Högskolan i Gävle/Sandviken har under ett stort antal år, i samarbete med länsstyrelsen och kommunerna i Hälsingland, försökt nå ut med utbildning, dels genom decentralisering, dels genom distansutbildning, för att ändra utbildningssituationen. Behovet har visat sig vara större än vad högskolans resurser medger. Högskolan Gävle/Sandviken har genom sin verksamhet kunnat nå nya studerandegrupper och ändrat gamla attityder till högre studier.
Högskolan Gävle/Sandviken skulle behöva stöd för att kunna möta utbildningsbehoven, framför allt i Hälsingland, men också för att, med hjälp av framtagna distansmodeller, kunna nå ut med riksunika utbildningar över landet.
Gävleborgs län har i förhållande till riket i övrigt en mycket liten andel människor med eftergymnasial utbildning. Högskolan Gävle/Sandviken är en av de mindre i landet, men den är en av de viktigaste faktorerna för att långsiktigt utveckla länet i positiv riktning. Den är en spjutspets i arbetet för länet och det är viktigt att den förstärks med resurser och fler utbildningslinjer. Utbildningen är en viktig faktor i samhällsutvecklingen. Ökade kunskaper bereder väg för nya synsätt och problemlösningar. En hög och jämn utbildningsnivå gör det möjligt för fler att bidra till samhällets utveckling och den utjämnar den regionala snedfördelningen av utbildningsnivån i landet.
Högskolan Gävle/Sandviken har i årets budgetproposition tilldelats ett oförändrat antal nybörjarplatser på ekonomilinjen. En utökning av antalet platser från 30 till 60 är nödvändig av flera orsaker. En ökning skulle möjliggöra att förlägga grundläggande ekonomiutbildning, det s.k. basblocket, till Hälsingland där redan nu ett antal fristående kurser givits. Det stora intresse som visats från nya studerandegrupper stämmer överens med de regionalpolitiska målsättningar som riksdagen formulerat.
En annan draghjälp som behövs i södra Hälsingland med hänsyn till näringslivets struktur och kompetensbehov är den ettåriga teknikerutbildningen inom elektronik. Förutsättningar finns redan i regionens utbyggda gymnasieskolor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lokala linjer/enstaka kurser bör tillföras högskolan Gävle/Sandviken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att 1-årig teknikerutbildning inom elektronik bör tillföras Hälsingland.
Stockholm den 25 januari 1991 Sigrid Bolkéus (s) Axel Andersson (s)