Fort- och vidareutbildning i Värmland
Behovet av fort- och vidareutbildning ökar kraftigt under 1990-talet. Den snabba förändringen i arbetslivet är en av orsakerna. Genom fort- och vidareutbildning kan konjunktursvackor överbryggas på ett bättre sätt. I tider av vikande konjunkturer är det viktigt att förstärka utvecklingspotentialen genom att ge möjlighet till utbildning inom bl.a. högskolan. Fort- och vidareutbildning genom fristående kurser blir därvid det medel som i första hand blir aktuellt. Numera finns väl utvecklade metoder för olika former av distansutbildning. Härigenom kan högskoleutbildning snabbt arrangeras på aktuella orter i tider av ökande arbetslöshet och vikande konjunkturer.
En intensifierad fort- och vidareutbildning i de stora delar av Värmland där arbetslösheten är betydande och utbildningsbehovet stort skulle kunna få en tydlig positiv effekt på både kort och lång sikt. Inga ökade medel för fristående kurser föreslås i årets budgetproposition. Vi anser att riksdagen mot ovanstående bakgrund bör besluta om ökning av medel till fristående kurser för fort- och vidareutbildning vid högskolan i Karlstad.
Miljöutbildning vid högskolan i Karlstad
Miljöproblemen är besvärande, inte bara i storstadsområdena, utan även på mindre orter och i glesare befolkade områden. Hittills har dock framför allt storstadsproblematiken fokuserats. Det är nu tid att observera problemen i övriga delar av landet. För att kunna förebygga och bemästra problemen krävs ökad tillgång till personal som har högskoleutbildning inom aktuella miljöområden. Högskolan i Karlstad har en stor och aktuell kompetens såväl inom naturvetenskap med inriktning mot kemi och biologi m.m. som inom berörda samhällsvetenskapliga och ekonomiska ämnen. Till högskolan i Karlstad är det därför angeläget att förlägga utbildning på miljö- och hälsoskyddslinjen, 120 poäng, och annan linjeutbildning inom miljöområdet.
Vi föreslår att riksdagen beaktar detta vid sina beslut om utbildning inom miljöområdet.
Stabilare näringslivs- och samhällsstruktur i Värmland
I Värmland med dess känsliga arbetsmarknadsläge är det viktigt att kunna tillgodose forskningsbehov som kan främja en stabilare näringslivs- och samhällsstruktur. Högskolan i Karlstad bedriver sedan ett antal år med ''små medel'' ett systematiskt arbete, för att utföra sådan forskning. Genom uppbyggnad av en nationellt kvalificerad basorganisation och samverkan med främst Göteborgs universitet söker man skaffa sig kompetens att med god kvalitet genomföra regionalt angelägna forskningsuppgifter. Det är angeläget att ytterligare stödja den påbörjade utvecklingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade medel till fristående kurser för fort- och vidareutbildning vid högskolan i Karlstad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga utbildning på miljö- och hälsoskyddslinjen, 120 poäng, och annan linjeutbildning inom miljöområdet till högskolan i Karlstad,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare medel för att genomföra regionalt angelägna forskningsuppgifter.
Stockholm den 23 januari 1991 Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Jarl Lander (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Gunilla Andersson (s)