När de miljontals små utsläppen blir allt allvarligare krävs att alla människor tar ansvar för miljön och lever mer miljömedvetet. Det är summan av alla de små utsläppen, som är det stora miljöhotet.
Det ställer ökade krav på oss personligen, både som tillverkare och som konsumenter. Förut arbetade myndigheterna med de 1 000 största fabrikerna. Nu handlar det om 100 000-tals varor, som används av 8,5 miljoner människor. Om principen ''rent från början'' ska kunna tillämpas, krävs väsentligt ökade kunskaper och förändrade attityder. Var och en av oss måste till exempel sortera sopor, hålla hastighetsbegränsningarna, åka mer tåg och mindre bil, hushålla med energi och låta bli att skräpa ned. Det krävs en omläggning av vår livsstil och ett nytt konsumtionsmönster. Det krävs bättre utbildning och kunskaper om miljön -- och om hur vårt levnadssätt påverkar miljön.
Det bästa miljöskyddet är mångas delaktighet. För att nå denna krävs en långsiktig prioritering av kunskapsspridning och stöd till insatser och metoder som ger människorna en stor kompetens.
Vi föreslår därför inrättande av ett miljövetenskapligt utbildningsråd. Utbildningsrådet kan bli motorn i en nationell satsning på miljöutbildning. Avsikten är främst att rådet skall ge det decentraliserade miljöarbetet bättre möjligheter att komma till sin rätt. Jämför gärna med forskningsrådens funktion.
Det kommer att ta tid, innan vi ser de fulla effekterna av dessa åtgärder. Naturen reagerar långsamt. Det tar tid att rena vatten, luft och jord. Det gör det desto viktigare att bedriva miljökampen med full styrka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett miljövetenskapligt utbildningsråd.
Stockholm den 24 januari 1991 Anita Jönsson (s) Berit Oscarsson (s)