En ny miljövetenskaplig sektion har bildats inom den matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och den tekniska fakulteten vid Chalmers tekniska högskola. Syftet är att, inom miljöområdet, främja långsiktig forskning inom väldefinierade problemområden, att organisera och genomföra grund- och forskarutbildning samt att förse samhälle och allmänhet med information och service.
Under de senaste årtiondena har medvetenheten om miljöförstöringen ökat kraftigt bland allmänheten. Rent vatten och oförstörda marker, ren luft och hälsosam mat är viktiga resurser för alla människor. Lösningarna på miljöproblemen är av yttersta vikt i dagens samhälle och dessa lösningar måste baseras på korrekt information.
Den nybildade miljösektionen har fått ett gott stöd från de båda fakulteterna och har en mycket stor uppslutning från kvalificerade forskare. Avsikten från de båda fakulteterna är att såväl civilingenjörs- och arkitektutbildningarna som naturvetarutbildningarna ska innehålla ett antal obligatoriska och valfria kurser inom miljöområdet.
Genom tillkomsten av sektionen för miljövetenskap möjliggörs forskarutbildning (licentiat och doktor) i ämnet miljövetenskap inom både teknisk fakultet och på universitetet. Med detta är man först i Sverige -- kanske först i Europa.
Det är nödvändigt med en långsiktig kunskapsuppbyggnad inom miljöområdet, liksom inom medicinen. Man kan inte godta en situation där man ena dagen talar om dioxin, nästa dag om freon eller ozon osv. Långsiktig kunskapsuppbyggnad ger en helhetsbild av miljöproblemen och den ger oss samtidigt beredskap att snabbt ta itu med nya problem och möjlighet att katalogisera och klassa både riskkemikalier och andra miljöproblem.
Miljöforskningens status och synlighet måste öka. Det får inte vara något som görs ''vid sidan om'' med ''vänster hand'', på extra tid eller dylikt. Det måste vara huvudsak för ett antal forskare.
För att detta skall bli möjligt måste sektionen för miljövetenskap i Göteborg få de professurer man ansökt om. Det gäller 6 professurer fördelade på tre vid Göteborgs universitet och tre på Chalmers tekniska högskola.
Följande tjänster inom GU:
1. Professur inom området ekotoxikologi 2. Professur inom området luftföroreningar 3. Professur inom området akvatisk miljövetenskap
Följande tjänster inom CTH:
l. Professur inom området miljöanpassad infrastruktur och bebyggelse 2. Professur inom området materialflöden 3. Professur inom området miljöeffekter av energiomvandling, förbränning och trafik.
Ovanstående tjänster bör tillkomma under en treårsperiod. Två tjänster tillsätts för verksamhetsåret 1991/92 med placering av en professur vid GU och en vid CTH samt två tjänster med placering på samma sätt l992/93 samt slutligen två tjänster 1993/94.
Det är ytterst viktigt att sektionen för miljövetenskap får dessa tjänster så att grund- och forskarutbildning kan komma igång på det sätt som det var tänkt. Med tanke på de problem som föreligger i Västsverige, såväl när det gäller luftföroreningar som havsföroreningar, är det också synnerligen angeläget att denna fråga får en snabb lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om professurer vid sektionen för miljövetenskap i Göteborg.
Stockholm den 25 januari 1991 Rune Thorén (c) Ivar Franzén (c)