OBS-regionen, Ovanåker--Bollnäs--Söderhamns kommuner, bedriver sedan 1986 decentraliserad högskoleutbildning. Vi har en gemensam arbets- och utbildningsmarknad med 71 000 invånare samt ett differentierat näringsliv. Kommunikationsmässigt knyts kommunerna ihop genom en direktlinje.
Kommunernas tjänstemän och politiker är eniga om målsättningen att höja utbildningsnivån och kompetensen i näringslivet och i privat och offentlig tjänstesektor.
Sedan starten 1986 har ca 600 personer genomgått högskoleutbildning som bedrivits i alla tre kommunerna i samverkan. De som avslutat studierna har som regel fått arbete på hemmaplan och därmed tillfört regionen viktig kompetens. Ett flertal har även fortsatt att studera vid andra högskolor för att därefter återkomma till regionen. Det är i första hand nya målgrupper som läser: kvinnor, komvux-elever och anställda vid kommuner, landsting samt företag. Huvuddelen har läst ekonomiska ämnen samt språk, arbetsledning och ''mellaningenjörsutbildning''. Det har även kommit igång utbildning inom vårdområdet med bl a 80 p. på hälso- och sjukvårdslinje samt 10 p. på fristående kurser.
Kommunerna lägger ned ett stort engagemang beträffande lokaler, utrustning, administration, marknadsföring och elevvård.
Högskoleutbildning är en statlig angelägenhet men det är viktigt att kommunerna är med och aktivt deltar vid uppbyggnaden av verksamheten och även vid förankringen hos näringslivet.
Kommunerna har hittills bekostat en stor del av utbildningen i form av uppdragsutbildning med 200 000 kronor per kommun och läsår. Till det skall läggas kostnader för personal som aktivt arbetar med frågorna vid kommunerna, lokaler, utrustning och administration.
Länsstyrelsen i Gävleborgs län har under en femårsperiod gått in och stöttat ekonomiutbildningen i Hälsingland med totalt 2,7 miljoner kronor.
Det finns ett klart uttalat kompetensbehov inom företagsekonomi och elektronik. Här finns idag endast fristående kurser att tillgå inom ekonomi samt årskurs 1 inom elektroingenjörslinjen. För att möta näringslivets kompetenskrav behövs ytterligare 30 elevplatser inom ekonomilinjens basblock om 80 poäng. Dessutom behövs den ettåriga teknikerutbldningen inom elektronik. Det senare förutsätter att gymnasieskolan blir utbyggd med mellaningejörsutbildning. Det är oerhört viktigt att statliga medel kan tillföras för att få en kontinuitet i högskolesatsningen i Hälsingland.
Med hänvisning till det anförda hemtälls
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 30 platser på ekonomlinjen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ettårig teknikerutbildning i gymnasieskolans regi,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mellaningenjörsutbildning.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Starrin (c)