Jönköpings län är en region med stora utvecklingsmöjligheter. Det goda geografiska läget och den starka företagartraditionen är tillgångar inför framtiden. Men detta räcker inte. Länet har vissa brister i sin infrastruktur. Avgörande för Jönköpings läns långsiktiga utveckling är att länet förmår att komplettera sina i många avseenden goda förutsättningar för utveckling genom strategisk utbyggnad inom vissa bristområden. Störst är bristen inom området utbildning och forskning.
I en studie av Jönköpings län som utförts på uppdrag av Länsstyrelsen konstateras att länet ligger under riksgenomsnittet när det gäller studiebenägenhet, andelen högutbildade och antalet utbildningsplatser. Inom exempelvis sektorerna teknik och AES (administrativ, ekonomisk och social sektor) på högskolenivå ligger utbudet i länet på mindre än en tredjedel av genomsnittet för samtliga län.
Anslagsutvecklingen
Under 1980-talet har anslagsutvecklingen för Jönköpings högskola varit mindre gynnsam sett i perspektivet av den totala ökningen av anslag till högskoleutbildning i landet. I fasta priser har anslagen till högskolan i Jönköping mellan budgetåren 1983/84--1988/89 endast ökat med 5 %. Motsvarande siffra för samtliga universitet och högskolor ger en ökning på 21 %. Jämför man endast med de regionala högskolorna blir skillnaden ännu större. De har ökat sina anslag med 32% under samma tid.
Jönköpings högskola måste under 1990-talet få en bättre anslagsutveckling och ges möjligheter till att bredda utbildningsverksamheten. Detta är möjligt att åstadkomma redan under nästa budgetår 1991/92.
Ingenjörsutbildning med inriktning mot markanläggning
Som vi tidigare konstaterat är utbildningsområdet teknik eftersatt i Jönköping. En utbyggnad av denna sektor är mycket angelägen för att svara mot regionens behov av välutbildad arbetskraft. Inom bl a byggbranschen ser man med oro på den brist på personal med goda kunskaper om drift och underhåll av markanläggningar (vatten/avlopp, trafik, gatunät m.m) som för närvarande finns.
I vårt land saknas med undantag för civilingenjörs utbildningen lämplig utbildning för sektorns behov. Det är därför angeläget att även den nya ingenjörsutbildningen tillgodoser detta behov genom en särskild utbildning, då inom byggnadsingenjörsutbildningen.
En sådan utbildningslinje bör alltså i likhet med övrig ingenjörsutbildning vara tvåårig och ge kunskaper och färdigheter i:Kommunikationsförsörjning, väg och trafikfrågor, kollektivtrafik m.m.Tekniska försörjningssystem, vatten och avlopp, fjärrvärme m.m. Anläggningar, broar, vattenverk, hamnar m.m.
Utbildningen inom de tre huvudområdena bör behandla planering, projektering, byggande samt drift med tyngdpunkten förlagd på underhåll, förbättring och förnyelse av infrastrukturen.
Vid högskolan i Jönköping finns god kompetens för att anordna en ingenjörsutbildning med inriktning på markanläggning. Därför bör en sådan utbildning tillföras högskolan inom ramen för byggnadsingenjörsutbildningen. Antalet utbildningsplatser bör därför utökas från 210 till 240.
Ekonomlinjens fördjupningsblock
Vid högskolan i Jönköping drevs till och med 1988/89 fördjupningsblocket av ekonomutbildningen i samverkan med högskolan i Växjö. Högskolan i Jönköping erhåller numera egna medel för 30 studerande inom fördjupningsblocket.
Så gott som samtliga 60 studerande som påbörjar ekonomlinjen i Jönköping önskar att inhämta fullständig ekonomutbildning i Jönköping. Ersättning för de andra 30 studerandena inom fördjupningsblocket tillfaller emellertid fortfarande högskolan i Växjö, trots att ett obetydligt antal studerande från Jönköping söker sig dit.
Flertalet av de studerande väljer hellre att studera genom att delta i fristående kurser vid högskolan i Jönköping än att bege sig till Växjö. Det belastar därmed det fristående kursanslaget.
Det är dåligt resursutnyttjande att destinera de ekonomiska resurserna till högskoleenheter som saknar studerande i det aktuella blocket. Istället bör de överföras till den högskola där de studerande faktiskt vill bedriva sina studier. Högskolan i Jönköping ska därför erhålla medel för ytterligare 30 studerande inom ekonomlinjens fördjupningsblock.
Anslaget för lokala och individuella linjer samt fristående kurser
Regeringen har i årets budgetproposition för högskolans del i Jönköping föreslagit att medel motsvarande 60 årsstudieplatser förs över från LIF-anslaget till dels anslaget för tekniska yrken, dels anslaget för kultur och informationsyrken. Detta för att finansiera allmänna utbildningslinjer vid högskolan.
Förslaget innebär att högskolan i Jönköping endast kommer att tilldelas 400 årsstudieplatser, vilket är ett avsevärt mindre antal än vad jämförbara högskoleenheter kommer att få.
LIF-anslaget är avsett att tillgodose flera utbildningsbehov. Således skall anslaget tas i anspråk för såväl grundläggande utbildning som påbyggnadsutbildning samt fortbildning och vidareutbildning. Med anslaget kan delar av det viktiga regionala förnyelse- och utvecklingsarbetet finansieras. Som inledningsvis konstaterats är detta behov stort i Jönköpings län.
Det kan inte vara rimligt att högskolan i en av landet större regioner förfogar över förhållandevis mindre medel för dessa uppgifter än andra högskolor. Högskolan i Jönköping måste därför åtminstone få behålla de 460 årsstudieplatser man erhållit det gångna budgetåret 1990/91.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslagsutvecklingen till Jönköpings högskola,
2. att riksdagen hos regeringen begär inrättandet av en ingenjörsutbildning med inriktning mot markanläggning och en utökning av nybörjarplatserna från 210 till 240 vid Jönköpings högskola,
3. att riksdagen hos regeringen begär att Jönköpings högskola tillförs ytterligare medel för 30 studerande inom ekonomlinjens fördjupningsblock,
4. att riksdagen hos regeringen begär att Jönköpings högskola erhåller medel motsvarande 460 årsstudieplatser på LIF-anslaget för budgetåret 1991/92.
Stockholm den 25 januari 1991 Rune Backlund (c) Ulf Melin (m) Kersti Johansson (c) Anders Björck (m)