Uppsala är den enda ort i landet där man utbildar lärare i barn- och ungdomskunskap med inriktning mot gymnasieskolans vårdlinjer. I Göteborg och Umeå utbildas lärare i kombinationen barnkunskap och annat ämne för behovet i grundskolan.
I gymnasieskolan finns en 3-årig barn- och ungdomsutbildning på försök. Utbildningen är eftertraktad. Den har mer än tre sökande per studerandeplats. Skolöverstyrelsen har i uppdrag att utveckla en 3-årig utbildning med inriktning mot barnomsorg/ungdomsverksamhet och fritidsverksamhet.
Med anledning av ovanstående kommer behovet av lärare i barnkunskap och barn-och ungdomskunskap att öka under 90-talet. Redan idag råder det brist på behöriga lärare. Det är därför angeläget att åtgärder vidtas så att behöriga lärare finns tillgängliga för den nya utbildningen.
Höstarna 1989 och 1990 har ingen behörig sökande antagits i kombinationen barn- och ungdomskunskap vid institutionen för lärarutbildning i Uppsala. Det har visat sig svårt att rekrytera studenter till de praktisk-estetiska ämnenas specialiseringar inom både grundskollärar- och ämneslärarlinjen. Detta på grund av den dubbla gymnasiebehörighet som krävs för att bli antagen.
Konsekvensen härav för ämnet barnkunskap/barn- och ungdomskunskap är en ökad brist på behöriga lärare både i grund- och gymnasieskolan.
Det är angeläget att åtgärder vidtas så att behöriga lärare finns tillgängliga. En väg som bör övervägas är att det i ett övergångsskede får startas en ettämnesutbildning i barnkunskap/barn- och ungdomskunskap vid barnavårdslärarlinjen vid Uppsala Universitet och/eller vid de två andra utbildningsorterna i Umeå och Göteborg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att avhjälpa bristen på behöriga lärare i barnkunskap och barn- och ungdomskunskap.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingrid Ronne-Björkqvist (fp)