Förberedelser pågår för att skapa en vidareutbildning på högskolenivå för personal inom restaurang- och livsmedelsnäringarna.
Utbildningen är tänkt att bestå av två terminers teoretiska studier, ett praktikår samt seminarieserie och examensarbete. Utbildningen skall omfatta totalt l00 poäng.
Skolan skall få nordisk profil och anknytning till europeisk matkultur. I anslutning till skolan planeras ett mat- och måltidsmuseum och konferenslokaler, gastronomisk teater m.m. som kan användas vid föreläsningar, symposier och konferenser. Avsikten är att denna del av anläggningen skall bidraga till att finansiera Grythytte akademi.
Projektet bygger på erfarenheter från den framgångsrika Grythytte gästgivaregård som sedan år l973 från en ringa början byggt upp en omfattande verksamhet i Grythyttan.
Gästgivaregården har under flera år fört en dialog med branschförbundet SHR, skolor, livsmedelsbranschen, jordbrukskooperationen och representanter för skolväsendet om behovet av utbildningsmöjligheter för näringen.
Näringen
Branschen saknar idag vidareutbildning på akademisk nivå. Arbetsgivareförbund och de fackliga organisationerna har påtalat behovet av utbildningsmöjligheter för denna yrkeskår. Länsstyrelsen har i framställning om lokaliseringsbidrag framhållit att projektet inte enbart har stora positiva effekter för regionen utan även har nationellt intresse.
Hotell- och restaurangbranschen har från l980 ökat antalet sysselsatta från 55.000 till 80.000 personer och omsätter idag ca 25 miljarder kronor. Ca l5.000 yrkesverksamma kockar och ett lika stort antal servitriser/servitörer arbetar i näringen.
Antalet utbildningsplatser på gymnasienivå har mångdubblats de senaste åren. Idag utexamineras ca l.l00 kockar och 400 servitörer/servitriser. Grundutbildning för vinkypare saknas.
Ett införande av denna typ av utbildning skulle höja branschens anseende och kompetens och förstärka yrkesstoltheten för de anställda. Genomförande av projektet skulle för såväl riket som regionen vara en strategisk och lönsam investering.
Regionen
Grythyttan är beläget i Hällefors kommun som ingår i stödområdet. Kommunen har ett ensidigt näringsliv med över 70 % av de industrisysselsatta anställda vid kommunens största företag -- Ovako Steel. Företaget avvecklar just nu en del av sin verksamhet i Hällefors vilket medför fortsatt sysselsättningsminskning under l990-talet. För kommunen och centrala och regionala myndigheter är det en synnerligen angelägen uppgift att skapa basmöjligheter för ett nytt och mer differentierat näringsliv i kommunen.
Utvecklingen av Grythyttans gästgivaregård är ett exempel på att enskilda initiativ kan ge goda resultat i ett område med stora strukturproblem.
En av kommunens tillgångar är en vacker Bergslagsnatur som har stor dragningskraft på besökare från hela landet och även många gäster från andra länder. Redan idag är turistnäringen mycket betydelsefull i Hällefors kommun. Näringen är den tredje största arbetsgivaren i kommunen. I Hällefors finns 75 % av bäddkapaciteten i norra länsdelen.
Ett genomförande av Grythytte akademi skulle förutom den nationella betydelsen av fördjupad utbildning för berörda kategorier även tillföra kommunen stabila basresurser. Befintlig handel och service får ett större underlag vilket indirekt ger positiva sysselsättningseffekter.
Sammanfattning
Projektet är ett bra exempel på hur enskilda initiativ kan tillföra nyttigheter som samhället kan ta till vara för vidareutbildning av personal i restaurangnäringen.
Genom projektet kan i samarbete med näringsliv och personalorganisationer ett nationellt intresse att få till stånd en kvalificerad utbildning genomföras.
Näringslivet i en av industrinedläggningar hårt drabbad kommun kan stimuleras genom ny kompetens i regionen.
Genomförande av Grythytte akademi erfordrar givetvis noggrann prövning av berörda myndigheter inom utbildningsväsendet och regionalpolitiken. Länsstyrelsen i Örebro län och övriga regionala myndigheter är engagerade i projektet. Det kan dock redan nu vara angeläget att riksdagen gör ett uttalande om angelägenheten av att projektet prövas i positiv anda.
De utskott som berörs är utbildningsutskottet för utbildningsfrågorna och arbetsmarknadsutskottet för de regionalpolitiska aspekterna. Eftersom Hällefors kommun ligger i stödområdet är förutom de medel som står till länsstyrelsens förfogande också regionalpolitiska resurser som centrala myndigheter förfogar över erforderliga för att projektet skall kunna genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i positiv anda pröva möjligheterna att genomföra projektet Grythytte akademi. Stockholm den 25 januari 1991 Lars Ernestam (fp)