Högskolan för lärarutbildning i Stockholm bildades i samband med högskolereformen den 1 juli 1977 av de lärarutbildningar som fanns i olika delar av Storstockholmsområdet.
Lärarhögskolan i Stockholm som hade bildats 1954 finns fortfarande kvar i sina hårt nedslitna lokaler på Rålambsvägen. De gamla förskoleseminarierna som också kom att ingå som delar i den nya högskolan finns fortfarande kvar i Solna, Stockholm och Södertälje.
Högskolan för lärarutbildning i Stockholm, HLS, är en högskola med många adresser. I flera år har byggnadsfrågorna för HLS behandlats. Under senare år har kraven rests allt tydligare för en mer samlad lokalisering, en ''HLS-campus''.
Det är uppenbart att en samlad lokalisering skulle medföra många samordningsvinster för HLS. Inte bara utbildningen av olika slags lärare utan också administrationen av högskolan skulle finna klarare former för utvecklingsinsatser om högskolan kunde samlas under ett tak.
Redan 1989 föreslog regeringen i budgetpropositionen att HLS behov av nya lokaler skulle tillgodoses genom en nybyggnation i Södertälje. Detta förslag innebar att huvuddelen av verksamheten vid HLS skulle sammanföras till en anläggning. Därigenom tillgodosågs ett gammalt HLS-önskemål.
Beslutet i riksdagen blev emellertid ett krav på ytterligare utredning. Denna utredning (Ds1990:55), som nyligen presenterat sin analys av olika lokaliseringsalternativ, förordar i sin slutsats att HLS lokaliseras till Södertälje.
Förutom de pedagogiska fördelarna med att samla utbildningen framförs dels de väl kända och mycket starka regionalpolitiska argumenten, dels den plan för utbyggnad av högre utbildning, som landshövding Elmstedt presenterat (Ds1989:33). Enligt denna plan koncentreras den högre utbildningen till tre platser, nämligen Karolinska Institutet till Huddinge/Flemingsberg, HLS till Södertälje och universitetet till Haninge.
I Södertälje kommun finns sedan 1964, då förskoleseminariet startade, en väl grundad lärarutbildningstradition. Nu omfattar lärarutbildningen förskollärar-, fritidspedagog- och klasslärarlinjens utbildningar. Södertälje kommun har därför erbjudit lämplig tomtmark och i övrigt ställt sig mycket positiv till de insatser i form av bostäder för personal, studentbostäder, m.m. som skulle erfordras vid en lokalisering till kommunen.
1989 flyttade den yrkespedagogiska lärarutbildningen till Södertälje. Detta måste ses som ett uttryck för det stora intresse Södertälje kommun har för utbildningsfrågor. Vi förordar därför att riksdagen nu fattar beslut om att HLS skall lokaliseras till Södertälje.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att högskolan för lärarutbildning i Stockholm skall lokaliseras till Södertälje kommun.
Stockholm den 25 januari 1991 Ylva Annerstedt (fp) Pär Granstedt (c) Annika Åhnberg (v)