Sammanfattning
Vänsterpartiet föreslår i denna motion en långt större satsning på forskning och högre utbildning än de mycket måttliga nysatsningar som regeringen presenterar i sitt budgetförslag. I motionen föreslås bland annat en ökad dimensionering av den högre utbildningen motsvarande cirka 7 760 platser. Partiet menar att en stark satsning på den högre utbildningen, för att ge flera möjlighet att studera, inte bara är viktigt för den enskilde utan också för produktionsutveckling, sysselsättning och välfärd. Det förs i motionen också fram förslag av kvalitativ art. Bland annat föreslås försöksverksamhet med vetenskaplig grundkurs och en översyn av hela linjesystemet i syfte att luckra upp denna stela struktur som kan motverka ett effektivt resursutnyttjande. Det föreslås dessutom åtgärder för att bryta den sociala snedrekryteringen.
För forskningen föreslår vänsterpartiet en snabbare omvandling av utbildningsbidragen till doktorandtjänster med syfte att åstadkomma bättre sociala villkor för de forskarstuderande och därmed öka antalet forskarutbildade. Motionen för också fram idéer för att öppna forskningen mot samhället.
Vänsterpartiets förslag till budgetsatsningar på högskoleområdet
Vetenskaplig grundkurs 10 milj.kr.
Internationalisering 10 milj.kr.
Ökad dimensionering Grundskollärarlinjen 700 platser 42 milj.kr.
Barn och ungdomsped. linje 1400 platser 52 milj.kr.
Hälso- och sjukvårdslinjen 500 platser 25 milj.kr.
Läkarlinjen 40 platser 5 milj.kr.
Psykologlinjen 20 platser 2 milj.kr.
Ökade grundanslag LIF anslaget (motsvarar ca 5000 platser på fristående kurser) 85 milj.kr.
Stimulansbidrag för ökad lärarförsörjning på tekniska utbildningar 4 milj.kr.
Psykologlinjen 10 milj.kr.
Forskning Forskningsresurser till Växjö, Karlstad, Örebro och Sundsvall/Härnösand 40 milj.kr.
Omvandling av utbildningsbidrag till doktorandtjänster 30 milj.kr.
''Vetenskapens Hus'' 10 milj.kr.
''Vetenskapsbutiker'' 7 milj.kr.
Professur i psykologi till universitetet i Linköping 1 milj.kr.
Forskning och forskarutbildning 10,137 milj.kr.
(regeringens föreslagna anslagsminskning)
Samarbete mellan statlig och kommunal högskola 10 milj.kr.
Lokaler och utrustning 150 milj.kr.
Summa 503,137 milj.kr.
Inledning
Vänsterpartiets högskolepolitik syftar till att utveckla samhället mot rättvisa och jämlika villkor mellan människor. Vår högskolepolitik skall alltså ses som en del av partiets samlade fördelningspolitik.
Många fler måste beredas möjlighet att studera på högskolan. Jämfört med övriga högindustrialiserade länder har Sverige en anmärkningsvärt låg andel högskoleutbildade. Därtill kan läggas det faktum att antalet sökande vida överskrider antalet platser inom högskolan. Denna önskan om utbildning hos många människor bör tillvaratas, så att samhället kan öka sina möjligheter att möta ett framtida arbetsmarknadsbehov av högskoleutbildade.
Behovet av fler högskoleutbildade innebär att även lägre socialgrupper måste ges reella möjligheter att studera på högskolenivå. Bland annat för att möjliggöra detta vill vänsterpartiet främja den enskildes val av studier.
Kunskaper ger människor redskap att ställa krav på samhället. Det gäller ansvaret för sin egen situation liksom vårt gemensamma ansvar för miljön och för situationen i tredje världen.
Det återstår dock mycket att göra när det gäller högskolans uppgift att aktivera studenter till självständiga ställningstaganden och ett kritiskt tänkande.
Ökad tillgänglighet och fördjupad kvalitet
Det är otvivelaktigt så att vissa strukturella åtgärder behöver vidtas för högskolans del om verksamheten skall kunna svara upp mot de krav som ställs inför 2000-talet. Det är till exempel högst otillfredsställande att vi nu har en ökande social snedrekrytering. De lägre socialgrupperna är alltså starkt underrepresenterade inom högskolesystemet. Av jämlikhetsskäl, men också för att öka rekryteringen till högskolan, måste den sociala snedrekryteringen brytas.
Åtgärder måste nu vidtas för att vrida utvecklingen mot en ökande rekrytering bland socialgrupper som traditionellt inte söker högre utbildning.
Den sociala snedrekryteringen är enligt vårt sätt att se ett mått på att högskolan inte nått resultat vad gäller de politiskt utsatta målen. Vi biträder därför regeringens förslag om att utreda faktorer bakom den sociala snedrekryteringen. Dock kan vi redan nu identifiera förhållanden som ökar tendenser till snedvriden social rekrytering.
Den sociala snedrekryteringen förstärks av studiemedelssystemet eftersom det finns en större tveksamhet till skuldsättning bland människor i lägre socialgrupper. Vänsterpartiet lägger i en annan motion till årets riksmöte förslag till förändringar av detta.
Vänsterpartiet menar vidare att det behövs en förstärkt studievägledning för att nå ut till andra grupper. Även geografiskt långa avstånd ger en lägre benägenhet att söka sig till högskolor. De regionala högskolorna har därför fyllt en viktig uppgift.
En ökad effektivitet i högskolesystemet är också ett viktigt samhällsintresse. Det betyder inte ett mekaniskt synsätt där effektivitet i högre utbildning mäts i termer av antal avlagda examina. Att värdera effektivitet av kritiskt tänkande, oväld, beprövad erfarenhet etc. är så komplicerat att det inte kan uttryckas i ett algebraiskt hokuspokus.
Snarare bör effektivitet kunna mätas utifrån hur de mål nås som fastställs av regering och riksdag. Vidare bör högskolans egen uppföljning och utvärdering vara ett verktyg för förnyelse och förändring. Men det förutsätter att erfarenheter och slutsatser som dras verkligen får en tillämpning i verksamheten. Det är svårt att avgöra i vilken utsträckning detta görs idag. Dock kan konstateras att det råder vissa svårigheter då det gäller att överföra kunskaper från en verksamhetsdel till en annan i högskolan. Ett exempel på detta är den utveckling som skett inom forskningsverksamhet men som inte i önskvärd omfattning kommit grundutbildningen till del.
De förslag till förbättringar av effektiviteten vänsterpartiet här framför syftar till att i ökad grad uppnå de av samhället fastställda politiska målen för högskolan. Det betyder att våra förslag är ägnade att leda till strukturförändringar och nya arbetsvillkor för högskolan.
Vetenskaplig grundkurs
Högskolelagen talar om att all undervisning vid svenska högskolor skall bedrivas på vetenskaplig grund. Fenomenet vetenskap är dock inte oproblematiskt. I ett samhälle där kunskap är ett avgörande produktionsmedel och en allt större maktfaktor måste det föras en ständig diskussion om vetenskapens framväxt och organisation. En konkret åtgärd för att höja studenters kritiska förmåga och ge distans till en ensidig ämnesutbildning är inrättandet av en vetenskaplig grundkurs. En utredning har nu till uppgift att undersöka förutsättningarna för vetenskaplig grundkurs; oaktat detta vill vi redan nu föreslå en försöksverksamhet.
En vetenskaplig grundkurs bör exempelvis innehålla sådana moment som vetenskapsteori, vetenskapshistoria, argumentationsanalys och logik. Den måste ge insikt om vetenskapens relativitet och dess beroende av tids-, klass-, köns-, och kulturella/geografiska förhållanden. En viktig fråga är också att belysa likheter och olikheter mellan frågeställningar, metoder och arbetssätt inom olika ämnen och forskningstraditioner.
För en vetenskaplig grundkurs talar också internationaliseringsperspektivet. För att svenska studenter skall kunna tillgodogöra sig utbildningar utomlands måste de ha grundläggande kunskaper om de i det internationella vetenskapssamhället gängse teorierna.
Vi vill föreslå en försöksverksamhet med vetenskaplig grundkurs omfattande 20 poäng på filosofisk fakultet. En försöksverksamhet där två universitet och tre mindre eller medelstora högskolor deltar kunde vara en lämplig storlek på försöksverksamheten. Med en omfattning av cirka 250 årsstudieplatser bedömer vi kostnaden till totalt 10 miljoner kr. Försöksverksamheten bör komma igång 1992 och sedan pågå under sex terminer med kontinuerlig utvärdering. I samband med utvärderingarna är det också viktigt att ta med erfarenheterna från högskolor som redan idag bedriver någon typ av vetenskaplig grundkurs, till exempel på universiteten i Lund, Oslo och Stockholm.
Jämställdhet
Kvinnorna har kommit mycket sent in i universitetsvärlden, historiskt sett. När de väl gjorde det var det till färdiga manliga strukturer, en värld uppbyggd av män för att passa män.
Fram till högskolereformen år 1977 dominerade männen klart bland de högskolestuderande. Genom reformen fördes flera traditionella kvinnoutbildningar till högskolan, bl.a. förskollärar- och sjuksköterskeutbildningarna. Härigenom dominerar kvinnorna antalsmässigt bland de högskolestuderande, men den ojämna könsfördelningen kvarstår. Särskilt markant är detta inom den tekniska sektorn, vårdsektorn och undervisningssektorn där cirka 60 procent finns på utbildningar med en snedare könsfördelning än 20--80. Generellt går kvinnor på kortare utbilningar än män och det är också betydligt färre kvinnor inom forskarutbildningen.
Det är av yttersta vikt att åstadkomma en jämn könsfördelning inom olika utbildningar eftersom detta sedan avspeglas i framtidens arbetsmarknad för lång tid framåt.
Tyvärr vilar också studentkårernas jämställdhetsarbete på mycket bräcklig grund. Enligt en undersökning som Sveriges Förenade Studentkårer genomfört sjönk andelen kvinnliga kårfullmäktigeledamöter från 40% 1981 till 25% 1987. Vänsterpartiet har i en annan motion till årets riksmöte mer utförligt behandlat jämställhetsfrågorna i utbildningen och där bland annat föreslagit att jämställdhetslagen även skall omfatta studerande och forskarstuderande. Vi vill också hänvisa till partiets motion om forskningspolitiken där kvinnoforskningen mer utförligt behandlas.
Internationalisering
Bred enighet råder om att svenskt deltagande i det internationella kunskapssamhället är nödvändigt för att svensk högskoleutbildning och forskning skall kunna hävda sig i internationell konkurrens. Detta har avgörande betydelse för produktionsutveckling, sysselsättning och välfärd. Ökad kontakt med andra utbildningstraditioner kan också komma att stimulera och vidga svensk forskningstradition, som i dagsläget ofta är ensidigt dominerad av anglosaxisk teoribildning och vetenskaplig tradition.
Sedan ett flertal år diskuteras formerna för internationalisering av den svenska högskoleutbildningen. Enligt högskolelagen §2 är främjande av förståelse för andra länder och för internationella förbindelser ett allmänt mål för utbildningen.
Det perspektiv som präglar rådande förberedelser inom högskola och förvaltning är starkt Europacentrerat. Vänsterpartiet hävdar att arbetet i frågan måste präglas av en målmedveten global ambition. Utbildningens internationalisering får aldrig stanna vid en formaliserad utbytesverksamhet för ett begränsat antal studenter vid europeiska universitet.
Genom att knyta an till svensk tradition av global solidaritet måste högskoleutbildningen skapa förståelse och respekt för andra folk och kulturer. Detta är också ett led i att ge de studerande ett allsidigt och kritiskt sätt att angripa problem.
Det är ytterst viktigt att utformningen av utbytesprogrammen sker under demokratiska former. De avtal som ligger till grund för ländernas deltagande i till exempel ERASMUS-programmet utformas av ett EG- sekretariat i Bryssel, utan möjlighet till offentlig insyn och påverkan. Sverige måste verka för ökat demokratiskt inflytande och för att alla Europas stater skall kunna ingå i programmen.
I dagsläget ställer Sverige krav på att gäststuderande skall ha garanterad försörjning från sitt hemland för att få uppehållstillstånd och utbildningsplats. Detta utestänger effektivt studerande från tredje världen. En modell värd att ta efter är den norska, där studiemedlen efterskänks till studerande från utvecklingsländer när dessa återvänder. Detta ses som en form av bistånd.
Internationaliseringen av svensk högskola kan inte invänta ett eventuellt svenskt deltagande i ERASMUS- programmet. Enda sättet att få en positiv utdelning av ett deltagande i ERASMUS är att omgående göra en bred satsning för att varje högskola skall kunna erbjuda lämpliga kurser. Det gäller framför allt att kunna erbjuda kurser på i första hand engelska men även andra internationella språk kan komma ifråga.
Liksom Sveriges Förenade Studentkårer menar vi att det sociala mottagandet är viktigt. Den största svårigheten är att kunna erbjuda bostäder. Här måste varje högskola ta ansvar för ett visst antal internationella studentbostäder där utbytesstudenter kan erbjudas bostad. Dessa bostäder måste öronmärkas till utbytesstudenter och gästforskare/lärare. Detta är också nödvändigt för att högskolan i praktiken skall kunna omfatta det globala perspektiv som motionen framför.
Ett område där åtgärder för internationalisering är särskilt viktigt är lärarområdet. De som har ansvaret för barns och ungdomars utbildning är särskilt viktiga som opinionsbildare och måste således få en utbildning som syftar till att skapa global öppenhet, medvetenhet och handlingsberedskap. Som exempel på ett framgångsrikt samarbete vill vi nämna lärarutbildningen i Karlstad som haft ett samarbete med lärarutbildning i Indien.
Vänsterpartiet vill föreslå 10 miljoner kr till UHÄ:s disposition för ökad internationalisering särskilt på lärarområdet.
Ökad dimensionering
Vi har i Sverige haft i stort sett lika många högskoleplatser under två decennier. Denna brist på utveckling är förödande mot bakgrund av att vi övergår till en allt mer kunskapsintensiv produktion. Problemet har inte heller varit att vi inte haft intresserade sökanden. Förra året var antalet sökande till högskolan rekordstort. Risken är att vi på sikt med oförändrad dimensionering inom vissa områden får en faktisk minskning av antalet högskoleutbildade. Detta på grund av stora pensionsavgångar i början på 2000-talet.
Det är offensivt att satsa på utbildning i en situation där vi av allt att döma riskerar att drabbas av en lågkonjunktur med åtföljande arbetslöshet. Tyvärr finns det annars en stor risk för att arbetslösheten skall drabba stora ungdomsgrupper. Rekryteringsunderlaget till högskolan kommer dessutom att ha goda chanser att öka i och med att gymnasieutbildningen nu blir treårig.
När de 25 000 nybörjarplatserna var fördelade under hösten 1990 återstod mellan 12 000 och 14 000 personer som inte erbjudits någon högskoleplats trots att de var behöriga och trots att arbetslivet är i behov av fler högskoleutbildade.
Mot bakgrund av ovanstående vill vänsterpartiet föreslå en kraftig ökning av antalet utbildningsplatser inom högskolan. Vi gör denna satsning främst inom vård- och utbildningsområdet eftersom det där förefaller vara de största behoven av utbildad personal.
Utöver en ökad dimensionering i form av faktisk ökning av antalet studerandeplatser är det viktigt att gå vidare med en uppluckring av linjesystemet. Riksdagen har beslutat om en stegvis uppluckring av linjesystemet.
Vi menar att ytterligare steg nu måste tas. En genomgripande inventering måste därför ske ute på högskolorna av hur linjestrukturen kan förändras så att delar och moment kan erbjudas till fler studenter som fria individuella val. På så sätt menar vi att det dels kommer att leda till att fler kan erbjudas plats på högskoleutbildning och att hushållningen med samhälleliga medel för högskoleutbildning kan förbättras.
I detta inventeringsarbete får inget vara ''heligt''. Vi utesluter inte att en väg att gå kan vara en översyn och förändring av terminsystemet för att öka effektiviteten. Inte heller utesluter vi att arbetet kan komma att leda till att hela eller delar av linjer kan komma att läggas ner på vissa orter.
I sammanhanget är det också nödvändigt att inte bara se över den högskoleutbildning som ligger inom den ram som kan kallas det allmänna högskoleväsendet. Översynen med ovannämnda ambitioner måste omfatta all högskoleutbildning som också ligger utanför UHÄ:s domäner. Det är alltså enligt vår mening nödvändigt att lyfta in t.ex. kommunal, polis- och militär högskoleutbildning i den samlade bilden.
Vi bedömer att detta arbete kan pågå under de två kommande budgetåren så att de strukturförändringar som blir nödvändiga kan koordineras med 1993 års forskningspolitiska beslut. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att på lämpligt sätt utföra ovannämnda utredningsarbete.
Grundskollärarlinjen
Vänsterpartiet föreslår en utökning av antalet platser på grundskollärarlinjen med 700 platser utöver regeringens förslag. Det innebär totalt 1 400 nya platser på linjen. Skälen till denna stora satsning på lärarutbildningen är att behovet av lärare ökar dramatiskt av flera orsaker bland annat en positiv elevutveckling på grund av ökande födelsetal och nettoinvandring, stora pensionsavgångar de närmaste åren samt att det senaste läraravtalet ledde till minskad undervisningsskyldighet för stora lärargrupper.
Dessutom har vi redan nu en mycket oroande och snabbt ökande lärarbrist som resulterar i många obehöriga vikarier vilket sänker undervisningens kvalitet. Det finns också all anledning att tro att det går att fylla utbildningsplatserna, eftersom informationen om den nya utbildningen nu börjat tränga igenom, lärarnas tjänstgöringsvillkor har förbättrats och inte minst eftersom arbetsmarknadsläget för lärare nu har förbättrats.
Vänsterpartiet föreslår alltså att det inrättas ytterligare 700 platser på grundskollärarlinjen, utöver regeringens förslag, till en kostnad av 42 milj.kr.
Barn- och ungdomspedagogisk linje
Vänsterpartiet upprepar här sitt krav på en sammanslagning av förskollärar- och fritidspedagoglinjen. Vi vill samtidigt förlänga denna utbildning från 80 till 120 poäng. En förlängning av utbildningen skulle ge förutsättningar att ge de studerande förbättrade kunskaper inom bland annat pedagogik och utvecklingspsykologi. Dessa kunskaper kommer att bli extra viktiga för att infria våra ambitioner om ökad samverkan och samarbete mellan förskola och skola.
Inom förskolan och fritidshemsverksamheten är det idag en mycket stor brist på personal. Denna personalbrist kommer enligt socialstyrelsens beräkningar att kvarstå bl.a. på grund av kommunernas utbyggnadsplaner. För vänsterpartiet är det mycket angeläget att den barnomsorg som erbjuds barnen inte bara blir en förvaring med outbildad personal och hög personalomsättning. För att möjliggöra en framtida barnomsorg med hög kvalité vill vi kraftigt öka utbildningen på den nya linjen. Vi föreslår 1 400 nya platser på den nya linjen i förhållande till nuvarande platsantal på fritidspedagog- och förskollärarlinjen.
Kostnaden för en utbyggd utbildning för barn- och ungdomspedagogik enligt ovanstående beräknar vi till 52 milj.kr.
Hälso- och sjukvårdslinjen
Den nästan ständiga bristen på sjuksköterskor består. För att förbättra situationen krävs det en ökad dimensionering. Vänsterpartiet föreslår en ökning av platserna på hälso- och sjukvårdslinjen med 500 platser. Vi beräknar denna kostnad till ca 25 milj. kr.
Läkarlinjen
Det framtida behovet av läkare måste bedömas på mycket lång sikt på grund av den långa utbildningstiden. I vårdplaneringen nämns att vårdkostnaderna skall tillåtas öka med en procent per år. Med nuvarande dimensionering av läkarutbildningen kommer inte antalet färdigutbildade läkare att hålla jämna steg med denna tillväxt. I början av 2000-talet kommer antalet läkare att växa ungefär hälften så snabbt som den planerade ökningen av vårdkostnaderna. Denna läkarbrist vet vi drabbar hårdast i glesbygden. Vänsterpartiet föreslår därför ytterligare 40 platser på läkarlinjen till en kostnad av ca 5 milj. kr.
Psykologlinjen
Med den utbildningsdimensionering som gäller för närvarande kommer antalet nyutbildade psykologer inte på långt när att kunna fylla de lediga platserna strax efter sekelskiftet. Vänsterpartiet föreslår därför att ytterligare 25 platser tillskapas. Vi föreslår att dessa förläggs till Linköping som saknar psykologlinje men redan nu har en betydande kompetens vid institutionen för pedagogik och psykologi. Förslaget innebär en kostnad av ca 2 milj. kr.
Ökade grundanslag
Vår ambition är att kraftigt öka antalet fristående kurser genom satsningar på anslaget för lokala och individuella linjer samt fristående kurser (LIF-anslaget). Detta är ett sätt att successivt bryta upp det stela linjesystemet och skapa ett mer flexibelt system där individen får en större valfrihet.
Med en större satsning på individuella kurser ökar också förutsättningarna att tillfredsställa de redan yrkesverksammas behov av fort- och vidareutbildning. Med ett arbetsliv i allt snabbare omvandling är detta en mycket angelägen uppgift för högskolan. Det är också ett medel att få in nya grupper i högskolan och därmed förändra den sociala snedrekryteringen.
Det torde stå alldeles klart för regeringen att de förstärkningar riksdagen beslutat om vad gäller LIF- anslaget är att hänföra till en vilja att öka det faktiska utbudet av bl.a. fristående kurser. Regeringen fortsätter trots detta att nagga på LIF-anslaget för att t.ex. föra resurser till bl.a. den nya matematisk-naturvetenskapliga linjen och ingenjörsutbildningen på högskolan.
Med vårt förslag om en kraftig uppräkning av LIF- anslaget med 75 milj.kr. så mer än kompenserar vi anslaget för de kostnader som är att hänföra till ovannämnda utbildningar.
Vänsterpartiet vill även uppnå en ökad dimensionering inom de tekniska utbildningarna. Tyvärr har vi en bekymmersam situation vad det gäller lärarförsörjningen på detta område. Vi vill därför föreslå ett stimulansbidrag på 4 miljoner kr. till UHÄ:s disposition för att åstadkomma ökad lärarförsörjning på det tekniska området. Långsiktigt kommer vi att återkomma med förslag om ökad dimensionering även på detta område.
Den femåriga psykologlinjen, som inrättades 1982, har kontinuerligt lidit av en besvärande resursbrist. UHÄ har av och till pekat på behovet av resurstillskott och i sina anslagsframställningar argumenterat för detta. Eftersom utbildningen är både teoretisk och klinisk med betydande inslag av kostnadskrävande handledning och dessutom legitimationsgrundande krävs speciella resurser för att genomföra den. Vänsterpartiet vill därför föreslå att 10 milj. kr. utöver regeringens förslag tillförs utbildningen i psykologi.
Forskningen
Inledningsvis erinrade vi om högskolepolitiken som en del av vänsterpartiets samlade fördelningspolitik. Vi tror att den geografiska närheten till högre studier har en positiv inverkan på möjligheten att nå grupper som traditionellt inte söker sig till högre utbildning.
På högskolorna i Växjö, Karlstad, Örebro och Sundsvall--Härnösand har det successivt under sjuttio- och åttiotalet byggts upp viss vetenskaplig kompetens, och forskningsverksamhet har kommit igång. Tyvärr har inte denna verksamhet fått det statliga stöd som vi från vårt parti ständigt föreslagit riksdagen.
Vi menar att det vore oklokt att, i en tid där vi ser ett ökande behov av högt utbildade människor, inte ta tillvara den resurs som ligger i de nämnda högskolorna. Det finns en avsevärd potential för rekrytering till forskarutbildning vid dessa högskolor, och vi tror också att ökad geografisk närhet kan innebära att en ökande andel kvinnor kommer att söka sig till forskningen.
För att ge stadga åt den forskningsverksamhet som bedrivs vid högskolorna föreslår vi en resursförstärkning vid dessa högskolor om 10 miljoner kronor vardera. En sådan förstärkning underlättar också att ge dessa skolor fasta forskningsresurser vid 1993 års forskningspolitiska beslut.
Vänsterpartiet har i motionen till den forskningspolitiska propositionen föreslagit en omvandling av alla utbildningsbidrag till doktorandtjänster under en treårsperiod. Vi menar att det finns anledning att återupprepa detta krav. Det är nämligen ett starkt samhällsintresse att snabbt öka antalet forskarutbildade, och en viktig förutsättning för detta är självklart att ge de studerande drägliga ekonomiska villkor.
Det är dessutom i sig självklart att kunna erbjuda alla grupper en godtagbar standard i synnerhet som det kan medverka till att bryta social och könsmässig snedrekrytering till forskarutbildningen.
Vänsterpartiet vill alltså föreslå 30 miljoner till omvandling av utbildningsbidrag till doktorandtjänster för att möjliggöra för fler forskarstuderande att få en ordentlig försörjning med de sociala förmåner som för övrigt finns på den svenska arbetsmarknaden.
Högskolevärlden kritiseras ibland för att leva ett från samhället i övrigt isolerat liv. Kritiken hamnar i en del fall rätt, men det finns också motsatta exempel. Från vänsterpartiets sida ser vi det som angeläget att det sprids information om högre utbildning och vetenskapliga framsteg till en bred publik. Vi menar att detta har en positiv verkan då det gäller att nå nya grupper för högre studier. Det är också så att den impuls som en utåtriktad verksamhet innebär kan vara positiv för högskoleverksamheten själv.
Vi vill föreslå att ett särskilt anslag inrättas om 10 miljoner kronor för att stimulera uppbyggandet av vad vi kallar för vetenskapens hus. Tanken är att kommuner i samarbete med högskolor skall kunna bygga upp dessa ''hus''. Verksamheten, där högre utbildning och forskning presenteras på ett populärt sätt, bör i första hand vända sig till grundskole- och gymnasieelever.
Näringslivet och andra kapitalstarka sammanslutningar har stora möjligheter att inleda samarbete med forskare på högskolan och få olika typer av forskningsuppgifter utförda. Även statsmakterna kan på olika sätt beställa och få forskning utförd. Däremot saknas det möjligheter för resurssvaga grupper att få forskning utförd av kvalificerade forskare på högskolan.
Lösningen kan heta vetenskapsbutiker. Vetenskapsbutiker finns sedan lång tid tillbaka på universiten i Nederländerna, Belgien, Västtyskland, Frankrike och Storbritannien. Syftet är just att bereda finansiellt svaga icke-kommersiella organisationer möjlighet att initiera och få forskning utförd på högskolan.
Som helhet är erfarenheterna mycket goda varför det rimligen nu borde vara dags för Sverige att inleda en försöksverksamhet. Vänsterpartiet föreslår därför att 7 miljoner ställs till forskningsrådsnämndens förfogande för att initiera en sådan försöksverksamhet.
Analogt med vad vi anfört om behovet av en ny psykologlinje vid universitetet i Linköping vill vi föreslå att det inrättas en professur med allmänpsykologisk inriktning vid Linköpings universitet. Detta beroende på att en så omfattande utbildning som psykologlinjen kräver en forskningsorganisation och möjlighet till forskarutbildning. Detta kräver i sin tur en professur. Vänsterpartiet föreslår därför att 1 miljon anslås till en professur enligt ovan.
I budgetpropositionen 1990/91:100 bil. 10 s. 175 anmäler statsrådet att de förstärkningar inom forskningsområdet om 10 137 000 kr som riksdagen beslutat om i samband med 1989 års budgetproposition och 1990 års forskningsproposition återtas genom att motsvarande minskning görs på de olika anslagen till forskning och forskarutbildning. Vi menar att regeringen misstolkar riksdagens beslut i dessa frågor. Riksdagen bör därför besluta att tillföra de olika anslagen för forskning och forskarutbildning de medel som regeringen föreslår en minskning av.
Samarbete mellan statlig och kommunal högskola
Vänsterpartiet har tidigare lagt förslag om ett enhetligt statligt huvudmannaskap för all högskoleutbildning. I utredningsuppdraget att se över de medellånga utbildningarna ligger enligt vårt sätt att se också ett deluppdrag att belysa frågor kring huvudmannaskapet. Vi menar att forskningsanknytningen för bl.a. de medellånga vårdutbildningarna skulle främjas av ett samlat huvudmannaskap.
Vi vill trots pågående utredning föreslå riksdagen att besluta om ett stimulansbidrag för att främja samarbetsprojekt mellan den kommunala och statliga högskolan. Det borde ligga samhällsekonomiska vinster i t.ex. samutnyttjande av lokaler, del i gemensamma administrativa resurser, gemensam utrustning etc.
Erfarenheterna av dessa samarbetsprojekt bör tas tillvara för ett prövande av huvudmannaskapsfrågan. Dessutom bör projekten kunna ge erfarenheter för en ökad forskningsanknytning vars vikt tidigare nämnts. De olika projekten bör utvärderas kontinuerligt så att viktiga erfarenheter kan komma till nytta i 1993 års forskningspolitiska beslut.
Riksdagen bör alltså besluta om att anslå 10 miljoner kronor för försöksverksamhet i enlighet med ovannämnda förslag. Medlen kan disponeras av UHÄ.
Lokaler och utrustning
Den utbyggnad av högskolutbildningen vi föreslår ställer särskilda krav vad gäller investeringar i lokaler och utrustning.
Det finns ett sen många år uppdämt behov av åtgärder på nämnda områden. Lokalerna är på vissa orter i dåligt skick, nedslitna och i en del fall helt otillräckliga. Utrustningen har en bristfällig standard och är i vissa fall hopplöst föråldrad.
Utrustnings- och lokalbeståndet måste för utbildningens kvalitativa nivås skull moderniseras och rustas upp. Även arbetsmiljöskäl talar för sådana åtgärder.
Vänsterpartiet föreslår mot bakgrund av ovan sagda att anslagen till lokaler och utrustning räknas upp med sammanlagt 150 miljoner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till försöksverksamhet med vetenskaplig grundkurs för budgetåret 1991/92 anvisar 10 000 000 kr.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbytesprogram,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studiemedel till studerande från utvecklingsländer,1]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella studentbostäder,
4. att riksdagen till UHÄ 10 000 000 kr. för ökad internationalisering,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av högskoleutbildningen,
6. att riksdagen till Utbildning för undervisningsyrken, D8, för budgetåret 1991/92 anvisar 42 000 000 kr. för inrättande av 700 nya platser på grundskollärarlinjen utöver vad regeringen har föreslagit,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättandet av en ny barn- och ungdomspedagogisk linje på 120 poäng,
8. att riksdagen till Utbildning för undervisningsyrken, D8, för budgetåret 1991/92 anvisar 52 000 000 kr. för inrättande av 1
400 nya platser på barn- och ungdomspedagogisk linje utöver vad regeringen har planerat för motsvarande utbildningar,
9. att riksdagen till Bidrag till kommunal högskoleutbildning m.m., D11, för budgetåret 1991/92 anvisar 25 000 000 kr. för att möjliggöra inrättande av 500 nya platser på hälso- och sjukvårdslinjen utöver vad regeringen har föreslagit,
10. att riksdagen till Utbildning för vårdyrken, D7, för budgetåret 1991/92 anvisar 5 000 000 kr. för inrättande av 40 nya platser på läkarlinjen utöver vad regeringen har planerat,
11. att riksdagen till Utbildning för administrativa, ekonomiska och sociala yrken, D6, för budgetåret 1991/92 anvisar 2 000 000 kr. för inrättande av 20 nya platser på psykologlinjen utöver vad regeringen har föreslagit,
12. att riksdagen till Lokala och individuella linjer samt fristående kurser, D10, för budgetåret 1991/92 anvisar 75 000 000 kr. för inrättande av fristående kurser utöver vad regeringen har föreslagit,
13. att riksdagen till UHÄ, D1, för budgetåret 1991/92 anvisar 4 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit till stimulansbidrag för att åstadkomma en bättre lärarförsörjning på det tekniska området,
14. att riksdagen till Utbildning för administrativa, ekonomiska och sociala yrken, D6, för budgetåret 1991/92 anvisar 10 000 000 kr. till psykologlinjen utöver vad regeringen har föreslagit,
15. att riksdagen till Vissa särskilda utgifter för forskningsändamål, E12, för budgetåret 1991/92 anvisar 10 000 000 kr. till vardera högskolan i Växjö, Karlstad, Örebro och Sundsvall/Härnösand utöver vad regeringen har föreslagit,
16. att riksdagen till Forskning och forskarutbildning, E, för budgetåret 1991/92 anvisar 30 000 000 kr. för ökat antal forskningsbidrag utöver vad regeringen har föreslagit,
17. att riksdagen till Vissa särskilda utgifter för forskningsändamål, E12, för budgetåret 1991/92 anvisar 10 000 000 kr. för ''Vetenskapens Hus'',
18. att riksdagen till UHÄ, D1, för budgetåret 1991/92 anvisar 7 000 000 kr. för försöksverksamhet med så kallade vetenskapsbutiker,
19. att riksdagen till Samhällsvetenskapliga fakulteterna m.m., E4, för budgetåret 1991/92 anvisar 1 000 000 kr. för en professur med allmänpsykologisk inriktning till universitetet i Linköping,
20. att riksdagen till Forskning och forskarutbildning, E, för budgetåret 1991/92 anvisar 10 137 000 kr. att tillföras de olika anslagen för forskning och forskarutbildning som regeringen föreslår en minskning av,
21. att riksdagen till UHÄ, D1, för budgetåret 1991/92 anvisar 10 000 000 kr. för samarbetsprojekt mellan statlig och kommunal högskola,
22. att riksdagen till lokalkostnader m.m. vid högskoleenheterna för budgetåret 1991/92 anvisar 150 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslår.
Stockholm den 23 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Ylva Johansson (v) Björn Samuelson (v)
1 1990/91:Sf521