Pressarkivet vid Uppsala universitet är landets största klipparkiv för svensk dagspress. Det inrättades 1950 vid universitetets statsvetenskapliga institution och bevakar ett brett och representativt urval av svensk dagspress. Bl.a. genom den rika förekomsten av ledarmaterial är pressarkivet av oundgängligt värde för studier av svensk politisk debatt. Det förtjänar att framhållas att även om pressarkivet i första hand är ett forskningsarkiv så har det också stor betydelse för grundutbildningen, inte bara i statskunskap utan också i andra ämnen där tidningsmaterial kan komma att användas.
Kostnaderna för arkivets drift har hittills helt legat på Uppsala universitet, vid sidan av lönebidrag från Länsarbetsnämnden. Här finns också problemet:
Arkivet har en stor nationell och inte minst nationalbibliografisk betydelse och utnyttjas av forskare från hela landet -- och av forskare från andra länder. Ändå förutsätts det i allt väsentligt finansieras av universitetet i Uppsala. I längden är detta en omöjlig ordning och arkivets fortsatta existens hotas i dag mycket påtagligt. Skall arkivet överleva måste det utvecklas.
Under 1990 har ett projekt genomförts i syfte att visa hur arkivet med hjälp av indexering och databasuppbyggnad kan utvecklas från ett traditionellt klipparkiv till en modern nationell forskningsresurs. Slutsatsen (redovisad i en rapport från pressarkivet 12 december 1990) blev att arkivet genom sin bredd och inriktning är väl lämpat för att utvecklas till den rikstäckande databas för svenska dagstidningar som behövs. Intresse finns också från olika tidningar och från organisationer med anknytning till pressen att i olika former medverka till att en sådan databas kan skapas med pressarkivet som utgångspunkt.
Denna önskvärda utveckling av pressarkivet ter sig dock svår att förverkliga om inte statsmakterna tar sitt ansvar för arkivets ekonomiska framtid. Medel för pressarkivet äskades av Uppsala universitet för 1990 års forskningsproposition, dock utan nämnvärt resultat. Utan ett sådant tillskott är risken stor att arkivet i stället tvingas lägga ned sin verksamhet, med stor skada för den samhällsvetenskapliga forskningen som följd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pressarkivet vid Uppsala universitet.
Stockholm den 25 januari 1991 Håkan Holmberg (fp)