Umeå universitet har i sitt språkutbildningsutbud engelska, franska, tyska, spanska, italienska, finska och samiska men inte ryska. Intresset för utbildning i ryska är stort, både från allmänhetens och de studerandes sida och från forskare inom olika fakulteter med anknytning till de nu så aktuella öststatsfrågorna.
Umeå kommun har uppmärksammat att det saknas utbildning i ryska vid Umeå universitet, och donerat pengar till universitetet inom ramen för en vänortssatsning. Umeå har Petrozavodsk i ryska Karelen som vänort. Universitetet har tacksamt tagit emot dessa pengar och fr.o.m. vårterminen 1990 startat en grundutbildning i ryska som rönt stort intresse. Kursplatserna har inte räckt till för alla som velat läsa ämnet. Umeå har kompetenta lärare i ryska som åtagit sig undervisning på kurserna, och som infödda lektorer har engagerats erfarna lärare från lärarhögskolan i Petrozavodsk.
Det stora intresset för grundutbildning i ryska i Norrland är inte svårt att förklara. I en inte alltför avlägsen framtid kan man hoppas på goda kulturella och ekonomiska förbindelser med den store grannen i öster när förhållandena där börjar normaliseras. Personer som har kunskaper i ryska kommer med all säkerhet att bli ytterst värdefulla resurser i detta framtidsperspektiv.
Umeå kommuns stöd till grundutbildningen i ryska upphör i och med fjärde kvartalet 1992. Därefter finns inga medel till denna viktiga verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel skall anvisas till inrättande av grundutbildning i ryska vid Umeå universitet.
Stockholm den 24 januari 1991 Lena Boström (s)