I flera års tid har SHSTF framfört kravet att laboratorieassistentutbildningen inom den kommunala högskolan bör förlängas och UHÄ har föreslagit en förlängning till 100 poäng.
Anledningen till behovet av förlängd utbildning är att lab.assistenternas arbete är mycket kvalificerat och kräver en god grundutbildning. Det har också skett en oerhört snabb kunskapsutveckling med alltmer komplicerade provtagnings- och analysmetoder.
Sjukdomen aids kräver stora kunskaper i laboratoriemetodik och hygien men också förmåga att kunna möta dessa patienter på ett psykologiskt sätt.
Det finns ett ökande behov av lab.assistenter till medicinska forskningslaboratorier och inom läkemedelsindustrin till följd av utvecklingen inom t.ex. bioteknik.
Sedan laboratorieassistentutbildningen reviderades 1982 -- och utbildningen skars ned -- har UHÄ följt utbildningen. En hel del problem har kunnat kartläggas. Framför allt gäller det brist på överensstämmelse mellan utbildningens längd och dess innehåll.
Det har även förts fram förslag om förlängning av påbyggnadslinjerna för lab.assistenter. Det har gällt klinisk cytologi och blodgruppsserologi.
Nödvändigheten av en förlängning av dessa utbildningar har inte tillgodosetts av regering och riksdag.
Situationen för t.ex. laboratorieassistenterna har på senare år tagits upp till diskussion när det gäller den framtida anpassningen till EG. Även gentemot den nordiska arbetsmarknaden behövs en anpassning. De svenska lab.assistenternas motsvarighet i Norge och Danmark har nu en treårig utbildning. Det skulle för den svenska utbildningens del närmast motsvara en 120- poängsutbildning.
De ovan nämnda utbildningsfrågorna har fått vänta alltför länge på en lösning.
I årets budgetproposition sägs att påbyggnadslinjerna inom vårdhögskolan är föremål för en översyn. UHÄ utreder t.ex. rehabiliteringslinjens längd, innehåll och förkunskapskrav. Föredragande statsrådet säger: ''Jag utgår från att UHÄ under budgetperioden även ser över de övriga medellånga vårdutbildningarna vad gäller längd och internationell gångbarhet.''
Det är nu hög tid att ett förslag läggs fram i denna utbildningsfråga!
Med hänvisning till det anförda hemställs
1.att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av anpassning av laboratorieassistenternas utbildning till EG och till den nordiska arbetsmarknaden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påbyggnadsutbildningen i klinisk cytologi och blodgruppsserologi bör förlängas.
Stockholm den 25 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Inger Koch (m)