Inledning
Idag har Högskolan i Luleå utbildning inom alla utbildningssektorer utom vårdsektorn och har också en teknisk fakultet.
Högskolan i Luleå skiljer sig emellertid på ett avgörande sätt från andra högskolor i landet. Den har fasta forskningsresurser men är med sin enda fakultet inget universitet. Den är genom sin omfattande utbildning utanför teknisk sektor ingen vanlig teknisk högskola och den är med sin tekniska fakultet ingen mindre och medelstor högskola.
När det gäller fördelning av anslag för exempelvis fristående kurser och för forskningsändamål måste hänsyn tas till Högskolans speciella ställning i högskolesystemet.
Anslaget för fristående kurser
Anslaget för fristående kurser har central betydelse för att ge regionens invånare möjlighet att delta i högskoleutbildning. Tack vare distansform och nya distributionsformer är det möjligt för människor att studera även om man bor långt från högskoleorten. För att ge kommunerna ökade möjligheter att delta i planeringen av fristående kurser genomförs ett kompetensutvecklingsprojekt med hjälp av medel ur Norrbottenspropositionen.
Högskolans i Luleå anslag för fristående kurser är emellertid för litet för att kunna tillgodose de berättigade krav och behov som finns bland länets innevånare. Det ger inte heller utrymme för att inrätta de lokala linjer som skulle kunna vara värdefulla komplement till Högskolans ordinarie utbildningsutbud.
När det gäller fristående kurser har Högskolan i Luleå samma roll i sin region som de små och medelstora högskolorna i sina regioner och högskolorna möts av liknande krav och förväntningar på utbildning. Det är därför rimligt att jämföra anslagen för fristående kurser till Luleå med anslagen till de små och medelstora högskolorna. Högskolan i Luleå ska dessutom inom sitt specialområde ta ett ansvar för kurser inom ett större geografiskt område.
En sådan jämförelse visar att högskolans anslag är klart lägre än varje jämförbar sådan högskola. Följande exempel kan ges ur budgetpropositionen 1990/91:Högskolan i Luleå p15p 9 840Högskolan i Sundsvall/Härnösand p15p21 685Högskolan i Östersund p15p10 190Högskolan i Falun/Borlänge p15p13 057Högskolan i Karlstad p15p20 944Högskolan i Örebro p15p20 542
Endast tre högskolor har ett lägre anslag än högskolan i Luleå.
Sedan läsåret 1988/89 har Högskolan efter beslut av regeringen kunnat disponera ca 2 milj kr ur Norrbottenspropositionen för främst fristående kurser. Dessa medel har inneburit en mycket värdefull förstärkning, men medlen upphör med utgången av budgetåret 1991/92. Om inte dessa medel ersätts med andra anslag kommer möjligheterna att bedriva utbildning i länet märkbart att reduceras.
De som bor i Högskolans i Luleå närregion har ingen annan högskola att förlita sig till. Det kan inte vara rimligt att de ska ha avsevärt sämre möjligheter att delta i högskoleutbildning än de som bor i andra delar av landet.
För att Högskolan i Luleå ska få möjlighet att tillgodose en rimlig del av önskemålen om högskoleutbildning i denna form bör Högskolans anslag för lokala och individuella linjer samt fristående kurser räknas upp med 4 milj kr.
Särskilda utgifter för forskningsändamål, anslag E 12
Högskolan har ingenjörsutbildning samt bergs- och civilingenjörsutbildning inom teknisk sektor. För dessa utbildningar samt i viss mån för ekonomutbildningen finns en forskningsöverbyggnad inom ramen för den tekniska fakulteten.
Högskolans övriga utbildningar saknar en sådan forskningsöverbyggnad. I detta avseende är situationen vid Högskolan i Luleå helt jämförbar med den som rådde vid de mindre och medelstora högskolorna före 1990 års riksdagsbeslut med anledning av forskningspropositionen. I beslutet anslogs medel för forskningsstödjande åtgärder för att möjliggöra bland annat planering av forskningsprojekt, kontakter med motsvarande fakulteter vid universiteten samt lärares forskarutbildning.
Motsvarande medel har inte beräknats för Högskolan i Luleå trots att lärar- och barnomsorgsutbildningarna samt de ekonomiskt-administrativa utbildningarna vid Högskolan i Luleå har samma behov av forskningsstödjande åtgärder som motsvarande utbildningar vid de mindre och medelstora högskolorna.
De lärare vid Högskolan i Luleå som inte tillhör teknisk fakultet har numera, i enlighet med riksdagens beslut i våras (1989/90:UbU25, sid 85), kommit att tillhöra lämplig fakultet i Umeå och behandlas därför i detta avseende på samma sätt som lärare vid mindre och medelstora högskolor. Detta förbättrar knappast de ekonomiska möjligheterna utan snarast understryker vikten av att lärarna i Luleå även ges samma möjlighet till forskningsanknytning som de mindre och medelstora högskolornas lärare. Det tekniska fakultetsanslaget kan inte användas för detta ändamål.
Till Högskolan i Luleå bör därför 2 milj kr anslås för forskningsstödjande åtgärder under anslaget E 12, anslagsposten 1.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen av anslaget D
10, Lokala och individuella linjer samt fristående kurser för budgetåret 1991/92 anvisar ytterligare 4 milj. kr. till högskolan i Luleå,
2. att riksdagen av anslaget E
12, Vissa särskilda utgifter för forskningsändamål för budgetåret 1991/92 anvisar 2 milj. kr. till högskolan i Luleå.
Stockholm den 25 januari 1991 Per-Ola Eriksson (c)