Kulturmiljövården har blivit en allt viktigare sektor i samhället. Staten och övriga offentliga institutioner, liksom hembygdsrörelsen och enskilda markägare har ökat sina insatser för att bevara och levandegöra vårt kulturarv. Länsmuseerna kommer att byggas ut ytterligare. Allt fler länsstyrelser får en biträdande länsantikvarie, vilket är positivt.
Det finns emellertid ett område som inte har följt med utvecklingen och det är utbildningssidan. Visserligen är de olika ämnena arkeologi, konstvetenskap, arkitekturhistoria, etnologi, kulturgeografi etc. de viktigaste för kunskapsuppbyggnad. Den bebyggelseantikvariska utbildningen vid Göteborgs Universitet är en viktig resurs, men när det gäller kulturmiljövård är det fortfarande bara Stockholms Universitet som har en renodlad utbildning omfattande 30 poäng. Genom att utbildningen bara finns på en ort och behovet är så stort i hela landet finns det anledning att anordna utbildning på ytterligare en ort. Högskolan i Karlstad är under en intressant utveckling och med hänsyn till dess tillgång på forskare och lärare som sysslar med kulturmiljövård ur olika aspekter borde den vara en intressant lokaliseringsort.
Utöver högskolans resurser finns det kompetens vid Värmlands Museum och vid länsstyrelsen. Sammantaget innebär detta att en kompetent lärarstab kan ställa upp för en bra utbildning. I Värmland finns det också gott om praktiska studieobjekt som fornlämningar, stadsbebyggelse av varierande ålder, finnkulturen, träkyrkorna, industrilämningarna och det varierande kulturlandskapet. En utbildning i kulturmiljövård vid Högskolan i Karlstad skulle därigenom kunna bli en stor nationell tillgång i den framtida kulturmiljövården som kommer att ta ökade samhällsresurser i anspråk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till kulturmiljövårdsutbildning vid högskolan i Karlstad.
Stockholm den 25 januari 1991 Jan Hyttring (c)