I budgetpropositionen 1990/91:100 föreslår regeringen särskilda insatser för centrum för idrottsforskning.
Enligt riksdagens beslut inrättades den 1 juli 1988 ett centrum för idrottsforskning (CIF) i Stockholm. CIF utgör organisatoriskt en särskild arbetsenhet gemensam för KI, HLS och universitetet i Stockholm. Vid CIF skall bedrivas forskning och forskarutbildning. CIF har också till uppgift att arbeta för samverkan och samordning inom det aktuella forskningsområdet i landet. CIF är anknutet till humanistisk, samhällsvetenskaplig och medicinsk fakultet i Stockholm.
Enligt föredragandens förslag skall CIF ''finnas kvar med nuvarande uppgifter och organisation och ha samma relationer till idrottshögskolan i Stockholm som till övriga universitet och högskolor som har utbildning med inriktning mot idrottsområdet''.
Frågan om forskning och grundläggande högskoleutbildning i idrott har sedan ett antal år aktualiserats av stiftelsen LIVI (Lugnets idrottsvetenskapliga institut) och en lokal linje, Idrottstränarutbildning 80 poäng, har startat vid högskolan i Falun/Borlänge.
För att förbättra insatserna vad avser forskning och högre utbildning inom ''idrott'' krävs ett brett kunskapsunderlag från forskning och utvecklingsarbete bl.a. inom medicin, beteendevetenskap, humaniora, samhällsvetenskap och teknik.
För att kunna tillgodose detta behov bildades 1988 stiftelsen LIVI. Stiftare är Kopparbergs läns landsting, Falu kommun och högskolan i Falun/Borlänge.
Stiftelsen LIVI har till uppgiftatt erbjuda kvalificerad service med tester och medicinsk rådgivning/hjälp, som är organiserad som ett kontinuerligt utvecklingsarbete,att etablera forskning inom idrott/friskvård,att utveckla och genomföra kurser samt vara basen för högskoleutbildning.
Till LIVI är också ett av Riksidrottsstyrelsens två s.k. utvecklingscentra knutet (det andra utvecklingscentret är förlagt till Bosön). Syftet med utvecklingscentra är att utveckla idrott, och man vänder sig där i första hand till idrottstränare.
För att linjen för idrottstränare vid högskolan i Falun/Borlänge skall kunna garanteras bygga på vetenskaplig grund har de lektoratstjänster som är ansvariga för det beteendevetenskapliga och det humanbiologiska avsnittet i utbildningen anknutits till den pedagogiska resp. medicinska fakulteten vid Uppsala universitet. (Sistnämnda tjänst som universitetslektor i medicin är under inrättande vid Uppsala universitet.) De ansvariga för utbildningen på tränarlinjen bedriver således egen forskning inom ramen för sin tjänstgöringsskyldighet. (Resurser för att bedriva forskning inom det humanbiologiska avsnittet med inriktning på fysisk aktivitet vid sjukdom och hälsa förutsätter för närvarande medel från Kopparbergs läns landsting.)
Enligt vår mening bör de två lektorer i pedagogik och medicin som tjänstgör vid idrottstränarlinjen vid högskolan i Falun/Borlänge och som är knutna till den pedagogiska resp. medicinska fakulteten vid Uppsala universitet organisatoriskt även knytas till CIF.
Vi hemställer även att en översyn görs av de resursmässiga förstärkningar som behövs för att utveckla forskning och högre utbildning inom ämnet ''idrott'', i vilket också de två nämnda lektoraten inkluderas, så att förslag i denna riktning kan presenteras riksdagen så snart som möjligt, senast i nästa forskningsproposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av de resursmässiga förstärkningar som behövs för att utveckla forskning och högre utbilding inom ämnet ''idrott''.
Stockholm den 24 januari 1991 Arne Mellqvist (s) Göran Engström (c)