ALS (amyotrofisk lateralskleros) är en förlamningssjukdom som angriper och förstör de nervceller som styr muskelrörelserna. Sjukdomen yttrar sig initialt genom tilltagande muskelsvaghet i armar eller ben och sprider sig sedan till andra delar av kroppen. Oftast påverkas tal och andning redan i tidigt stadium. Sjukdomen är starkt antalsbegränsad. I Sverige insjuknar ungefär 150 personer per år i ALS. Tyvärr går det f.n. inte att hejda sjukdomen på medicinsk väg. De flesta som får sjukdomen kan vårdas i hemmet ända tills sjukdomens slutskede.
Sjukdomen är spridd över hela världen. Ungefär 2 av 3 personer som får sjukdomen är män. Den drabbar i de flesta fall människor över 50 år, men spridning mellan 20 och 80 år är inte ovanligt. Diagnos ALS kan läkarna få fram genom en vanlig klinisk undersökning plus elektromyografi (EMG).
Behandling av ALS inriktas på tre behandlingsmetoder:Utveckling av delar och system som inte är angripna av sjukdomen.Satsning på tekniska hjälpmedel som skall kompensera det bortfall som orsakats av sjukdomen.Medicinering med vissa läkemedel mot en del specifika ALS-symtom.
Utöver dessa behandlingar har sjukgymnastiken en viktig roll, det gäller att få de friska musklerna att ta över funktioner från de muskler som påverkats av sjukdomen.
Till profylaktiska åtgärder hör att den som drabbas av ALS får kost och näring som är allsidigt sammansatt. Vissa tillsatser är viktiga. Sondnäring blir efterhand aktuell; tyvärr är sondpreparaten dyra för den sjuke.
Sjukdomens orsak är fortfarande okänd, men det pågår forskning på sjukhus och universitet i USA, Europa och Japan. Nya forskningsrön tyder på att ALS uppkommer genom fel i kroppens immunförsvar ungefär som vid reumatism. Alldeles klart är att vi i Sverige bör ge forskningen i och kring denna allvarliga sjukdom bättre resurser -- en satsning från samhällets sida på forskning skulle upplevas som mycket positivt av de ALS-sjuka.
Som framgått inledningsvis är ALS ingen stor sjukdom, därav följer att den är vad man kallar för ''glömd''. Den nästan hundraprocentiga mortaliteten gör den dock fruktad och är en uppfordran till oss alla som sitter i beslutande ställning att ställa upp för de ALS-drabbade och inte minst för de anhöriga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning i sjukdomen ALS.
Stockholm den 25 januari 1991 Leif Olsson (fp) Kenth Skårvik (fp)