer, administratörer, konsulenter o s v.
Vi måste också resa ett frågetecken för hur resurstilldelningen per årsstudieplats har beräknats. Förslaget innebär att tilldelningen skall beräknas efter den av UHÄ rekomenderade per capitakostnaden. Enligt denna rekommendation är per capitakostnaden för exempelvis grundskollärarlinjens variant med kombinationen idrott/annat ämne (inriktning 4--9) 40 000 kronor. Tilldelningen till den nu föreslagna ettämnesutbildningen på idrottslärarlinjen är endast 31 600 kronor. Detta har också påpekats av linjenämnden för Gymnastik- och Idrottshögskolan i deras remissvar på utredningen. Det märkliga är att när det gäller kombinationen idrott/annat ämne, där det andra ämnet kan vara t.ex. svenska, engelska eller hemspråk, så beräknas detta andra ämne med en betydligt lägre kostnad när det ges som enskilt ämne. Detta är bara ett exempel på frågetecken och oklarheter kring den föreslagna resurstilldelningen.
Centern anser att regeringen bör se över behovet av resurstilldelning till den föreslagna Idrottshögskolan med hänsyn tagen både till idrottens behov och till tilldelningen per capita.
Vi vill också fästa uppmärksamheten på ytterligare en väsentlig fråga och det är behovet av en samlad organisation för både utbildning och forskning. I direktiven för utredningen ingick bl.a. att pröva och komma med förslag om en samordning av verksamheten vid den nya högskoleenheten och centrum för idrottsforskning. Utredaren föreslår att man inte skall samordna verksamheten, utan att centret skall behålla nuvarande uppgifter och organisation. Utbildningsministern väljer att också följa detta förslag. Han menar att behovet av forskning och utveckling kommer att tillgodoses genom att Idrottshögskolan skall knytas till fakultetsorganisationen vid Stockholms universitet och Karolinska institutet. Vi anser att i princip ingen högskola bör vara utan en egen fast organisation för forskning och utveckling. Det gäller också i det här fallet.
Idrottsforskningen är speciellt eftersatt inom det idrottsdidaktiska området. Även forskning om friskvård är ett eftersatt område. Behovet av att på sikt utveckla idrottsämnet till ett eget vetenskapsområde är ytterligare ett viktigt motiv för fasta forskningsresurser. Forskning kring för idrotten speciella ämnesområden skulle ge mycket goda förutsättningar för både forskningsanknytning och utveckling av grundutbildningen. Den forskarutbildning som skulle komma att bedrivas vid högskolan skulle också bidra till att en vetenskaplig atmosfär utvecklades. Centern anser att en samordning av centret för idrottsforskning och en ny Idrottshögskola skulle kunna vara ett bra sätt att uppnå de kvalitativa fördelar som ett nära samarbete mellan grundutbildning och forskning innebär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av resursbehovet och behovet av forskning med anledning av förslaget om inrättande av idrottshögskolan i Stockholm i enlighet med de riktlinjer som angetts i motionen och att regeringen får återkomma i frågan i samband med kompletteringspropositionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Jan Hyttring (c) Larz Johansson (c)