Inom både ekonomilinjen och internationella ekonomlinjen förekommer ett stort studerandeutbyte med universitet och högskolor framför allt i Tyskland, Österrike och Frankrike.
På internationella ekonomlinjen förläggs en halv till en termin till universitet och högskolor i ovan nämnda länder. Det är här fråga om att sända ut hela undervisningsgrupper, inte bara enstaka prioriterade elever. Utlandsstudierna har gett ett utomordentligt gott resultat och verksamt bidragit till att förbättra utbildningen. De har satt in de svenska studierna i ett europeiskt system och klart visat att vår utbildning är av europeisk klass.
Eftersom all ekonomutbildning i grunden är internationell är det viktigt att utveckla systemet med utlandstermin till ekonomlinjen, där den hittills endast förekommit frivilligt i begränsad omfattning. Det utbytet bör i första hand byggas upp med engelskspråkiga länder.
Insatserna med utlandstermin har hittills till stor del finansierats genom tillfälliga anslag, bl.a. anslag från näringslivet, olika stiftelser och av de studerande själva. För att verksamheten skall bli effektiv, måste den få en stabil finansiering via riksstatsanslagen. Ett reguljärt och centralt inslag i utbildningen kan inte bygga på tillfälliga anslag.
Merkostnaden för en utlandstermin varierar kraftigt. Utöver utgifter för undervisning och resor för de studerande till de utländska orterna kommer kostnader för kontaktverksamhet och uppbyggnad av nätverk av kontakter. Många gånger kommer också krav på andra motprestationer såsom erbjudande av kurser vid Lunds universitet på engelska, tyska och franska för utbytesstuderande. Merkostnaden för denna verksamhet kan beräknas till ca 5.000 kronor per studerande inom utbildningen.
Satsningen på utlandsstudier bör genomföras under en treårsperiod. Antalet nybörjare per år på ekonomilinjen är 260 och på internationella ekonomilinjen 90. Totala merkostnaden för denna verksamhet uppgår därför under treårsperioden till ca 600.000 kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag syftande till att kvaliteten i ekonomutbildningen kan hållas på en hög nivå.
Stockholm den 25 januari 1991 Rune Rydén