Regeringen föreslår i budgetpropositionen att tandhygienistlinjen skall förlängas från 40 till 80 poäng. Den nuvarande tandsköterskeutbildningen i gymnasieskolan skall överföras till högskolan. Dessutom skall det finnas en möjlighet att inom ramen för tandhygienistutbildningen få kompetens som tandsköterska. Vidare föreslås att en ny linje på 120 poäng inrättas för utbildning till tandtekniker.
Tandtekniker
Vi ansluter oss till förslaget i budgetpropositionen att den framtida tandteknikerutbildningen bör bedrivas inom högskolan och att en ny linje på 120 poäng inrättas från 1 juli 1992.
Vi menar att teknikerutbildning bör bedrivas i nära anslutning till tandläkarutbildning. Därav följer att den skall bedrivas inom den statliga högskolan. Vi anser att all högskoleutbildning på sikt bör vara statlig. Det underlättas av att nya utbildningar inte startas inom den kommunala högskolan.
Tandsköterska
När det gäller förslagen om förändringar i utbildningarna till tandsköterskor och tandhygienister är vi mera tveksamma. Den tvååriga utbildningen till tandsköterska inom gymnasieskolans ram startade i slutet av 70-talet. Den ger kompetens och formell behörighet för att bl.a. assistera tandläkare, sköta instrumentvården, ta röntgenbilder, ge tandhälsoinformation och polera tänder.
Det finns ca 16 000 tandsköterskor i landet. Vi har erfarit att på många håll utnyttjas inte tandsköterskornas behörighet i det praktiska arbetet, utan de flesta fungerar endast som assistenter till tandläkare. Såvitt vi förstår kommer tandläkarna även i framtiden att ha behov av en assisterande tandsköterska. De arbetsuppgifter en assistent har är inte av den karaktären att de fordrar högskoleutbildning. Snarare tror vi att rekryteringen till yrket försvåras om utbildningen förläggs till högskolan. Regeringen har inte heller redovisat något argument för att utbildningen inte skall vara kvar i gymnasieskolan.
Den grundläggande tandsköterskeutbildningen bör även i fortsättningen vara en utbildning inom ramen för gymnasieskolan. Den bör kunna placeras inom den nya treåriga omvårdnadslinjen. Därmed poängteras också att utbildningen är en vårdutbildning.
Tandhygienist
För tandhygienister finns i dag två utbildningar. Dels kan den som har formell behörighet som tandsköterska vidareutbilda sig inom högskolan genom en 40 poängs utbildning, dels kan den som har annan gymnasieutbildning genomgå tandhygienistutbildning om 80 poäng. Den senare utbildningen har bedrivits på försök. Universitets- och högskoleämbetet har utvärderat den tvååriga tandhygienistutbildningen och redovisar positiva erfarenheter.
Det finns i dag ungefär 2 000 högskoleutbildade tandhygienister. De har behörighet att bl.a. ta bort tandsten och ge andra förebyggande behandlingar. Regeringens förslag innebär att tandhygienistutbildningen skall vara 80 poäng och att ett frivilligt tandsköterskemoment skall ingå för dem som inte tidigare har genomgått tandsköterskeutbildning.
Eftersom vi förordar att det även i framtiden skall finnas en tandsköterskeutbildning i gymnasieskolan kan vi inte heller helt acceptera regeringens förslag vad gäller tandhygienistutbildningen. Den tvååriga utbildningen som bedrivs på försök bör permanentas. Men dessutom bör den ettåriga tandhygienistutbildningen för dem som är tandsköterskor finnas kvar. På det sättet kommer det att finnas möjlighet för de tandsköterskor som så önskar att få en vidareutbildning till tandhygienist.
Tandhygienistutbildningarna bör samordnas med utbildningarna till tandläkare och tandtekniker och bedrivas inom den statliga högskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att tandteknikerutbildningen organiseras inom den statliga högskolan,
2. att riksdagen beslutar att tandsköterskeutbildningen skall vara kvar inom gymnasieskolan inom ramen för omvårdnadslinjen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tandhygienistutbildningarna.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Leijonborg (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Margitta Edgren (fp) Barbro Westerholm (fp)